Păreri despre tehnica alungirii mâinii

(de pe site-ul artemartialeinterne.blogspot.ro)

Voi dezvalui aici mecanismul care sta la baza misteriosului truc al lungirii palmelor din Qi Gong, care este folosit adesea drept ceva „paranormal” pentru a convinge scepticii.

Din cite stiu eu, este pentru prima oara cind cineva „dezvaluie” mecanismul care sta la baza acestui truc.  Daca aveti alte informatii, va rog sa le precizati, mentionind si sursa.

Totul are la baza un lucru foarte simplu. Nu stiu citi dintre voi stiu ca dimineata, la sculare, au mai mult cu citiva centimetri inaltime decit seara la culcare. Acest lucru se datoreaza faptului ca prin repaus la orizontala timp de 8-9 ore, in timpul somnului, muschii, fasciile, tendoanele si ligamentele se relaxeaza (dupa contractia prelungita din timpul ortostatismului sau alte tipuri de efort), asa incit corpul se „lungeste” cu citiva centimetri. Deci daca doriti sa „fiti” sau sa „pareti” mai inalt, masurati-va intotdeauna inaltimea dimineata, cat mai curand dupa trezire si ridicare din pat, veti fi mai inalt cu 2-3 centimetri decat daca v-ati masura inaltimea seara, inainte de culcare.

Atunci cind cineva isi concentreaza atentia asupra uneia dintre palme, automat isi va concentra si energia asupra acelei palme, deoarece energia urmeaza atentia. Cu cit cineva are mai multa energie sau o concentrare mai buna, cu atit efectul e mai mare.

Energia concentrata in palma are ca efect relaxarea muschilor, fasciilor si tendoanelor palmei. Efectul esta asemanator cu cel al caldurii (sau al repausului), care de asemenea relaxeaza muschii si tendoanele (in timp ce frigul sau efortul le contracta). Atunci cind cineva se gindeste ca palma respectiva se lungeste, automat isi va concentra atentia si energia asupra acelei palme, iar palma respectiva se va lungi, dar in mod relativ.

In mod relativ deoarece palma nu are o structura rigida, ci una semi-rigida,sau altfel zis, oarecum telescopica, asemanatoare unui telescop sau antene telescopice. Daca nu credeti, apucati-va de un deget si trageti de el, veti vedea ca se va lungi un pic iar cind ii veti da drumul, se va retrage inapoi, fiind tras tocmai de acesti muschi, ligamente si tendoane (chestia asta se numeste popular „trosnitul” degetelor). O cantitate mare de energie adusa in palma va avea ca efect tocmai relaxarea si deci alungirea exact a acestor muschi, tendoane, fascii si ligamente.

Acesta e mecanismul care duce la lungirea „aparenta” a palmei. Spun aparenta pentru ca nu este o lungire reala, deoarece palma nu este o structura rigida, ci semi-rigida, iar lungimea palmei depinde de tensiunea existenta in elementele flexibile (muschi, tendoane, fascii si ligamente) care unesc elementele rigide (oasele).
Deci nu este nimic „paranormal” in aceasta lungire a palmei, decit daca cumva diferenta intre cele doua palme ajunge sa fie foarte mare (aici depinde si de marimea initiala a palmei).

Daca doriti intr-adevar sa verificati daca puteti lungi un obiect, alegeti-va un obiect rigid. De exemplu luati doua pixuri de acelasi fel, doua cuie de aceeasi lungime, doi pantofi din aceeasi pereche, etc. si incercati sa lungiti unul dintre ele.

Comentarii:

de Dragos-Cristian

Totusi, cred ca problema nu se pune chiar asa, sau cel putin nu din punctul de vedere al practicantilor de Qi Gong.

Ideea nu este nici pe departe de „magie”, si nici nu se vrea a fi „mind blowing”. In locul palmelor, ar putea foarte bine fi vorba despre orice alt membru sau organ.

Ideea nu e de magie. Ideea e ca mintea influenteaza „materia”, corpul nostru. Eu daca spun ca mentalul poate lucra ACTIV, si poate avea un rol COLOSAL asupra cancerului de exemplu, „tu” imi vei raspunde „cum asa? cum poate gandul influenta fizicul? tumoarea mea?”. Pai uite asa!

Este vorba de un principiu, iar apoi de scala, de masura. La fel cum intelegand fenomenul din spatele caderii unui mar din copac, poti dupa aceea lucra, calcula si investiga miscarile galaxiilor din univers.

In plus, pentru multi, este o ancora emotionala. Un argument foarte puternic ancorat in trairile acelui „uau”, pe care il au in momentul efectuarii exercitiului.

Unde este gandul tau, acolo este energia ta. Unde este energia ta, acolo este sangele tau.

de Nae

Absolut de acord cu punctul de vedere al lui Dragos-Cristian. Important este principiul „energia urmeaza minte” si asta este tot ce vrea sa arate lucrul respectiv – in opinia mea! Eu unul nu cunosc vreun maestru de Qigong care sa fi vrut sa spuna altceva. Daca sunt si minti naive care cred ca alungirea palmei e o dovada de ‘supranatural’ asta e altceva!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: