Yue Fei -fondatorul Brocardului

Yue Fei (1103-1142)– fondatorul Brocardului

 Cele opt exerciţii care formează Brocardul au fost create de generalul Yue Fei pentru a îmbunătăţi starea de sănătate a soldaţilor săi. Yue Fei este considerat şi fondatorul a două stiluri de arte marţiale: Gheara Vulturului, o practică externă Wai Dan şi Xingyi, o practică energetică internă Nei Dan.

 Cei patru generali din Zhongxing, tablou de Liu Songnian (1174-1224). Yue Fei este al doilea din stânga.

Yue Fei s-a născut în provincia Henan, în Tang Yin Xian, pe 15 februarie 1103. Se spune că în momentul naşterii o pasăre mare s-a aşezat pe acoperiş şi a început să facă un zgomot asurzitor. Tatăl a considerat asta ca un semn deosebit, care indica destinul fiului său. De aceea l-a numit Fei, ce înseamnă „a zbura”, fiind încredinţat că fiul său se va înălţa moral şi va deveni un om adevărat.

Când Yue Fei a împlinit o lună, Râul Galben s-a revărsat. Mama şi fiul s-au salvat de inundaţie, plutind într-un vas de lut uriaş, cu care au ajuns într-un loc uscat. Când s-au înapoiat, casa şi toate bunurile ce le aveau, au fost distruse.

Deşi erau săraci şi nu aveau bani să plătească pentru educaţie, mama sa l-a învăţat singură ieroglifele. În fiecare zi, ea îl învăţa cum să scrie şi să citească desenându-i ieroglifele pe nisip. Totodată, ea i-a insuflat cele mai nobile idealuri. Deşi alţi copii aveau cărţi, hârtie, peneluri şi tuş, puţini se putea compara în educaţie cu Yue Fei.

Când a mai crescut, Yue Fei a început să lucreze pământul la un proprietar Han Qi. După muncă venea acasă şi continua studiul cu mama sa. Yue Fei a fost apreciat pentru puterea sa de muncă şi îndemânarea şi rapiditatetea cu care îşi îndeplinea atribuţiile.

Datorită acestor calităţi a fost remarcat de Zhou Tong, un cărturar şi un bun cunoscător al artelor marţiale, care a studiat la templul Shaolin. Acesta a început să-l înveţe artele marţiale. Prin practică constantă şi perseverentă, Yue Fei a dobândit măiestria în tot ceea ce l-a învăţat Zhou Tong.

 

Zhou Tong îl învaţă trasul cu arcul pe Yue Fei.

 

În cartea Jin Tuo Xu Pian, care conţine memoriile nepotului lui Yue Fei, se spune cum într-o zi, Zhou Tong şi-a adunat elevii pentru a-i antrena să tragă cu arcul. Pentru a-şi demonstra măiestria, a tras trei săgeţi, una după alta, toate în centrul ţintei. Indicând ţinta, el le-a spus elevilor: “Când veţi putea să faceţi la fel, puteţi spune că sunteţi un arcaş”. Yue Fei i-a mulţumit pentru demonstraţie şi l-a rugat să-i permită să încerce şi el. Şi-a încordat arcul, a lăsat să zboare săgeata şi a lovit capătul săgeţii lui Zhou Tong. A tras din nou şi iarăşi a atins ţinta. Zhou Tong a fost impresionat şi i-a dăruit lui Yue Fei două dintre săgeţile sale favorite. De atunci Yue Fei s-a antrenat şi mai mult, astfel încât a fost capabil să tragă spre stânga şi spre dreapta, ţintind cu acurateţe în timp ce se deplasa. Când a devenit general i-a învăţat pe ofiţerii şi soldaţii armatei sale trasul cu arcul spre stânga şi spre dreapta astfel că toţi au dobândit aceasta îndemânare.

Din cele spuse deducem că acest antrenament a condus la crearea celui de-al doilea exerciţiu din Brocard: „Trage cu arcul în ambele părţi pentru a ţinti vulturul”.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: