Qi Gong-ul, starea de seninătate a organismului

(de pe site-ul informatiadeseverin.ro)

de Manuela Vasilescu

„Sănătatea este cel mai mare câştig, Mulţumirea  cea mai mare bogăţie, Încrederea, cea mai bună relaţie de rudenie!” Plecând de la acest motto spus de Budda Sakyamuni şi gândindu-mă că nu am dat de mult iama prin medicina chineză, mi-am zis că este timpul să descoperim împreună Qigongul Medical, terapie care ocupă un loc extrem de important în China.

Medicina energetică, în care acupunctura şi Qigong-ul Medical (MQ) ocupă un loc important, vine ca o alternativă la con­sumul excesiv de medicamente şi, implicit, la reacţiile adverse provocate de acestea. Prin eli­minarea efectelor nedorite ale medicamentelor, aceste doua terapii ajută organismul să aibă o mai bună toleranţă la curele de citostatice, ele devenind, astfel, foarte utile în terapia antican­cer.

Diagnostichează cancerul

Qigong-ul poate fi descris ca o serie de exerciţii care reglează funcţiile organismului şi susţin energia vitală a corpului. Aşa se pot preveni boli, se întârzie îm­bătrânirea şi se prelungeşte viaţa, se întreţine sănătatea atât de importantă nouă. Este tera­pia care se află într-o strânsă legătură cu gerontologia, spor­tul, gimnastica medicală, artele marţiale, igiena mentală, o ştiin­ţă atotcuprinzătoare cu un rol important. Mai este cunoscută şi ca acupunctura fără ace, care se bazează pe exerciţiile pe care pacientul învaţă să le execute singur, dar şi prin acţiunea e­nergetică a medicului asupra acestuia. Un medic Qigong, pe lângă toate cunoştinţele teore­tice, are acele abilităţi care per­cep energia pacientului, abilităţi care se dobândesc doar după lungi antrenamente. Ştim cu toţii că medicina chineză con­sideră boala un rezultat al slăbirii sistemului imunitar, iar când acesta slăbeşte apar de­reglările metabolice la nivelul organelor şi ţesuturilor. Se pare că această terapie face posibilă diagnosticarea cancerului înain­te cu mult timp. În terapia MQ, se recomandă pacientului să participe la propria vindecare, să înveţe exerciţiile simple cu care se poate vindeca. Prin această terapie, Qi-ul, energia vitală se întăreşte şi se duce acolo unde este nevoie de ea. Qigong prac­tică tehnici uşoare, care se pot face stând culcat, de tineri şi de bătrâni, fără probleme. Practicile pot fi modificate la nevoile fiecă­rui pacient pentru a-i asigura un anume confort, pentru a-l ajuta să se recupereze de pe urma unei boli sau răni.

Cum funcţionează?

Ştiu că întrebarea dumnea­voastră este simplă: „cum func­ţionează această terapie?” Prin această practică străveche, oa­menii devin mai sensibili, mai atenţi la ce se întâmplă cu propriul corp, în interiorul lui, dar şi care ar fi poziţia pe care acesta o are în natură. Este terapia care ne permite să de­venim mai rezistenţi la deze­chilibrele sau blocajele care ne afectează propria energie. Sensi­bilitatea de care vorbeam ajută la integrarea yin-yang a noastră în ordinea universală, de care uităm de cele mai multe ori. Prac­ticanţii acestei terapii des­coperă sau redescoperă că nu există niciun fel de separare între minte şi corp, exact ceea ce afirma în secolul al XVII-lea şi Descartes. Medicina chineză accentuează puternic relaţia dintre om şi natură, ceea ce probabil că ar trebui să facem şi noi, europenii. Fitoterapia chi­neză, acupunctura şi Qigong-ul sunt trei părţi ale unei singure entităţi, la fel de apropiate, se spune, precum sunt apa, vaporii de apă şi gheaţa. Ele pot exista separat, dar împreună sunt mai puternice. Dacă ar fi să intrăm în filozofia Qigong-ului, am spu­ne totul foarte simplu şi foarte pe înţelesul tuturor: este nevoie de o armonie a minţii cu trupul, de refacerea echilibrului şi men­ţinerea lui la parametrii normali. Parametrii vitali pentru viaţa şi sănătatea noastră. Este, dacă do­riţi, o anume comparaţie, ceea ce la noi este credinţa „acompa­niată” de rugăciune, care merg mână în mână cu iubirea şi cu un stil de viaţă sănătos. Mai pe scurt, să ne iubim unii pe alţii şi să ne rugăm mai mult! O sa mai vorbim despre aceste terapii medicale complementare, terapii care sunt la mare căutare în Asia şi în anumite zone ale Europei.

Sigur că după ce aţi aflat ce şi cum este Qi Gong-ul, prima întrebare a fost: „şi totuşi, ce face, de fapt, această terapie?”. Ei bine, practicarea acestei terapii scade tensiunea arterială şi nevoia de oxigen a organismului, creşte funcţionalitatea sistemului endocrin. Aduce o anumită stare de seninătate, stare care rezultă dintr-o uşoară creştere a temperaturii corpului, dar şi din cauza creşterii ratei de absorbţie a oxigenului.

Qi Gong-ul activează qi-ul (energia) pe care l-am pierdut, îmbunătă­ţeşte circulaţia sângelui, echili­brează yin-ul şi yang-ul (mas­culinul şi femininul din fiecare), susţine la maxim funcţionarea sistemului imunitar, etc. Există o teorie medicală chineză care spune că multe boli provin din condiţiile dure sau neplăcute în care trăim fiecare şi aici amintim căldura prea mare, frigul, us­căciune şi umiditate, o dietă in­corectă, poate, uneori mâncare de care nu avem nevoie, traume, poluare, accidente, etc. Absolut toate trebuie luate în seamă, dar mai ales problemele interne pe care ni le facem şi care pot apă­rea în urma unor excese de fu­rie, bucurie, supărare, compa­siune, anumite atitudini men­tale sau credinţe nepotrivite.

Vorbe „deplasate”?

Toate trebuie privite cu dis­tanţare, pentru că, aşa cum ştiţi şi cum am vorbit, bolile su­fletului sunt cele care pot cauza probleme serioase. Toţi aceşti factori perturbatori pot produce acel exces care blochează e­nergia, blocaj care trage după el o mulţime de probleme despre care habar nu aveam că există. Semnalele de alarmă apar ime­diat, dar culmea, nu le luăm în seamă, preferăm să înghiţim pastile cu pumnul, nici măcar nu consultăm specialistul, ne trece pe moment, iar după două zile, durerea apare altundeva. Şi tot aşa de nouă ori, cum spune o vorbă românească! Ei bine, atunci când nu avem nicio pro­blemă şi sistemul imunitar funcţionează perfect, se cheamă că suntem echilibraţi energetic, suntem, din punct de vedere emoţional, perfecţi, iar corpul nostru are qi-ul liber să circule prin corp. Nouă ca europeni toa­te aceste vorbe ni se par un pic „deplasate” şi de aceea nu pu­nem prea mare preţ pe ele, dar chinezii au luat Qi Gongul atât de în serios, încât a devenit un fel de sport naţional, practicat în orice spaţiu, mai ales în aer liber. Scopul practicării lui este ajutorul corpului uman, un echilibru care ne ajută să simţim mediul înconjurător ca ceva din noi, să ne facă să rezistăm oricărui atac. Practicarea acestei terapii ne poate ajuta. Într-un anume fel să intuim altfel uni­versul, dar şi să ne apropiem de Dumnezeu, să înţelegem că locul nostru nu este acela de a sta şi a ne văita de problemele prin care trecem.

O energie infinită

Devenim, prin practicarea Qi Gong-ului, o energie infinită, pli­nă de informaţii. Pentru că Qi este o informaţie, iar medicina chineză poate ajuta la prelun­girea vieţii, creşte vitalitatea şi încetineşte procesul de îmbă­trâ­nire. Este, dacă vreţi, izvorul cu apă vie din poveştile noastre, dacă ştim să primim ce ne dă universul în fiecare clipă a existenţei noastre. Sigur că acum nu luăm în calcul doar faptul că facem nişte mişcări, devenim maeştrii şi ne vin­decăm. Toate, dar absolut toate terapiile trebuie să fie însoţite de diete adecvate, plante vinde­cătoare şi credinţă. Pentru cei care au anumite îndoieli, Qi Gong nu este o religie şi nu afectează spiritul curat. Pentru a fi sănătoşi, nu avem nevoie decât de anumite exerciţii care nu ne vor vindeca pe loc. Pentru a beneficia de pe urma lui, avem nevoie de o stare de linişte, tensiunile trebuie eliminate, iar atitudinea pozitivă trebuie învăţată şi dezvoltată. Este un fel de artă care trebuie prac­ticată zilnic, cu răbdare şi ho­tărâre, o artă bazată pe propriul sine, dar în primul rând, pe Dumnezeu. Un fel de reeducare a modului în care am privit până acum viaţa şi modul de gândire. Alături de rugăciune, credinţa în Dumnezeu şi un stil de viaţa echilibrat, toţi cei ce vor practica Qi Gong-ul şi nu numai, vor putea trăi sănătoşi şi îi vor putea ajuta şi pe alţii.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: