Masajul Qigong

de Poka Attila
Masajul Qigong este o forma a masajului Tuina si, ca o forma de terapie fizica ce implica apasarea si baterea pe punctele de acupunctura cu scopul de a echilibra energia corpului si de a favoriza o stare de sanatate generala.

Aceasta arta avand o origine antica se bazeaza pe teoria medicinala traditionala chineza. In cosmologia chineza, sursa tuturor lucrurilor este Tao, legea universului. Din Tao deriva unul, sau existenta. De aici se polarizeaza doua forte, yin si yang, care sunt in acelasi timp opuse si complementare.Prin jocul dintre yin si yang , prin fluxul si refluxul intre cele doua principii se creaza energia qi, si astfel cele doua devin trei. Qi este “respiratia materiala” despre care Lao-Zi scrie in Dao de Jing.“Dao a nascut UnulUnu a nascut doi,Doi a nascut trei,

Trei naste cele zece mii de lucruri.

Cele zece mii de lucruri

Umbra in spate o poarta

Si au in fata lumina

Iar spiritul imaterial le armonizeaza”

Qi exista in mai multe forme, de la cele mai pure, cum este lumina, la cele mai brute, cum ar fi granitul, caci chiar si materia neinsufletita este alcatuita din qi in forma sa cea mai densa, la fel cum intreaga materie este alcatuita din particule de energie.Cum se ajunge ca “trei sa nasca cele zece mii de lucruri”? In conformitate cu filozofia chineza antica, qi se manifesta sub forma a cinci aspecte diferite ale energiei, respective cele Cinci Elemente – Focul, Pamantul, Metalul, Apa si Lemnul. Fiecare element are propria sa calitate pe care o trasmite unui anumit aspect al creatiei, unuia dintre cele zece mii de lucruri. Viata vegetala, de exemplu, apartine in principal elementului Lemn, rocile si mineralele tin de elemental Metal. Fiintele omenesti sunt un amestec, o combinatie a tuturor celor cinci elemente, legandu-ne cu mediul inconjurator, cu ciclul anotimpurilor si cu orele. Felul cum reactionam, fizic si emotional, la influentele externe si la fortele naturii depinde de echilibrul elementelor din interiorul nostru. Totul in natura, fiecare din cele zece mii de lucruri, este compus dintr-un anumit amestec de yin si yang, alaturi de o anumita combinatie a celor cinci elemente, aceste combinatii fiind unice si formeaza “adevaratul qi” al respectivului obiect sau a respectivei fiinte.

Focul este elementul care corespunde cu caldura, vara, entuziasmul si caldura relatiilor umane. Pamantul este un element al sezonului recoltei, al abundentei, al hranirii, al fertilitatii si al relatiei mama-copil. Metalul include idea aerului dar reprezinta mai mult de atat. Este forta gravitationala, mineralele din interiorul pamantului, configuratiile corpurilor ceresti, puterile conductivitatii electrice si ale magnetismului. La om reprezinta durerea sufleteasca si dorinta de a o transcede. Apa este sursa vietii, capacitatea de a curge, infinit de flexibila si totusi infinit de puternica, etern schimbatoare si adeseori periculoasa. Este cel mai yin din cele cinci elemente.In psihologia umana, Apa guverneaza echilibrul dintre teama si dorinta de a domina.Lemnul este cel mai uman dintre elemente.Este elemental primaverii si al imboldului creator de a realize ceva, care se transforma in manie atunci cand apare fustrarea.La om este capacitatea de a privi spre viitor, de a planifica si de a lua decizii.

Yin si yang sunt cele doua aspecte opuse si totodata complementare ale existentei- umbra si lumina. Yin corespunde cu ceea ce este intunecat, rece, umed, moale, receptive, feminine si care se scufunda; yang corespunde cu ceea ce este luminos,fierbinte, uscat, dur, activ, masculine si care se inalta.Yin si yang sunt totusi stari relative, nu absolute, asa aincat un lucru poate fi yin fata de un altul si yang fata de un al treilea. De exemplu , in comparative cu un cub de gheata, o lumanare este yang, dar comparat cu soarele este yin. In MTC, functiile de hranire, racire, umezire si relaxare sunt yin, in vreme ce yang sunt aspectele energetice ale functionarii active, de producere a caldurii. Acolo unde este prea mult yin, exista o tendinta spre raceala, spre umezeala si condensare in substanta ( de exemplu, formarea tumorilor).Daca este prea mult yang, exista hiperactivitate si caldura excesiva. Cand yin este deficitar, chiar daca energia yang este normala, apar simptome de tip yang, cum ar fi excitibilitatea nervoasa, insomnie, uscaciunea gurii, etc. Cand yang este deficitar, se instaleaza oboseala, raceala si o proasta circulatie.

Pamantul este Yin in raport cu Cerul, asa incat meridianele yin se afla pe suprafata frontala si interioara a corpului, care ar fi fost cel mai aproape de Pamant.Cerul este yang in raport cu Pamantul, asa incat meridianele yang se afla pe suprafetele dorsale si externe ale corpului, care ar fi fost expuse la lumina soarelui.

Meridianele sunt canalele prin care qi circula prin intreg corpul.Cele mai cunoscute sunt cele douasprezece meridiane din acupunctura. Fiecare din cele cinci elemente are cate o pereche de meridiane, unul yin si unul yang, cu exceptia Focului care are doua perechi. Meridianele pereche sunt apropiate intre ele si functiile lor sunt complementare. Fiecare meridian este asociat unui anumit organ sau unei anumite functii psiho-fizice, dar prin efectele lui depaseste cu mult ca arie de acoperire activitatea organelor asa cum este ea inteleasa de stiinta occidentala. Doua meridiane “suplimentare” sunt de obicei incluse in categoria meridianelor asociate cu organele: Vasul Guvernor, care este un fel de rezervor de energie yang si Vasul Conceptiei, echivalentul energiei yin. Cand apasati sau bateti un punct de pe un meridian, nu sunt stimulate doar nervii si tesuturile locale, ci influentati si circulatie energiei qi prin intreg meridianul respectiv.

Fiecare element guverneaza un meridian sau o functie organica a corpului omenesc si totodata un aspect al personalitatii sau al emotiilor, astfel incat orice tulburare a elementelor afecteaza in mod specific psihicul si corpul fizic al persoanei respective.

Qigong-ul contine o mare varietate de tehnici, dar toti practicienii sunt legati printr-un principiu comun si anume credinta intr-o energie vitala( qi), care circula prin canale conectate (meridiane) prin tot corpul. Fiecare meridian este legat de un anumit organ sau de o functie psiho-fizica, iar qi-ul sau poate fi contactat in anumite puncte pe traseul sau-acestea fiind punctele de acupunctura din MTC. Cand omul este sanatos, predomina o stare de echilibru si qi circula lin prin meridiane, aprovizionand si intretinand toate partile corpului.Dar cand corpul a fost slabit ca urmare a unui stil de viata lipsit de moderatie, a unui stres emotional sau a unei accidentari, qi nu mai circula lin si devine deficitar in anumite regiuni si excedentar in altele, astfel ca se instaleaza o stare de boala. La cei mai multi dintre noi, starea noastra de sanatate nu este complet echilibrata , astfel ca metoda preventive impotriva imbolnavirii, baterea qigong este un remediu ideal deoarece pur si simplu reechilibreaza qi astfel incat organismul se poate vindeca singur..Cand incepem sa practicam baterea qigong, este important sa va amintiti ca va propuneti sa tratati nu numai simptomele partenerului dumneavoastra, ci si cauzele acestora. Sa tratezi numai capul de o durere de cap inseamna sa ignori nu doar intregul sistem de meridiane interconectate care face din qigong o metoda atat de eficienta, dar in acelasi timp unul din principiile MTC si anume faptul ca mintea si corpul, psihicul si fizicul, sunt indivizibile, alcatuind un intreg organic.Pentru a diagnostica cauza exacta a simptomelor unei personae este nevoie de o intelegere profunda a teoriei MTC si de o intelegere a starii emotionale si psihologice a persoanei respective.Pana la dobandirea unor astfel de deprinderi, este mai sigur si mai eficace sa se trateze intregul corp.

Baterea qigong este usor de practicat. Nu este nevoie de echipamente speciale si nu se foloseste nici un fel de ulei.Nu aveti nevoie decat de o incapere calda si aerisita, imbracaminte comfortabila atat pentru cel care aplica tratamentul, cat si pentru receptor.Puteti practica fara probleme baterea qigong oriunde si oricand.Cateva cunostinte de baza, care pot fi invatate la un microcurs de initiere, timpul necesar pentru a da corpului un tratament complet – acestea sunt elementele necesare pentru a incepe sa va “simtiti” calea spre o adevarata intelegere a metodei de masaj qigong.Tehnicile de batere qigong sunt extrem de diferite de cele folosite in formele occidentale de masaj – nu exista miscari line si fluente, nici manevre de framantare si de frictiune. (doar pe ceafa si pe muschiul trapez de pe umar). De fapt sunt intrebuintate doar doua tehnici principale – presiune si baterea. Si cu toate acestea este o forma de masaj extraordinar de dinamica . Cheia unei tehnici qigong este sa fi cat mai relaxat si mai natural in aplicarea baterii. Aceasta inseamna sa folosesti greutatea mainii intr-o maniera controlata dar lipsita de efort.In conformitate cu invataturile MTC, o afectiune a coloanei vertebrale ne afecteaza la toate nivelurile – fizic, emotional si spiritual. Nervii coloanei vertebrale leaga creierul cu toate celelalte parti ale corpului si, intrucat se afla aproape de suprafata spatelui, baterea poate avea un profound efect de relaxare.

Principalul meridian de pe spate este meridianul Vezicii urinare, cel mai lung de pe corpul omenesc. Intrucat este aspectul yang al elementului Apa din organism, acest meridian acopera , pe langa functia urinara, toate asociatiile inrudite cu reproducerea, vigoarea, oasele, dintii si parul de pe cap. El coboara pe ambele parti ale coloanei vertebrale spre regiunea sacrala, unde se roteste de doua ori, dupa care reapare in partea superioara a spatelui pentru a forma “un meridian extern al vezicii urinare” paralel cu primul. Meridianul intern are un efect mai pronuntat fizic, in vreme ce cel extern influenteaza mai ales psihicul si emotiile.

Spatele reflecta in structura sa starea organelor interne.

Cel mai important aspect al aplicarii metodei qigong pe spate este stimularea nervilor spinali care alimenteaza toate organele interne. Aproape toate punctele de pe meridianul VU influenteaza rezerva de energie qi a altui meridian. Punctele situate cel mai sus influenteaza plamanii si inima; cele din regiunea mediana a spatelui afecteaza organele responsabile cu digestia – cele din partea dreapta fiind legate in principal de stomac, iar cele din partea stanga de ficat si de vezica biliara. Splina afecteaza o mica zona din preajma celei de-a douasprezecea vertebra. Rinichii si intestinele domina regiunea lombara iar Sacrumul reflecta Vezica urinara.Zonele cu probleme de pe spate pot indica tulburari in functionarea organelor corespunzatoare.

Pentru inceput, nu este necesar sa cunoasteti exact corespondentele. Simpla dar temeinica aplicare a tehnicii de-a lungul coloanei va echilibra energia qi in mod natural.

Din punct de vedere structural, soldurile reprezinta o zona complexa, intrucat constituie punctual de jonctiune dintre principala masa a corpului si mijlocul sau principalele parti de sustinere si de transport, picioarele. Dezechilibrul structural al soldurilor este de multe ori consecinta unei lipse de coordonare intre picioare si axa coloanei vertebrale – ca atunci cand un picior este mai scurt sau cand coloana este rasucita spre stanga sau spre dreapta – si aceasta provoaca dureri in regiunea salelor sau un discomfort in regiunea pelviana.Impulsurile primare de manie si sexualitate sunt generate tot in solduri, deoarece mania implica lovirea cu piciorul si reflexul de a batea din picioare, iar sexualitatea presupune miscarea libera a soldurilor. Salele si fesele pot deveni tensionate si dureroase ca urmare a unei reprimari de lunga durata a oricaruia dintre aceste instincte, sau pur si simplu ca urmare a vietii nefiresc de sedentare pe care o duc multi dintre noi. Meridianul Vezicii urinare este principalul meridian de pe solduri, asa cum este si pe spate. Meridianul Vezicii biliare de pe partile laterale ale feselor are un punct principal situate usor in spatele si deasupra punctului unde oasele soldului ies in afara. Aplicarea tehnicii qigong aici poate fi de mare folos pentru alinarea durerilor de sale sau a durerilor sciatice, dar nu trebuie sa loviti prea tare pentru a nu inflama nervul sciatic. Bataile aplicate la nivelul sodurilor detensioneaza regiunea lombara, potoleste durerile menstruale si cele provocate de cistita si toate felurile de congestie si de dureri din zona pelviana.este extreme de calmant si de relaxant, mai ales pentru femei, care sunt mai susceptibile la congestii pelviene decat barbatii.

In ambele laturi ale coloanei vertebrale se intand ganglionii simpatici, statie de releu foarte importanta pentru impulsurile nervoase ale sistemului nervos simpatic.Masajul acestei zone ajuta la alinierea corecta a coloanei vertebrale si fortifica sistemul nervos. De asemenea intensifica circulatia lichidului cerebrospinal si amplifica descarcarea neuronilor.

Asa cum se intampla la majoritatea tratamentelor care au la baza energia, in urma tratamentului pacientii se simt de obicei ori relaxati ori suprinzator de energici si eliberati de durere.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: