Meridianul Intestinului gros

Meridianul Intestinului gros-Yang- Mână (Arătător) -> Cap (Nas)

IG1      Shang Yang – Shang yang

IG2      Erjian   – Între două sau Interval secund

IG3      Sanjian -Între trei sau Interval terţ

IG4      Hegu    – Văile ce se unesc

IG5      Yangxi –Pârâu yang

IG6      Pianli – Pasaj deviat

IG7      Wenliu – Alunecare caldă

IG8      Xialian – Margine inferioară

IG9      Shanglian – Margine superioară

IG10    Shousanli – Braţ trei măsuri

IG11    Quchi – Bazin strâmb

IG12    Zhouliao – Fisura cotului

IG13    Shouwuli – Braţ cinci măsuri

IG14    Binao – Braţ omoplat

IG15    Jianyu – Osul umărului

IG16    Jugu – Osul mare (clavicula)

IG17    Tianding – Vasul ceresc

IG18    Futu – Suportul proeminenţei (mărul lui Adam)

IG19    Heliao – Depresiune orez

IG20    Yingxiang – Întâmpinarea aromei (nas)

IG1      Shang Yang – Shang yang. A se compara cu P1 Shao Shang, Mai micul Shang. Shang este nota muzicală pentru elementul Metal (plămân – yin şi intestin gros –yang). Meridianele yang încep cu puncte active de tip metal şi continuă conform diagramei celor cinci elemente cu Apă (Erjian), Lemn (Sanjian), Foc (Yangxi) şi Pământ (Quchi).

De asemenea conform teoriei punctelor de transport acestea sunt pe rând puncte Fântână Jing (Shang Yang), Izvor Rong (Erjian), Pârâu Shu (Sanjian), Râu Jing (Yangxi) şi Mare He (Quchi). Deoarece Shang Yang IG1 este atât un punct de tip Metal cât şi se află pe un meridianul de tip Metal este un punct forte pentru Metal.

Dispersează Vântul şi Căldura, două tipuri de dereglări energetice provocate de factori externi. Se află la baza unghiei arătătorului de partea degetului mare. Se poate activa prin masarea degetelor.

IG2      Erjian   – Între două sau Interval secund. Este punct Apă şi Izvor Rong. Folosit ca punct de sedare, calmare, drenare a qi-ului din meridianul intestinului gros.

IG3      Sanjian -Între trei sau Interval terţ. Este punct Lemn şi Pârâu Shu.

IG4      Hegu    – Văile ce se unesc. Se referă la văile formate între degetul mare şi arătător. Este unul dintre punctele active principale, cunoscut şi folosit din antichitate. Este unul dintre cele patru puncte de comandă şi rezolvă problemele legate de cap, faţă şi organele de simţ (alergii, acnee, herpes).

Punct central pentru durere. Este un punct Yuan origine, depozitează energia originară yuan în acest canal. Din meridianul plămânului din punctul Lieque P7 pleacă o ramură Luo care se conectează cu meridianul intestinului gros în punctul Hegu IG4. Această ramură continuă până în capăt prin arătător. Prin degetele-sabie automat activăm acest punct şi această ramură Luo. Pentru activare se poate masa zona dintre degetul mare şi arătător.

Reglează funcţionarea meridianului intestinului gros, dar şi dezechilibrul yin-yang pentru elementul Metal legat de plămâni. Dispersează Vântul şi uşurează problemele legate de factorii externi.

IG5      Yangxi –Pârâu yang. Punct Foc şi Pârâu Jing. Elimină Vântul şi Focul. Situat la încheietura mâinii la baza degetului mare.

IG6      Pianli – Pasaj deviat. Numele se datorează devierii qi-ului pe ramura Luo care porneşte din acest punct, ce este un punct Luo conexiune, şi se uneşte cu meridianul plămânului în Taiyuan P9. Este folosit pentru curăţirea canalelor de circulaţie a fluidelor din partea superioară a corpului şi edeme.

IG7      Wenliu – Alunecare caldă. Este un punct Fisură Xi unde energia meridianului de obicei stagnează. Qi-ul de tip yang este simţit ca fiind cald şi ca şi cum ar aluneca în acest punct. În plus activarea acestui punct conduce la încălzirea meridianului şi determină transpiraţia. Porii pielii se deschid şi elimină Căldura.

IG8      Xialian – Margine inferioară. Marginea sau graniţa care delimitează zona yin (faţa interioară) de zona yang (partea exterioară) a antebraţului.

IG9      Shanglian – Margine superioară.

IG10    Shousanli – Braţ trei măsuri. Are proprietăţi asemănătoare cu Zu San Li S36 (Picior trei măsuri), adică întăreşte forţa fizică a braţului. De aceea este adesea folosit cu punctul ZuSanLi S36 în baterea punctelor active. De asemenea se referă la abilitatea acestui punct de regla funcţionarea în cele trei „măsuri” sau zone legate de Triplul Incălzitor. Este situat sub cot, pe partea externă.

IG11    Quchi – Bazin strâmb. Punct Pământ şi Mare He. Quchi IG11 este situat pe plica cotului. Qi-ul se adună în bazinul îndoiturii strâmbe a cotului, în acest punct. Baterea zonei ShouSanLi utilizează qi-ul care se adună în punctul Mare He Quchi IG11 şi de aceea are efect asupra întregului corp. Datorită qi-ului abundent este folosit la tonifierea şi activizarea întregului meridian al intestinului gros.

IG12    Zhouliao – Fisura cotului. Se referă la locaţia punctului pe cot.

IG13    Shouwuli – Braţ cinci măsuri.

IG14    Binao – Braţ omoplat. Curăţă meridianele şi vederea. Rezolvă amorţeala din mâini. Creşte abilităţile psihice şi energetice. Hegu IG4 este folosit mai mult pentru problemele fizice ale ochiului, în timp ce acest punct se ocupă mai mult de funcţionarea ochiului şi problemele psihice.

IG15    Jianyu – Osul umărului. Se referă la locaţia punctului pe umăr. Curăţă meridianele. Elimină Vântul, Căldura şi Umezeala. Face parte şi din meridianul yang al călcâiului YangQiao împreună cu punctul Jugu IG16. Are o acţiune similară punctului Quchi IG11, dar este considerat un punct mai slab (ca tărie şi resurse ale qi-ului).

IG16    Jugu – Osul mare (se referă la claviculă). Elimină sângele stagnant (cheaguri, vase sanguine îngustate de colesterol) din piept, plămâni şi umăr. Din acest punct meridianul intestinului gros ajunge în punctul Bifeng IS12, iar apoi se intersectază cu meridianul guvernor Du Mai în punctul Dazhui G14. Toate meridianele yang ale mâinii se intersectează cu punctul Dazhui G14, de aici importanţa acestui punct pentru reglarea qi-ului yang în meridianele mâinii. Din punctul Dazhui G14 meridianul intestinului gros revine în faţă, la claviculă, în punctul Quepen S12 pe meridianul stomacului. Din Quepen S12, o ramură coboară spre plămân, traversează diafragma şi ajunge în intestinul gros, organul căreia îi aparţine.  Din Quepen S12, de la claviculă, meridianul intestinului gros urcă şi ajunge la Tianding IG17.

IG17    Tianding – Vasul ceresc. Se referă la gât (vasul) care susţine cerul (capul).

IG18    Futu – Suportul proeminenţei (mărul lui Adam). Fu este o măsură egală cu 3 cun (un deget) şi ne arată că punctul este la 3 degete în lateral faţă de mărul lui Adam. Din acest punct meridianul intestinului gros intră prin obraz prin gingia inferioară, înconjură gura (intersectează punctul Dicang S4 de pe meridianul stomacului), trece prin depresiunea de sub nas (intersectează punctul Rezhong G26 de pe meridianul guvernor) şi ajunge pe partea opusă a nasului. Dacă este meridianul intestinului gros care a plecat din mâna stângă, va ajunge la nara dreaptă şi invers. Acest fapt are o mare importanţă pentru echilibrarea energiei în partea stângă şi dreaptă a corpului.

IG19    Heliao – Depresiune orez. Punctul se află într-o adâncitură de mărimea unui bob de orez, în partea laterală a nasului.

IG20    Yingxiang – Întâmpinarea aromei (nas). Deschide canalele nazale, îmbunătăţeşte mirosul.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: