Cauzele aparitiei bolilor, conform MTC

(de pe site-ul almeea.com)

Unii oameni au parte de o viata linistita si lipsita de boli, altii, dintr-un motiv sau altul, nu au aceasta sansa. Important este sa vedem ce putem face pentru a evita boala si, daca totusi acest lucru rau se intimpla, sa gasim varianta cea mai rapida si mai putin dureroasa pentru a restabili starea de sanatate. Trebuie sa mentionam un lucru asupra caruia orice om trebuie sa reflecteze si anume: “cunoasterea unui adevar nu determina intotdeauna si respectarea lui”. Cu alte cuvinte, cati dintre oameni nu stiu ca fumatul are efecte nocive foarte puternice, in special pentru cei care sufera de anumite afectiuni ale aparatului respirator si circulator si totusi fumeaza. Luarea in serios a adevarurilor vietii este o problema a fiecaruia.

Factorii care duc la aparitia dezechilibrelor in organism

1) Factorii exogeni – sint 6 factori exogeni numiti de medicina traditionala chineza “schimbari climatice”: vantul, frigul, arsita verii, umezeala, uscaciunea si focul. In mod normal, ei nu provoaca modificari patologice in organism si sunt cunoscuti ca fiind “cele sase tipuri de energii” sau “cele sase rele”, din mediul inconjurator. Actiunea lor poate determina aparitia bolii numai la schimbari bruste de temperatura. In momentul in care produc imbolnavirea, toti cei sase factori exogeni invadeaza corpul din exterior catre interior, prin piele, nas sau gura. Bolile provocate de acesti factori sunt strins legate de schimbarile de vreme si de mediul inconjurator si, de aceea, mai sunt denumite si boli de sezon. Cei sase factori patogeni exogeni pot actiona asupra organismului individual sau combinati. De exemplu, raceala obisnuita este provocata de vant si frig. In cursul declansarii bolii, acesti factori se influenteaza reciproc, iar uneori, in anumite conditii, au loc intertransformari. Astfel, frigul patogen se poate transforma in interiorul corpului in fierbinteala; arsita prelungita din timpul verii produce uscaciunea in corp, prin consumarea Yin-ului.

Vantul este principalul factor exogen provocator de boli. El invadeaza cu usurinta partea de sus a organismului, atunci cand acesta este transpirat sau in timpul somnului. In medicina traditionala chineza se spune ca “vantul este factorul cel mai important care conduce la boala”, pentru ca, prin intermediul sau, ceilalti factori pot invada organismul. Vantul este un factor patogen yang. Manifestarile clinice sunt dureri de cap, dureri si usturimi in git, umflarea fetei, transpiratii. Se poate ajunge chiar la tetanie si spasmul muschiului facial, cu devierea gurii si a ochiului (paralizie faciala).

Frigul – exista multi factori care permit invadarea organismului de catre frigul patogen (imbracamintea neadecvata, stationarea in ploaie, mentinerea corpului transpirat expus racelii). Frigul este un factor patogen yin si, ca urmare, el va consuma energia yang a organismului. Astfel, este tulburata homeotermia si apar simptome de boala caracteristice, cum ar fi membre reci, dureri in epigastru si in regiunea abdominala insotite de senzatia de rece, scaune diareice continand resturi alimentare nedigerate, mictiuni frecvente si cantitati mari de urina.

Caldura verii (arsita) – bolile pe care le provoaca sunt induse de temperaturi inalte. Arsita verii este un factor patogen de natura yang si ia nastere prin transformarea focului. Manifestarile clinice care apar in bolile provocate de acest factor sunt febra ridicata, sete, transpiratii excesive, agitatie, puls crescut. De obicei afecteaza capul si ochii, provocand ameteli si tulburari de vedere. Poate bloca inchiderea porilor epidermei, ducand la pierderi mari de lichide prin transpiratii excesive. Astfel apare setea, limba si gura devin uscate, urina este foarte concentrata. Uneori exista simptome care denota deficitul de energie, cum ar fi starea de epuizare.

Umezeala – este tipul de energie predominanta in intervalul dintre vara si toamna. In aceasta perioada se poate produce cu usurinta invadarea corpului de catre umezeala patogena, prin stationare prelungita in ploaie sau in zone cetoase. Pacientii se plang de dureri de cap, cu senzatie de apasare in cap si uneori in tot corpul, inflamatia dureroasa a incheieturilor. Umezeala este un factor patogen care tulbura yang-ul si impiedica circulatia energiei. Manifestarile clinice includ senzatia de greutate in piept, distensie abdominala, mictiuni dificile, cantitati scazute de urina, evacuare grea a scaunelor. Pentru ca splina prefera uscaciunea si nu doreste umezeala, se pare ca aceasta din urma afecteaza energia yang a splinei, ceea ce duce la instalarea unei senzatii de apasare in epigastru si abdomen, constipatie, reducerea cantitatii de urina, edeme. Toate acestea sunt consecinte ale tulburarilor de transformare si transport a fluidelor in corp, precum si a dispersarii lor inadecvate.

Uscaciunea – consuma lichidele din organism, ducand la uscarea nasului, a gurii, a gatului, la aparitia de crapaturi ale pielii, pierderea stralucirii parului, constipatii si reducerea cantitatii de urina. Uscaciunea patogena afecteaza adesea plamanul, care are functia de dispersie si umezire.

Focul (caldura si arsita excesive) – vara exista un exces de energie yang si ca urmare apare “focul”. El poate fi intalnit si in alte anotimpuri. Focul, caldura si arsita sunt de puteri diferite. Forma cea mai severa este, desigur, focul, iar cea mai blanda este caldura. Cu toata aceasta diferenta de grad, ele au caracteristici similare. Adesea, focul patogen (yang) consuma fluidele yin ale corpului. Atunci cand el arde, poate provoca iesirea fortata a lichidelor spre exterior, provocand deshidratare grava. Focul care invadeaza organismul starneste vantul si provoaca perturbatii ale functiilor sanguine. Excesul de foc afecteaza astfel meridianul ficatului si tendoanele (ficatul guverneaza tendoanele, iar in Legea Celor Cinci Elemente ficatul reprezinta lemnul, care este consumat de foc), starnind vantul in ficat. Atunci cand focul patogen afecteaza sangele, pulsul devine foarte ridicat. In formele severe, sangele este scos din vase, ducand la epistaxis, hematurie.

2) Factorii emotionali – sunt in numar de 7: bucuria, furia, melancolia, ingrijorarea, suferinta sufleteasca, teama (nelinistea), frica (spaima, sperietura). Acestea sunt de fapt raspunsuri emotionale normale ale organismului la diversi stimuli interiori sau exteriori si, in mod normal, nu provoaca o stare de boala. Dar atunci cand stimularea emotionala este repetata, continua, brusca sau exacerbata, se poate depasi pragul de adaptibilitate al corpului si, in consecinta, vor fi afectate functiile fiziologice. In acest caz, energia si sangele din organele interne vor fi perturbate si se va instala boala.

Vechile tratate de medicina mentioneza ca actiunea emotiilor asupra energiei si sangelui din organele interne este specifica: furia afecteaza ficatul, bucuria excesiva afecteaza inima, melancolia sau tristetea sufleteasca imbolnavesc plamanii, ingrijorarea afecteaza splina, iar frica si sperieturile afecteaza rinichii. Mania determina miscarea energiei catre partea superioara a corpului, bucuria incetineste sangele, suferinta consuma energia, frica determina declinul ei, sperietura o tulbura, iar ingrijorarea o stagneaza.

Inima, ficatul, splina, rinichii, plaminii sunt organele cele mai rapid afectate de actiunea patologica a celor 7 factori emotionali. De exemplu, bucuria excesiva poate produce tulburari mentale, deregland inima, caci inima este legata de minte. Furia sau starea depresiva afecteaza functia de intretinere a liberei circulatii a energiei realizata de ficat.

Actiunea factorilor emotionali poate produce dereglarea izolata a unuia dintre organe sau afecteaza concomitent mai multe. De exemplu, ingrijorarea tulbura atat inima cat si splina, starea depresiva si mania distrug echilibrul dintre ficat si splina.

Reclame

2 comentarii (+add yours?)

 1. miki
  Feb 24, 2013 @ 21:46:45

  Factorul VANT poate fi asociat cu ceea ce noi numim „curent”? Cunosc multe persoane care se plang de diferite simptome ulterior expunerii la vant/curent.
  Multumesc.

  Răspunde

  • evinteler
   Feb 25, 2013 @ 20:20:48

   Vântul este un agent patogen energetic de tip yang şi este mai mult decât un simplu „curent”. Vântul urcă, permează şi iasă. In partea superioară a corpului are ca efecte: durerile de cap, nas înfundat sau care curge, faţă umflată, gât dureros. Pentru aceste simptome putem spune că într-adevăr ne-a prins „curentul”.
   Dar de asemenea Vântul migrează şi produce simptome de genul „reumatismului migrator” când avem dureri artritice care îşi modifică locul. Reumatismul artritic este produs de Vânt, Frig şi Uscăciune. Dacă ţinem o palmă deasupra unei asemenea zone dureroase simţim energetic ca şi cum zona este suflată de vânt. Probabil de la această senzaţie provine termenul de Vânt.
   Vântul este schimbător şi produce simptome precum urticaria sau eczemele care pot apărea brusc în cele mai diferite locuri. Şi în acest caz spunem că avem o boală produsă de Vânt.
   Nu întâmplător varicela era numită în vechime vărsat de vânt. Acum ştim că este produsă de un virus. Dar în MTC medicii nu sunt interesaţi neapărat de cauza fizică, ci de cauza energetică şi tratamentul energetic.
   În aceste cazuri avem de-a face cu un Vânt extern, adică cu un dezechilibru yin-yang care se manifestă într-un mod caracteristic: urcă, permează şi iasă; migrează; se schimbă. Agentul Vânt se poate manifesta datorită unor factori fizici sau chimici externi: vânturi puternice primăvara dar şi în alte anotimpuri; factori biologici: viruşi sau bacterii; factori interni: imunitate scăzută sau metabolism defectuos. Simpla răceală se spune că se datorează agenţilor patogeni Vânt şi Frig. Dar putem avea şi boli de tip Vânt-Căldură sau Vânt-Uscăciune.
   Putem avea şi un Vânt intern produs de obicei de o disfuncţie a Ficatului (organ energetic sau caracteristică funcţională), datorată de multe ori de emoţiile negative, de exemplu de furie.
   În acest caz se vorbeşte de un Vânt produs intern de Ficat, adică energia yang a Ficatului se mişcă în sus, care nu este o mişcare naturală normală (se spune că energia Yang a Ficatului s-a transformat în Vânt). Se produce când energia Yang este în surplus. Simptomele pot fi: convulsii, spasme sau tremurături, senzaţie de ameţeală sau de confuzie.
   Cum se produce? Să spunem că sunt hipertensiv şi brusc mă înfuriu foarte tare. Atunci energia Yang a Ficatului devine hiperactivă. Aceasta produce o creştere bruscă a tensiunii, ce conduce la ameţeală, îmi pierd brusc conştienţa sau fac o hemiplegie în care pierd controlul ochilor sau al gurii etc.
   Mai sunt şi alte posibilităţi de producere a Vântului intern cu simptome caracteristice: când energia Yin este deficientă şi nu este capabilă să controleze energia Yang a Ficatului; când Căldura extremă generează Vântul; când deficienţa sângelui generează Vântul.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: