Xiaohan – Frig moderat

Perioada Xiaohan este a 23-a perioadă solară, conform calendarului solaro-lunar, care începe după Anul Nou Chinezesc (în 2013 este pe data de 10 februarie). Perioada Xiaohan începe pe 5 ianuarie şi durează 15 zile. Fiecare perioadă solară conţine 3 pentade a câte 5 zile.

Există o serie de zicale care descriu mişcarea Yang Qi-ului născut luna trecută cu ajutorul comportării păsărilor în perioada Xiaohan:

Prima pentadă: gâştele sălbatice zboară spre nord

A doua pentadă: coţofenele încep să-ţi clădească cuiburile

A treia pentadă: păsările încep să ciripească

De asemenea ţăranii au observat că dacă nu ninge în această perioadă, atunci pământul se crapă vara din cauza uscăciunii. Dacă nu este suficient de frig acum, atunci în perioada Qingming, la începutul primăverii va fi mult noroi. Dacă este suficient de frig în această perioadă, primăvara va fi caldă şi plăcută.

Xiaohan reprezintă începutul celei mai reci perioade a iernii. Din acest motiv oamenii ar trebui să aibă o dietă care hrăneşte (energetic) inima, plămânii şi rinichii. Mâncărurile care au culoarea neagră reglează funcţiile rinichilor: seminţe de susan, boabe negre, orez negru, ciuperci negre.

Xiaohan

La noi în ţară în aceeaşi perioadă se sărbătoreşte Boboteaza (face parte din suita celor 12 sarbatori importante crestine). Botezul Domnului (Epifania, Teofania, Aratarea Domnului, Descoperirea Cuvantului Intrupat) este primul moment în care Iisus Hristos s-a arătat omenirii ca Fiu al Domnului, atunci când s-a botezat în apa Iordanului. Cu această ocazie, preotul soseşte în casele credincioşilor şi le purifică, prin stropirea cu agheazmă. Boboteaza este propice purificării, înlăturării farmecelor şi blestemelor; tot acum, la ţară se stropesc animalele, grajdurile şi grădinile cu agheazmă, pentru a le apăra de rele.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: