Cultivarea nemuririi (III)

În plus faţă de atenţia mentală totală pe care trebuie s-o avem în timpul exerciţiilor de qigong, mai sunt şi alte secrete speciale predate de chinezii antici de dragul conservării esenţei jing. Unul din aceste secrete constă în a vizualiza organele interne şi în a asculta sunetele interne ale corpului în timpul exerciţiilor de respiraţie. Imaginaţi-vă că vedeţi peristaltica organelor interne şi auziţi sunetele generate de ea şi mişcarea qi-ului în interiorul corpulu în timp ce ghidaţi qi-ul să curgă prin aceste organe. Acest procedeu este numit nei-shin-fan-ting „priveşte şi ascultă interiorul” şi este un mijloc extrem de eficient pentru a descoperi potenţialele găuri prin care se scurge esenţa din corp.

Cu cât progresezi în arta respiraţiei şi meditaţiei, vei fi în final capabil să vezi propriile organe interne cu ochiul minţii, cum au reuşit o serie de maeştrii chinezi de qigong. Aceasta este cunoscută ca „deschiderea ochilor cereşti”. Însăşi practica de a privi şi asculta interiorul te va ajuta extrem de mult să te concentrezi pe exerciţiul de qigong, minimizând în acest fel distragerile spre exterior. Inima ta este centrul de comandă al corpului tău, iar ochii tăi sunt ferestre inimii tale. Deschide ochii şi îţi vei tulbura inima. Tulbură-ţi inima şi îţi vei pierde spiritul shen.

Alt secret este de a colecta frecvent saliva în gură şi de a o înghiţi cu activitate mentală în dantian. În qigong se consideră saliva ca fiind un lichid preţios, care poate fi transformat direct în esenţă printr-un proces adecvat. Pentru a sublinia importanţa sa pentru viaţă şi sănătate, a fost numit cu diferite nume ca „lichidul de jad”, „apa lacului cu nuferi” „apa lacului ceresc” „emisarul păcii”.

Motivul pentru care saliva este numită „emisarul păcii” este că în antichitate se credea că saliva poate pacifica mintea şi spiritul primordial. Astfel, conservarea salivei trebuie realizată împreună cu conservarea esenţei jing. De aceea chinezii antici erau împotriva vorbirii excesive, considerând că preţioasa salivă va fi pierdută în acest mod. Pentru a facilita generarea salivei şi transformarea ei în esenţă, chinezii antici ne-au învăţat să punem limba pe palatul superior, apăsând uşor, ori de câte ori putem. Practica arată că această tehnică va accelera semnificativ colectarea salivei în gură. Alt beneficiu este că serveşte ca o verificare naturală împotriva vorbirii excesive, deoarece în acest fel eşti „legat la gură”.

De fapt, nu numai jing-ul trebuie conservat, dar şi qi-ul şi shen trebuie să fie tot atât de bine conservat. Acesta este principiul aplicabil atât cultivatorilor longevităţii cât şi nemuririi. Pentru a conserva qi-ul este necesar să minimizăm timpul în care vorbim. Pentru a conserva shen-ul este necesar să minimizăm gânditul şi grijile ce ni le facem, să închidem ochii de câte ori este posibil.

Cele mai bune locaţii pentru cultivare sunt cele uscate, la mare înălţime. Timpul cel mai bun pentru cultivare este de la miezul nopţii până devreme dimineaţa. Miezul nopţii este momentul când primul val de energie yang qi a zilei este generat, atât în natură cât şi în corpul uman. În timpul acestei perioade, luna este cea mai luminoasă şi prima rază de soare apare când se crapă în zori de zi. În corp, energia primordială yang qi este generată la Poarta Vieţii Ming Men. Aceasta este cea mai preţioasă energie yang qi a zilei, deoarece este pură şi nepoluată de gândurile lumeşti şi de tulburările mediului. Practicând qigong în preajma acestui moment al zilei vei colecta energia preţioasă qi ce există în natură, pe lângă energia iniţială yang qi din interiorul corpului, astfel dublând efectul rafinării esenţei în qi şi qi-ului în shen. Qi-ul şi jing-ul colectate în jurul acestui moment al zilei va hrăni direct creierul şi spiritul, facilitând crearea elixirului intern. O oră de practică la această oră este echivalentă cu două ore în alte momente ale zilei. Prin urmare vei obţine un beneficiu dublu cu jumătate de efort. De aceea cultivatorii chinezi ai nemuririi se trezesc invariabil în jurul acestei orei şi se dedică colectării acestui medicament special pentru nemurire. Unii îşi începeau ziua trezindu-se la miezul nopţii şi practicau qigong pentru trei ore.

În ce priveşte timpul, a fost introdus şi conceptul de „miez al nopţii dinamic”. Acesta nu are nimic de-a face cu acest moment al zilei, ci se referă la momentul când energia qi permează abdomenul inferior şi resimţi acest lucru ca pe un orgasm. Acesta este „un  miez al nopţii biochimic” al corpului. Conform chinezilor antici, tendinţa naturală de a avea orgasm ca rezultat al permeării qi-ului în absenţa oricărei stimulări sexuale este o indicaţie că energia iniţială yang qi este generată în interiorul corpului şi nu trebuie să pierzi timpul în a colecta acest  „medicament” preţios. Această esenţă este cea mai preţioasă şi de cea mai înaltă calitate, deoarece este rezultatul comuniunii armonioase dintre rinichi şi inimă. Dacă orgasmul apare ca rezultat a dorinţei sexuale sau a unei tentaţii externe atunci avem de-a face cu o esenţă impură şi calitatea sa este degradată faţă de esenţa primordială obţinută în cazul precedent. Dacă prindem momentul propice al miezului de noapte dinamic pentru a practica qigong, vom profita atât cantitativ cât şi calitativ de această esenţă deosebită.

Sunt două tipuri de comori ale vieţii: prenatale şi postnatale. Sarcina cultivării lui Dao constă în hrănirea comorilor prenatale cu comorile postnatale, cu scopul de a restaura cele trei comori la starea lor prenatală. Qi-ul prenatal provine din Taiji şi are reşedinţa în Poarta Vieţii sau în rinichi, este sursa qi-ului postnatal obţinut din respiraţie. Qi-ul postnatal  este complementar qi-ului prenatal şi este instrumentul de bază în crearea circuitelor cereşti şi în colectarea medicamentelor pentru cultivarea nemuririi. Aşa cum este, este asemănat cu focul necesar topirii şi oţelirii fierului. La fel ca atunci când utilizăm focul să oţelim fierul, este vital să ne reglăm procesul respiraţiei pentru cultivarea nemuririi. Este o problemă delicată, deoarece prea multă reglare va vătăma elixirul intern, în timp ce prea puţină nu ne va conduce nicăieri. Numai când ne reglăm respiraţia între existentă şi nonexistenă, când o avem şi când n-o avem, nici cu entuziasm şi nici cu detaşare, putem spera să obţinem rezultatul dorit. Din cele trei comori, ambele tipuri de qi pot fi folosite pentru cultivarea nemuririi. În ce priveşte esenţa şi spiritul, doar tipul prenatal poate fi folosit. Esenţa şi spiritul postnatal sunt prea tulburi şi stagnante şi de aceea nu pot fi folosite.

În concluzie, cultivarea nemuririi constă în următorii paşi:

1.retrage-ţi mintea de la tentaţiile externe (în special sexul şi banii) astfel încât să fii capabil să rafinezi jing-ul în qi,

2.concentrează-ţi mintea pe exerciţiile de respiraţie până la excluderea tuturor problemelor lumeşti,

3.crează Micul şi Marele Circuit Ceresc,

4.rafinează jing-ul în qi şi qi-ul în spiritul primordial şi elixirul intern

şi uneşte spiritul primordial cu natura.

Cu cât te vei dedica mai de tânăr, cu atât sunt şanse de succes mai mari. Acest lucru se datorează şi faptului că noi, fiinţele umane ne modificăm dramatic biochimia corpului şi a organelor interne la fiecare şaizeci de ani. Când atingem această vârstă, organele interne sunt deteriorate şi uzate, doar dacă nu am avut grijă de sănătatea noastră în timpul vieţii. De aceea chinezii consideră şaiezeci de ani ca formând un ciclu complet. Cu perseverenţă şi suficient efort şi timp dedicat, elixirul intern poate fi creat în corp. Acest elixir intern este cel care se va detaşa de corpul fizic în momentul morţii, se va uni cu natura şi îţi va oferi o viaţă eternă, în paradis sau în munţii faimoşi.

Din această descriere succintă, călătoria spre nemurire este lungă, dificilă şi necesar dureroasă. Într-adevăr nimic nu va dura fără durere şi sacrificiu. Această călătorie presupune un mare curaj, perseverenţă, sănătate bună şi longevitate, cât şi o îndrumare adecvată pentru a ajunge pe celălalt mal. Fără un mare curaj şi o mare hotărâre, nimeni nu va îndrăzni să se aventureze în aceste ape necartografiate. Fără o sănătate excelentă nimeni nu va suporta efortul de lungă durată a xiutao. Fără o viaţă lungă, nimeni nu va putea parcurge lungul proces al cultivării nemuririi. Ceea ce este necesar nu este vorba de entuziasm, ci de perseverenţă. Entuziasmul este precum o rupere de nori, oricât de violentă ar fi furtuna, nu va dura prea mult. Perseverenţa este precum picătura chinezească, care în timp va penetra roca, oricât de dură ar fi aceasta. Astfel, foarte mulţi factori sunt necesari pentru a produce mixtura necesară atingerii acestui scop măreţ. De aceea numărul oamenilor care caută nemurirea este la fel de mare ca numărul firelor unui bivol, dar al celor care reuşesc să devină nemuritori este comparabil cu numărul coarnelor unui bivol.

Cu toată dificultatea şi raritatea, nemurirea poate fi atinsă de fiinţele umane. De fapt aceasta este una dintre premisele fundamentale ale culturii tradiţionale chineze. Occidentalii cred că omul a fost creat de Dumnezeu, în timp ce chinezii antici consideră că zeii sunt făcuţi de om (nu în sens occidental).  Toţi zeii şi zeiţele din panteonul chinez au fost odată oameni şi femei obişnuite. Acesta este cazul lui Buddha, fondatorul budismului, a lui Bodhidharma, fondatorul artelor marţiale chineze şi a tehnicilor Yi Jin Jing şi Curăţirii măduvei, Kuan Yin, Bodhisattva compasiunii şi cu Zhang Shanfeng şi Nu Dongbin, nemuritorii taoişti. Prin practica perseverentă a autocultivării, autosacrificiului, autodisciplinei, ei au reuşit cu succes să transceadă la nivelul deplin al unei zeităţi.

Un comentariu (+add yours?)

  1. mihaella
    dec. 22, 2012 @ 15:53:40

    minunate informatii!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: