10. B. Baterea ShouSanLi

În continuare prezentăm complet acest exerciţiu cu precizarea că exerciţiile qigong nu se învaţă din cărţi, reviste sau de pe internet, ci de la o persoană avizată, în timpul cursurilor de iniţiere ale Maestrului Lin Kai Ting sau la microcursurile trainerilor acreditaţi ai Şcolii Qilingong, Federaţia Naţională de Qigong din România.

Mai bine să vezi  o dată, decât să citeşti de zece ori.

Prezentarea este doar cu scopul de aducere aminte. Trebuie înţeles că poziţia, respiraţia şi activitatea mentală pot fi învăţate din cărţi, dar traseul energetic poate fi transmis doar faţă în faţă. Iar pentru a înţelege scopul şi a culege beneficiile este nevoie de o practică constantă, răbdătoare, zi de zi.

Punctele Shou San Li sunt localizate pe meridianul intestinului gros, pe partea exterioară a antebraţului, la aproximativ trei degete mai jos de cot, proiecţia sa în profunzime fiind undeva, între cele două oase (radius şi cubitus).

POSTURA

1.Adoptaţi o poziţie relaxată şi firească.

2. Braţul stâng se aduce în mod natural în faţa corpului, în aşa fel încât palma stângă să fie undeva la nivelul bazinului, cu degetul mic indreptat în sus:

3. Închideţi pumnul drept fără a contracta musculatura braţului sau pe cea a degetelor;

4. Bateţi punctul ShouSanLi de pe antebraţul stâng, în ritm de trei; baterile vor avea fermitate, dar nu vor fi rigide, în aşa fel încât intensitatea loviturii să apară din greutatea braţului, nu din încordarea sa. Dacă se înregistrează durere la nivelul punctului, nu vă opriţi, ci continuati circa 5 minute. În caz contrar, baterile nu vor înceta până la apariţia durerii. Apoi, treceţi la antebraţul drept.

ACTIVITATEA MENTALĂ

Metoda de batere este similară cu cea folosită pentru punctele Nei Guan, în sensul fermităţii baterii, dar păstrând relaxarea la nivelul braţelor şi al activităţii mentale, ca mijloc de direcţionare şi focalizare a Qi-ului.

SCOPUL

1. Înlătură obstrucţiile de-a lungul meridianului Intestinului Gros— În acest sens, baterea punctelor ShouSanLi dă rezultate foarte bune în tratarea diferitelor blocaje, care fac ca Qi-ul să nu curgă liber prin meridianul Intestinului Gros. Aici se încadrează orice dureri care apar la nivelul braţului şi al umărului, fie că sunt cauzate de o lovire, că sunt dureri reumatice, sau boala profesională a tenismanului. În cazuri de paralizii ale membrelor superioare, baterea punctelor ShouSanLi ale bolnavului va fi realizată de o altă persoană.

2. Reglarea funcţionării Intestinului Gros — Dintre punctele meridianului Intestinului Gros, ShouSanLi sunt considerate printre cele mai eficiente în tratarea afecţiunilor de colon: constipaţii, dureri abdominale sau unele forme de diaree. Totodată, acest tip de batere qigong are ca „efect secundar” stimularea meridianului Intestinului Subţire şi implicit reglarea funcţionării acestuia. Pe de altă parte, intestinul gros este în strânsă legatură cu plămânii, ambele organe aparţinând elementului Metal, în Teoria celor Cinci Elemente. Din acest motiv, problemele legate de constipaţie se asociază adesea cu dificultăţi de respiraţie, sau cu accese de tuse, iar baterea punctelor ShouSanLi poate da astfel rezultate bune, chiar şi în tratarea unor afecţiuni ale plămânilor, mai ales dacă acestea au drept „rădăcină” disfuncţia (energetică) a intestinului gros.

3. Tonifică Qi-ul la nivelul bratelor — Baterile efectuate in punctele ShouSanLi măresc forţa braţelor, iar dacă sunt însoţite şi de bateri ale punctelor ZuSanLi, se poate obţine o îmbunătăţire a circulaţiei periferice şi un efect revigorant la nivelui întregului organism.

Pentru a vă atinge scopul propus (profilaxia sau vindecarea), condiţiile care vor asigura pe deplin succesul demersului dumneavoastră sunt consecvenţa, ritmicitatea şi stricta respectare a detaliilor în timpul practicii. Vă recomandăm să practicaţi acest exerciţiu timp de o lună, zi de zi; urmăriţi efectele acestuia asupra organismului dvs.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: