Dahan – Ger

Dahan este cea de-a 24-perioadă solară, care începe pe 20 ianuarie şi se termină pe 4 februarie.

Dahan este cea de-a 24-perioadă solară, care începe pe 20 ianuarie şi se termină pe 4 februarie.

Din China antică s-au păstrat o serie de zicale despre această perioadă:

Prima pentadă: găinile clocesc

A doua pentadă: păsările prădătoare ţipă strident

A treia pentadă: stratul de gheaţă este gros.

clip image002 thumb1 Dahan (Great Cold)

Semnificaţia este că în momentul în care începe perioada Dahan, găinile devin capabile să clocească ouăle pentru a avea pui, apoi peste câteva zile păsările prădătoare, cum ar fi şoimii sau ulii sunt în cea mai bună stare pentru a prinde prada, rotindu-se pretutindeni în văzduh în căutarea hranei pentru a aduce energie în corp ca să reziste gerului, iar la sfârşitul perioadei, lacurile şi chiar râurile vor fi complet îngheţate şi stratul de gheaţă este suficient de gros ca să nu se spargă.

anotimpuri

Perioadele Xiaohan – Frig moderat (Frig mic) şi Dahan – Ger (Frig mare) sunt de obicei perioadele cu cele mai joase temperaturi din timpul iernii. Oamenii din antichitate aveau grijă să se protejeze pe ei şi şeptelul de frig. În sudul Chinei nu se însămânţau terenurile pentru că vremea era uscată şi rece, dar în nord zăpada şi temperaturile joase erau prielnice pentru creşterea plantelor, de exemplu a grâului de iarnă.

De multe ori Anul Nou Chinezesc începe în perioada Dahan, dar acesta se calculează conform calendarului lunar şi nu întotdeauna începe în aceeaşi perioadă. În 2013 Anul Nou Chinezesc este pe 10 februarie, în perioada solară Lichun – Începutul primăverii.

Photo: CFP

Frigul persistent este motivul pentru care în această perioadă a iernii prioritatea oamenilor ar trebui să fie cea de a-şi menţine şi cultiva energia de tip yang. În Medicina Tradiţională Chineză TCM bărbaţii trebuie să-şi cultive rinichii, iar femeile sângele. Este util să facem băi d esoare. Razele ultraviolete ajută persoanele susceptibile de a se îmbolnăvi de rinită alergică, artrită reumatică şi astm bronşic. Lumina solară stimulează expansiunea vaselor sanguine şi îmbunătăţeşte circulaţia sângelui şi de asemenea este bnefică pielii. Cele mai bune perioade sunt de la 7-9 dimineaţa şi de la 16-18.

Se pot consuma şi diferite alimente şi ierburi care sunt „calde” şi hrănesc energia yang a organismului: carne de oaie, ghimbir, Angelica Sinensis. Ghimbirul ajută şi la stoparea tusei. Angelica Sinensis  este utilă în stimularea circulaţiei sângelui. Este foarte apreciată în medicina tradiţională, imediat după ginseng, de aceea fiind numită şi Dong Quai sau ginseng-ul feminin (în particular ajută la ameliorarea simptomelor din perioada ciclului).

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: