Mang Zhong – perioada recoltei

Calendarul chinez are 24 de perioade solare. Mang Zhong este a 9-a perioadă solară, care începe când Soarele atinge latitudinea celestă de 75 grade, anul acesta, în 2012, pe 5 iunie.

Cuvântul Mang înseamnă coacerea (mai precis, faptul că spicul dobândeşte fire lungi şi tari ca cele de la o barbă sau ascuţite ca vârful unei săbii sau ca cele ale stufului chinez Miscanthus sinensis).

Zhong înseamnă bob, sămânţă de la o întreagă familie de cereale: grâu, orez, orz, ovăz, sorg, pentru consumul oamenilor, dar şi diferite plante cu bob, folosite ca nutreţ, pentru animale. În această perioadă, boabele din aceste cereale devin mature şi sunt gata pentru a fi recoltate. Această perioadă este printre cele mai importante pentru producţia agricolă şi acum ţăranii muncesc cel mai mult. Din acest motiv, există foarte puţine sărbători în Mang Zhong. În regiunile în care se recoltează de două ori pe an, este ultima perioadă când se mai poate însămânţa solul, după care este prea cald şi plantele nu mai pot apărea.

Atmosfera este foarte umedă şi caldă. Pentru a evita soarele de la miezul zilei, şi a fi în armonie cu yang-ul ridicat, ţăranii se scoală dis-de-dimineaţă pentru a lucra la câmp. Datorită nopţilor scurte şi muncii intense, dacă este posibil se doarme un somn scurt după prânz pentru refacerea forţelor. Pentru a evita insolaţia, se consumă lichide calde, hainele sunt lejere pentru a permite corpului să transpire abundent şi să elimine excesul de căldură yang. Se fac băi după ce se usucă pielea de transpiraţie. Sunt evitate în acest fel bolile produse de agentul extern patogen numit Vânt, de exemplu oreionul, varicela, numit popular şi vărsatul de vânt (este interesant că şi la noi se realiza că este o boală infecţioasă transportată de aer).

În urma practicii qigong, corpul poate transpira puternic datorită energiei interne. Porii sunt larg deschişi şi apare un flux puternic de qi dinspre interior spre exterior care elimină impurităţile. De aceea se evită consumarea de băuturi reci şi răcoritoare imediat după practică şi efectuarea unei băi prea reci pentru a nu opri acest flux care însănătoşeşte corpul. De exemplu după meditaţie şi Micul Circuit Celest se masează Marea Vertebră Da Zhui până când corpul nu mai este transpirat.

În ce priveşte emoţiile este indicat să nu fim furioşi, să avem o stare plăcută de relaxare şi introspecţie, pentru a nu afecta Inima.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: