Noţiuni de bază despre punctele active (III)

Punctele Yuan „sursă” şi Luo „conexiune”

Punctele Yuan „sursă” sunt punctele unde energia originară, primordială yuan qi se acumulează pe meridianele pe care se află, fiind puncte tonice.

Punctele Luo „conexiune” sunt puncte de conexiune între meridiane. Sunt utilizate la o dereglare a organelor interne sau meridianelor pereche yin-yang ale aceluiaşi element sau în cazul unui dezechilibru în cazul unui element. De asemenea echilibrează energia deficientă sau în exces.

Punctele Yuan „sursă” şi Luo „conexiune” armonizează organele interne şi meridianele yin şi yang. Ele sunt folosite în combinaţie pentru a folosi avantajul relaţiei strânse dintre aceste puncte. He Gu IG4 de tip Yuan „sursă” între degetul mare şi arătător şi Lie Que P7 de tip Luo „conexiune” în zona Nei Guan este o pereche deosebit de puternică de puncte Yuan şi Luo.

Punctul Yuan de pe meridianul intestinului gros, He Gu IG4 poate deschide energetic atât intestinul gros, cât şi plămânii tratând bolile legate de stagnarea qi-ului în aceste organe. He Gu IG4 tratează multe din problemele de sănătate legate de cap, de la gât în sus. Zone speciale sunt cele ale dinţilor, maxilarelor şi gâtului prin care trece meridianul intestinului gros înainte de a se opri la nas. De aceea HeGu este utilizat în special pentru problemele legate de faţă şi gură.

He Gu IG4 are o strânsă legătură cu meridianul Triplului Încălzitor care reglează qi-ul în cele trei „încălzitoare”. De aceea He Gu reglează activitatea întregului corp, adică capacitatea şi funcţia de transformare a qi-ului întregului corp, astfel crescând resursele naturale ale puterii vindecătoare şi ale zhen qi-ului. Ca punct de pe meridianul intestinului gors are de asemenea capacitatea de mişcare peristaltică în partea coprului de sub diafragmă.

Punctele Yuan „sursă” de pe oricare din meridianele yang ale mâinii pot fi folosite în tratarea problemelor de suprafaţă (legate de probleme ale energiei de protecţie Wei Qi). Aceste puncte sunt HeGu IG4, Yang Chi TI4 (pe cealaltă faţă a mâinii corespunzătoare zonei Nei Guan), Wan Gu IS4 (în exterior, la încheietura mâinii).Toate bolile datorate preluării frigului din exterior (răceli, viroze) se trateazeaă cu ajutorul meridianelor yang pentru a expulza frigul şi a elimina febra. Când suprafaţa este tensionată şi închisă datorită frigului extern concentrat în piele şi când nu există transpiraţie (porii sunt închişi), se drenează He Gu IG4 pentru a expulza frigul de la suprafaţa corpului. Atunci se simte o senzaţie care urcă în sus pe braţ până la deschiderea porilor. Atunci persoana transpiră şi febra va scădea.

HeGu are capacitatea de a expulza şi căldura externă de la suprafaţa corpului şi este folosită la tratarea problemelor de gol superficial şi răceală. Asta înseamnă că suprafaţa este deschisă şi că omul transpiră deja prea mult. În acest caz se introduce energie în HeGu. Astfel se închid porii şi glandele sebacee, se expluzează căldura, se consolidează pielea şi se opreşte transpiraţia.

HeGu IG4 (masare între degetul mare şi arătător) şi Qu Chi IG11 (baterea zonei ShouSanLi) sunt punctele principlae în tratarea tuturor problemelor legate de cap şi faţă. Energia din Qu Chi curge fără oprire (este punct He „mare”). Energia din He Gu urcă şi apoi se dispersează. Când cele două puncte sunt combinate, ele expulzează căldura şi împrăştie vântul. Astfel sunt folosite pentru a elimina căldura încălzitorului superior. Această acţiune permite qi-ul pur şi curat zhen qi să se ridice parcă ar pluti şi astfel să combată răcelile şi virozele, infecţiile respiratorii ale părţii superioare, pneumonia şi bronşita. Capul este locul de întâlnire al meridianelor yang. Toate organele de simţ: urechi, ochi, gură, nas au nevoie de zhen qi pentru a funcţiona corect. Prin stimularea punctelor He Gu şi Qu Chi are loc ascensiunea yang-ului pur, curat la organele (sunt considerate orificii) de simţ, deschizându-le şi curăţind simţurile, împrăştiind Bing Qi-ul şi deschizând circulaţia. În acest fel, ridicând energia curată spre cap întregul corp se umple de energie. În acest fel se produce separarea energiei curate de cea murdară în procesul digestiei în splină şi stomac, această energie curată fiind rădăcina postnatală a zhen qi-ului.

Punctele Luo „conexiune” au o serie de caracteristici speciale. Punctele Luo Yin folosesc qi-ul meridianului yang cu care sunt conectate. Punctele Luo Yang folosesc de asemenea energia meridianului yang pe care se află. Asta ne arată că nu se poate obţine energie de tip yin prin punctele Luo. Qi-ul meridianelor yang curg în ambele direcţii, atât înainte, cât şi înapoi, simultan. Qi-ul canalelor yin curg într-o singură direcţie şi nu se întorc decât după un ciclu de 24 de ore. De aceea un punct Luo, aflat pe meridianul yin şi care se conectează la un meridian yang preia qi-ul de tip yang care întotdeauna vine şi pleacă. De aceea punctele Luo, aflate de pe meridianele yin, pot fi folosite în orice moment al zilei.

Lie Que P7, la fel ca şi He Gu, rezolvă majoritatea problemelor de sănătate legate de cap şi gât. Poate fi folosit şi pentru diagnostic. Dacă senzaţia este de umflat, mare şi pufos, boala este de exces Shi de energie şi trebuie să drenăm, să extragem energia din Lie Que. Dacă senzaţia este de gol, boala este de lipsă Xu de energie. În acest caz, trebuie să tonificăm, să introducem energie în Lie Que. Ca punct Luo al plămânului, are multe efecte datorate relaţiei dintre meridianele pereche yin-yang. De aceea poate fi folosit şi în problemele intestinului gros.

Metalul generează Apa, Plămânii sunt într-o relaţie de generare cu Rinichii, iar Rinichii sunt într-o relaţie yin-yang cu Vezica Urinară. Un qi prea abundent în Plămâni determină un qi prea abudent în Rinichi şi un qi stagnant în Vezica Urinară, care va reţine fluidele, determinând o urinare dificilă sau chiar absenţa ei. De aceea tonificarea lui Lie Que P7 este folosită la problemele de prostată. Apa controlează Focul, Rinichii limitează acţiunea Inimii. În cazul în care există sânge (legat de Inimă) în urină (legat de Rinichi), Lie Que trebuie drenat.

San Yin Jiao

San Yin Jiao SP6 este la o palmă deasupra gleznei şi înseamnă „intersecţia celor trei yin”, referindu-se la meridianele yin ale splinei-pancreasului, ficatului şi rinichilor. Funcţia sa principală este reglarea funcţiilor sexuale şi reproductive la bărbaţi şi femei. Are un efect foarte puternic asupra uterului deoarece toate cele trei meridiane yin sunt conectate cu uterul. Stimularea sa restabileşte memoria şi ne ajută să ne simţim mai tineri, mai alerţi, doarece o parte din puterea acestui punct se datorează capacităţii sale de a întări qi-ul rinichilor.  Toate organele majore yin cu excepţia inimii pot fi stimulate cu acest punct. Dar prin stimularea rinichilor şi splinei, funcţionarea inimii este la rândul ei reglată deoarece Rinichii (Apa) controlează Inima (Foc) în timp ce Splina (Pământ) este generată de Inimă (Foc).

Puncte de comandă în tratarea problemelor de sănătate. Cu ajutorul a patru puncte (în perioada modernă au fost adăugate încă două) se pot rezolva majoritatea problemelor de sănătate.

Zu San Li S36 – problemele  de la diafragmă în jos şi ale picioarelor

Wei Zhong VU40 – problemele spatelui şi mijlocului (şale şi talie) – în spatele genunchiului

Lie Que P7 – problemele capului şi gâtului

He Gu IG4 – problemele feţei şi gurii

Nei Guan Pc6 – problemele pieptului, inimii şi stomacului

Renzhong (Shui Gou) VG26- pierderea cunoştinţei, comă – în adâncitura dintre buza superioară şi nas

Puncte de restabilire

            Din antichitate s-a ştiut că anumite puncte au un efect deosebit de puternic asupra corpului în condiţii de stres maxim. Nouă dintre ele sunt considerate cele mai puternice şi sunt numite „puncte de restabilire” sau „puncte de renaştere”. Ele sunt:

Lao Gong Pc8 în palmă

He Gu IG4 între degetul mare şi arătător

Ya Men  G15 în zona Yu Zhen

Huan Tiao VB30 pe fese

Zu San Li S36 pe partea externă, sub genunchi

Zhong Wan VC12 la 4 degete deasupra ombilicului

San Yin Jiao la o palmă deasupra gleznei

Tai Xi R3 în spatele gleznei

Yong Quan R1 în talpă

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: