Lixia – Începutul verii

Li Xia – Începutul (Li) Verii (Xia) este ziua în care soarele se află exact la  longitudinea celestă de 45 grade, în calendarul gregorian de obicei pe 5 mai. În această perioadă, temperatura creşte la cel puţin 18-20 de grade Celsius şi de acum încolo vremea devine progresiv mai caldă. Toate creaturile pământului, animale, păsări, peşti, insecte,  devin mai dinamice şi mai animate.

În această perioadă plantele cresc cel mai mult şi fermierii sunt ocupaţi cu culturile lor pentru că este necesar să le plivească.

Obiceiuri 

Cu prilejul Lixia se fierb ouăle în ceai negru sau coji de alune pentru a le da culoare roşie. Chinezii consideră că forma oului este asemănătoare celei a inimii, astfel că mâncatul ouălor roşii este un fel de protecţie pentru inimă oferind suficientă vitalitate ei în perioada caniculare care se apropie. Copiii ciocnesc ouăle roşii pentru a vedea la cine se sparge oul primul. Acest joc se considera că îi fereşte pe copii să nu se îmbolnăvească de febra verii. Obiceiurile sunt asemănătoare cu ale noastre de Paşti.

De asemenea se face lixia fan, orez în cinci culori, adică orez împreună cu boabe roşii, galbene, negre şi verzi. Acest orez colorat îţi asigura o recoltă bogată în timpul verii.

Pentru protejarea sănătăţii se ştia că trebuie să se protejeze inima şi sistemul circulator. În zilele călduroase de vară oamenii devin rapid obosiţi şi fără vlagă. De aceea se consideră că este necesară o bună odihnă şi relaxare; nu se fac sporturi energice, ci se practică activităţi relaxante precum pictura, pescuitul. De asemenea, în măsura posibilităţilor, un pui de somn la miezul zilei era considerat important pentru menţinerea vitalităţii. Se mănâncă mai multă  mâncare cu gust acru şi mai puţină cu gust amar (de exemplu berea) pentru a tonifica ficatul şi rinichii.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: