Xia Zhi – Solstiţiul de vară

Pe 21 iunie avem cea mai lungă zi şi cea mai scurtă noapte a anului, când soarele se află la longitudinea celestă de 90 de grade. Acestă dată marchează începutul verii, dar această zi nu este cea mai fierbinte din an. Această dată stă se pare la originea festivalului anual atât de îndrăgit de chinez, Festivalul bărcilor-dragon.
Solstiţiu înseamnă oprirea soarelui de la sol – soare şi stitium – oprire. În fiecare zi soarele răsare la est şi apune la vest. La miezul zilei, soarele se află la o anumită înălţime deasupra orizontului care creşte în fiecare zi câte puţin. La solstiţiu soarele practic stagnează în urcuşul său zilnic de la miezul zilei.
Din punct de vedere energetic, în această zi a solstiţiului, când energia yang a ajuns la extrem, avem naşterea energiei yin. De-abia peste două luni de la solstiţiul de vară energia yin se va manifesta la suprafaţa pământului şi va veni toamna. În următoarele luni energia yin va creşte mereu. Peste şase luni, odată cu solstiţiul de iarnă, pe 20 decembrie, vom avea momentul atingerii extremului energiei yin şi al naşterii energiei yang.
Acest gnomon a fost folosit de Guo Shoujing în timpul dinastiei Yuan (1279-1368). Graficul arată înălţimea soarelui la solstiţiul de vară (poziţia mai înaltă şi umbra mai scurtă) şi de iarnă  (poziţia mai joasă şi umbra mai lungă).
Sistemul circulator şi inima primesc cel mai mult din energia sezonului. În această perioadă emoţiile sunt puternice şi oamenii sunt uşor cuprinşi de agitaţie. Deoarece Inima este cea care controlează şi încălzeşte întregul corp este bine să ştim cum să o „răcim”, să ne păstrăm calmul şi buna dispoziţie. În natură există acum un exces de activitate, energie şi viaţă. Trebuie să ştim cum să avem grijă de corpul nostru şi cum să canalizăm energia noastră yang în exces în caz contrar riscăm să fim hiperactivi, să avem accese de anxietate şi probleme cu somnul. De obicei cea mai afectată este inima şi creierul, care este cel mai yang organ al omului.
Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: