Xiao Shu – Căldură Moderată

Soarele ajunge la longitudinea celestă de 105 grade, o perioadă când anticii considerau că deşi este cald, nu este perioada cu cea mai mare arşiţă din timpul anului.

Fiecare perioadă solară constă din aproximativ 15 zile care conţine 3 pentade, adică 3 perioade a câte cinci zile. Fiecare pentadă era caracterizată de un aforism.

În prima pentadă sunt vânturi fierbinţi, care nu reuşesc să răcorească atmosfera.

În a doua pentadă apar greierii, care din cauza căldurii mari părăsesc câmpurile şi se retrag în umbra clădirilor şi arbuştilor.

În a treia pentadă vedem vulturii, care pentru a scăpa de temperatura mare de la suprafaţa solului, se ridică la înălţimi apreciabile în aer.

În trecut ţăranii aveau obiceiul de a mânca noul orez şi de a bea vinul nou pentru a mulţumii zeităţii cerealelor şi strămoşilor lor. De asemenea erau pregătite diferite mâncăruri din rădăcinile de lotus deoarece conţin calciu, fosfor, potasiu, diferite vitamine şi multe fibre.

Rădăcinile de lotus se curăţă şi se taie feliuţe după care pot fi prăjite.

Într-o prezentare mai elegantă avem:

Prin luna august şi septembrie se adună seminţele de lotus:

Pentru a elimina căldura excesivă din corp se consumă diferite fructe: mango, pepene roşu şi galben şi lichi (care se găseşte deja şi la noi de ceva vreme în supermarketuri).

Există vorba că supa de ţipar sau alte preparate din acesta sunt la fel de bune ca ginseng-ul. Având în vedere că ţiparul este yang, iar perioada Xiaoshu este cu yang maxim este destul de uimitor că aceste mâncăruri considerate „fierbinţi” pot menţine sănătatea. Ţiparul a fost cunoscut încă acum 2000 de ani de către chinezi, care îi foloseau pielea elastică la fabricarea tamburinelor şi tobelor. De-abia în timpul dinastiei Tang (618-907 D.C.) s-a descoperit valoarea medicală a ţiparului.  De atunci există zicala că sănătatea poate fi menţinută „mâncând ţipar vara şi ginseng iarna”.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: