Ridicarea rinichilor în MTC

            Metoda este foarte simplă şi uimitor de eficace. Multe cazuri pe care le cunosc au dat  rezultate după circa o lună de practică, când se făceau zilnic circa 400-500 de ridicări.

De ce nu este oportună explicitarea tehnicii? Nu  pentru că metoda ar fi secretă, ci pentru că aceasta face parte dintr-un ansamblu de alte practici similare, dintr-o filozofie şi medicină cu care trebuie să ne familiarizăm. De exemplu dacă avem probleme cu rinichii ne gândim în mod occidental că acel organ este de vină şi vom dori să aplicăm imediat tehnica ridicării rinichilor. Dar medicina tradiţională chineză (MCT) pune accentul pe întreg, vede corpul ca un tot unitar. Este posibil ca problema să fie, conform teoriei celor 5 elemente la nivelul plămânilor, ficatului sau stomacului De exemplu este posibil să avem probleme respiratorii şi atunci se produce o acumulare de dioxid de carbon în lichidele corpului. Afecţiunea, numită acidoză,  se manifestă la nivelul rinichilor prin schimbarea pH urinei. Disfuncţia primară caută o cale de echilibrare, nu neaparat la nivelul organului afectat. Din acest motiv este bine să practicăm un set mai larg de tehnici, care echilibrează atât organul primar dereglat cât şi  organul secundar la care se manifestă efectul. Deoarece de multe ori se produce un cerc vicios, organul secundar devine şi el atât de afectat încât înrăutăţeşte şi mai mult situaţia organului primar, conform unui ciclu de feed-back.

Medicina tradiţională chineză ne mai învaţă că probleme atât de disparate precum căderea părului, problemele auditive, cariile dentare, fragilizarea oaselor, toate aceste probleme sunt interconectate între ele şi legate de proasta funcţionare la nivel energetic a rinichilor, aceştia funcţionând ca un rezervor de energie. De aceea ridicarea rinichilor poate vindeca osteoporoza, deoarece rinichii catalizează buna funcţionare a măduvei osoase şi astfel indirect depunerile de calciu în oase. Părul este cel mai bun indicator al stării de funcţionare a rinichilor şi nu întâmplător căderea sa ne indică o devitalizare şi obosire a întregului organism cauzată de lipsa de qi a rinichilor. Urechea este considerat organul de simţ al rinichilor. Din reflexoterapie se cunoaşte că masarea (presopunctura) şi acupunctura urechii poate îmbunătăţi funcţionarea rinichilor.

Există o legătură strânsă între rinichi şi organele genitale, chinezii numind rinichii propriu-zişi rinichi interni, iar organele genitale rinichi externi. Medicina occidentală cunoaşte şi ea acest aspect, tratând bolile aparatului urogenital ca pe un întreg. De asemenea embriologia occidentală a descoperit că rinichii şi organele genitale provin din acelaşi ţesut al fătului, iar în decursul sarcinii, aceste organe localizate în acelaşi loc se deplasează: rinichii urcă spre şale, iar organele genitale coboară spre uretră. Din acest motiv ridicarea rinichilor reglează funcţionarea organelor genitale. La bărbaţii sunt rezolvate problemele de prostată, impotenţa, ejacularea precoce, poluţiile nocturne. La femei se reglează ciclul menstrual, frigiditatea, fecunditatea. Această metodă şi alte tehnici qigong predate de Maestrul Lin Kai Ting au permis naşterea la femei care aveau diagnosticul medical fizic clar de infecunditate.

Totodată, teama afectează puternic rinichii. Cineva îmi povestea că la ei la servici începuse la un moment dat o reducere masivă de personal. Orice greşeală era prilej de a da persoana în cauză afară şi nu peste o lună, ci chiar de a doua zi. Oamenii care cu greu îşi găsiseră acel loc de muncă erau disperaţi şi cuprinşi de frică pentru ce se va întâmpla cu ei în viitor. În decurs de câteva săptămâni oamenii au suferit colici şi blocaje renale atât de intense încât nu s-au putut dispensa de salvare. Iar la spital s-a constatat că de fiecare dată era pe bază nervoasă, din cauza anxietăţii şi stresului. De aceea chiar dacă practicăm qigong trebuie în timp să ne gândim să ne schimbăm şi mediul în care lucrăm dacă dorim să fim sănătoşi. În acest punct intrăm în alt domeniu al qigongului legat de influenţa mediului extern asupra organismului, cunoscut sub numele de Feng Shui. Pentru că până la urmă poate că vom face rost de mulţi bani lucrând la un loc de muncă stresant, pe care peste doar câţiva ani îi vom cheltui pe medicamente şi alte servicii medicale. Qigongul reprezintă o filozofie mai largă despre sănătate şi viaţă în general care nu se limitează la exerciţiile de la sala de practică.

Ridicarea rinichilor poate fi practicată separat sau combinat cu alte exerciţii utile rinichilor: rotirea limbii, masarea urechilor, baterea rinichilor, secţiunea a 6-a şi a 8-a din Brocard, forma a 8-a, a 10-a, a 12-a din Yi Jin Jing etc. Ce este remarcabil în aceste tehnici, este că cu cât se avansează în practică cu atât se dezvoltă intuiţia şi înţelegerea, care ne vor spune concret când avem o problemă care exerciţiu este oportun şi mai eficient de făcut.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: