Noţiuni de bază despre punctele active (II)

 

Punctele care sunt cel mai mult folosite în acupunctură sunt cele localizate pe braţe de la degete la cot şi pe picioare de la tălpi la genunchi, iar acestea sunt numite puncte antice.

Punctele antice includ punctele celor cinci elemente (punct Jing „fântână”, punct Ying „izvor”, punct Shu „pârîiaş”, punct Jing „râu”, punct He „mare”), punctele Yuan „sursă”, punctele Luo „conexiune” (între meridiane), punctele Xi „fisură”, punctele inferioare He „mare”, punctele Hui „reuniune” (între cele opt meridiane extraordinare), punctele Mu „de alarmă”, punctele Shu „asociate”.

Punctele celor cinci elemente pornesc de la degete în susul extremităţilor. În meridianele yin primul punct corespunde elementului Lemn. Apoi conform ciclului de generare sheng urmează punctele elementelor următoare: Foc, Pământ, Metal, Apă, ultimul punct de Apă fiind localizat la cot sau genunchi.

În meridianele yang primul punct corespunde elementului Metal. Apoi conform ciclului de generare sheng urmează punctele elementelor următoare: Apă, Lemn, Foc, Pământ, ultimul punct de Pământ fiind localizat la cot sau genunchi.

De exemplu pe meridianul plămânului şi intestinului gros avem:

Lemn Foc Pământ Metal   Apă
P11 P10 P9 P8        P5
Shao Shang Yu Ji Tai Yuan Jing Qu Chi Ze
         
Metal   Apă      Lemn Foc      Pământ
IG1      IG2      IG3 IG5 IG11
Shang Yang Er Jian  San Jian Yang Xi Qu Chi

Dacă privim vertical, observăm că perechile de puncte de pe meridianele yin şi yang sunt legate prin ciclul de control ke astfel că metalul taie lemnul, apa stinge focul, lemnul acoperă pământul, focul topeşte metalul, pământul absoarbe apa. Ciclul de control ke: Metal, Lemn, Pământ, Apă, Foc, nu este un ciclu de distrugere sau antagonist, ci este unul benefic într-o persoană sănătoasă, deoarece menţine între anumite limite elementul asociat din pereche.

Maestrul ne-a vorbit de relaţiile dintre semeni care trebuie să fie armonioase. Aceste relaţii sunt pe larg descrise şi explicate în qigong-ul confucianist. Ceea ce nu se precizează sau nu se înţelege este că relaţii armonioase asemănătoare există şi între cele cinci elemente. De aceea dacă le aplicăm în sfera umană, le putem extinde apoi peste tot unde avem energii ale diferitelor tipuri de elemente.

Relaţia soţ-soţie yang-yin. Relaţia de cuplu, cea mai importantă, descrie atât relaţia dintre soţ-soţie, cât şi dintre yin şi yang. De exemplu, efectul zhuang-ului este echilibrul yin-yang, pe care îl considerăm ca echilibrul între corpul fizic, partea yang şi corpul energetic, partea yin; sau între organe zang şi fu, pline şi cavitare; sau între meridianele yang şi yin; sau între energia cerului şi pământului; sau între energia aerului zong qi şi energia alimentelor gu qi; sau între Kan şi Li, Foc şi Apă. Lista poate continua la nesfârşit. Dar mai există şi sfera afectivă legată de echilibrarea emoţiilor, care ne pot rezolva problemele de sănătate datorită legăturii emoţiilor cu organele interne, dar şi relaţiile de cuplu soţ-soţie. Înaintarea doar cu un pas în înţelegerea acestor inter-relaţii energetice conduce la o înţelegere şi deschidere multidimensională: în sfera sănătăţii, a familiei, socială, profesională.

De aceea nu ar trebui să ne mire că relaţia soţ-soţie este şi o relaţie între perechea de organe interne pline zang (yin) şi cavitare fu (yang) sau între meridianele yin şi yang.

Relaţia părinte-copil de generare. A doua relaţie importantă este între părinţi şi copii. În cadrul ciclului de generare shen, elementele sunt legate printr-o relaţie de tip părinţi-copii. De exemplu, Lemnul generează Focul la fel cum părinţii crează şi îşi cresc copiii. Acţionând asupra punctului Shao Shang P11 Lemn putem influenţa acţiunea Focului în punctul Yu Ji P10.

Relaţia bunic-nepot de control. A treia relaţie importantă este între bunici şi nepoţi. În cadrul ciclului de control ke, elementele sunt legate printr-o relaţie de tip bunic-nepot. Poate că astăzi bunicii sunt prea îngăduitori cu nepoţii, iar părinţii sunt prea ocupaţi ca să aibă timp de copii. Aceste relaţii sunt cele din vechea familie clasică, tradiţională, în care cele trei generaţii locuiau împreună, iar bunicii erau ascultaţi şi respectaţi de cei mai tineri pentru experienţa lor de viaţă. De exemplu, observăm că în diagrama celor cinci elemente, Pământul şi Apa sunt despărţite de Metal, adică avem trei generaţii Pământul-bunicii, Metalul-părinţii şi Apa-copiii. Pământul limitează acţiunea Apei în cadrul relaţiei de control. Această relaţie este valabilă şi între punctele legate printr-o relaţie de control ke. Bătând zona Shou San Li (IG10) putem armoniza relaţia „de cuplu” sau control ke între punctele Qu Chi (IG11) şi Chi Ze (P5), între Pământ şi Apă.

Un exemplu interesant de relaţie de control este şi cel între vulpile arctice, care vânează preponderent iepuri arctici în Canada. S-a observat că numărul de iepuri creşte şi scade periodic în decursul anilor. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu numărul de vulpi. Se ştie că iepurii se pot înmulţi foarte repede, dacă numărul lor nu ar fi limitat de vulpi. Cu cât iepurii se dezvoltă mai repede, vulpile au hrană din belşug şi numărul lor creşte. Când numărul vulpilor creşte prea mult, ele nu mai au ce vâna pentru că numărul de iepuri este insuficient, iar  atunci şi natalitatea vulpilor scade. Dar când numărul de vulpi scade, atunci numărul de iepuri începe să crească din nou. Observăm această relaţie de control care limitează atât creşterea, cât şi scăderea exagerată, stabileşte un echilibru dinamic, care reglează în permanenţă sistemul.

Aceleaşi relaţii de control pot fi descoperite în nenumărate alte domenii, de exemplu în economie, în ciclurile de recesiune şi avânt economic, în creşterea şi descreşterea unor companii cunoscute. Dacă înţelegem proprietăţile acestor cicluri, chiar în perioadele de criză economică vom ştii cum să urmăm curgerea naturală a lucrurilor.

            Cele cinci puncte de transport. Punctele celor cinci elemente sunt legate şi printr-o altă relaţie, datorată fluxului sau transportului de energie prin ele. În acest caz, cele cinci puncte sunt numite puncte de transport sau wu shu xue. Cele cinci puncte sunt: punct Jing „fântână”, punct Ying „izvor”, punct Shu „pârîiaş”, punct Jing „râu”, punct He „mare”. Această caracterizare descrie intensitatea şi calitatea qi-ului din acel punct.

De exemplu la meridianul plămânului şi intestinului gros avem:

Punctele celor cinci elemente pornesc de la degete în susul extremităţilor. În meridianele yin primul punct corespunde elementului Lemn. Apoi conform ciclului de generare sheng urmează punctele elementelor următoare: Foc, Pământ, Metal, Apă, ultimul punct de Apă fiind localizat la cot sau genunchi.

În meridianele yang primul punct corespunde elementului Metal. Apoi conform ciclului de generare sheng urmează punctele elementelor următoare: Apă, Lemn, Foc, Pământ, ultimul punct de Pământ fiind localizat la cot sau genunchi.

De exemplu pe meridianul plămânului şi intestinului gros avem:

Lemn Foc Pământ Metal   Apă
P11 P10 P9 P8        P5
Shao Shang Yu Ji Tai Yuan Jing Qu Chi Ze
Jing „fântână” Ying „izvor”    Shu „pârîiaş”   Jing „râu”      He „mare”
Metal   Apă      Lemn Foc      Pământ
IG1      IG2      IG3 IG5 IG11
Shang Yang Er Jian  San Jian Yang Xi Qu Chi

Punctul Jing „fântână” are atât de multă energie încât chiar dacă luăm o parte din ea este ca şi cum am lua cu găleata apă dintr-o fântână: acea apă este imediat înlocuită cu alta şi nivelul din fântână rămâne neschimbat. Nivelul de energie nici nu creşte, nici nu scade, ci rămâne constant. Energia poate fi doar „luată” din acel punct.

Punctul Ying „izvor” este ca un izvor din care apa curge de la sine. Spre deosebire de fântână unde trebuie să facem un efort pentru a scoate apa, în acest punct apa nu trebuie nici pompată şi nici scoasă. Dar apa nu este adâncă şi debitul este mic.

Punctul  Shu „pârîiaş” este ca un pârâiaş ce transportă o cantitate substanţială de apă (mai mare decât fântâna şi izvorul) şi o direcţie bine definită.

Punctul  Jing „râu” este ca un râu care este mai puternic, mai larg şi poate transporta şi mai multă apă.

Punctul  He „mare” este un punct în care apa se răspândeşte ca într-o deltă şi se uneşte cu marea. Tot aşa qi-ul se răspândeşte şi se uneşte cu qi-ul întregului corp. În acest punct se pot folosi rezervele energetice extensive ale corpului şi se poate regla funcţionarea sa ca întreg.

Masarea degetelor este un exerciţiu simplu şi uşor de făcut în orice împrejurare. În timp poate determina dispariţia treptată a schimbărilor energetice bruşte interne. Este destul de clar că vom putea utiliza aceste puncte ca începători doar ca medicină preventivă, ca profilaxie. Motivul este că, chiar dacă nu simţim energia, acest exerciţiu ne ajută. Pentru a ne vindeca nu este necesar să ştim cum şi de ce s-a întâmplat asta. Dar dacă suntem atât de curioşi şi dorim să ştim asta este necesar să simţim energia.

Dacă simţim energia, este necesar să o simţim suficient de detaliat pentru a putea pune un diagnostic corect conform medicinii tradiţionale chineze. Fiecare stagnare a energiei, surplus sau deficienţă de energie, dezechilibru energetic pe organe specifice poate conduce la o gamă foarte variată de boli cum sunt clasificate în sistemul occidental. De aceea este inutil să învăţăm qigong-ul terapeutic la fel ca un student la medicină. Din punct de vedere intelectual este bine să înţelegem imaginea de ansamblu, apoi putem vedea cum se leagă lucrurile între ele şi putem treptat adăuga detaliile.

Practicând qigong ne putem mări sensibilitatea în a recepta energia. În diferite tehnici qigong se folosesc degetele: degetele-sabie în zhuang,  degetele apropiate de la cele două mâini în primul exerciţiu din Yi Jin Jing, degetele mari (punctele Shao Shang) punctând spre genunchi în al optulea exerciţiu din Yi Jin Jing, baterea cu degetele a „tobei cereşti”, baterea cu pumnul sau palma a corpului implicând degetele. Acestea sunt doar câteva exerciţii în care putem observa efectul folosirii terminaţiilor degetelor şi punctelor active Jing.

Punctele Jing „fântână” sunt folosite pentru tratarea infecţiilor acute, dureri severe bruşte, schimbări emoţionale bruşte.

Punctul Shao Shang P11 de pe degetul mare şi Shang Yang IG1 de pe arătător sunt folosite pentru eliberarea sau drenarea căldurii excesive din plămâni, intestinul gros şi stomac. Cauza poate fi ingerarea unei cantităţi prea mari de mâncare fierbinte şi picantă. Apare un disbalans energetic între organele zang şi fu, iar căldura, în loc să coboare, urcă. Aceasta produce o inflamare a gâtului, urmată de umflare şi dificultatea de a înghiţi.

Punctele Zhong Chong Pc9 de pe degetul mijlociu şi Guan Chong TI1 de pe inelar sunt folosite în cazul pierderii bruşte a energiei yang, de exemplu în hipotermie.

Punctele Shao Chong I9 şi Shao Ze IS1 de pe degetul mic curăţă şi liniştesc inima.

Punctele Yin Bai SP1 şi Da Dun F1 de pe degetul mare de la picior sun folosite la tratarea hemoragiilor deoarece splina controlează sângele, iar ficatul îl depozitează. Aceste puncte sunt tonificate, se introduce energie, deoarece hemoragia semnifică o absenţă a acesteia.

Punctele Yin Bai SP1 de pe degetul mare şi Qiao Yin S45 de pe al doilea deget de la picior calmează spiritul şi elimină coşmarele.

Punctul Zu Qiao Yin VB44 de pe al patrulea deget de la picior este utilizat la insomnie.

Punctul Zhi Yin VU67 de pe degetul mic de la picior ajută la ajustarea poziţiei fetusului şi la o uşurare a unei naşteri dificile. Acest punct este tonificat, se aduce energie. Se ştie că Vezica urinară este într-o relaţie de cuplu cu Rinichii care sunt formaţi atât din rinichi, cât şi din organele genitale.

Punctul Yong Quan R1 din talpă este folosit când energia curge în direcţia greşită.

Punctele He „Mare” reglează şi echilibrează funcţiile fiziologice ale organelor interne, în special dacă problema se datorează unei alimentări neregulate sau a stresului ce cauzează o digestie neadecvată. În bolile digestive, Zu San Li S36, Yin Ling Quan SP9, Qu Chi IG11 combinate măresc puterea de digerare, metabolismul şi capacitatea de a respira eficient. Ele întăresc corpul şi îmbunătăţesc sănătatea. Yin Ling Quan SP9 se află de partea opusă a genunchiului faţă de Zu San Li şi poate fi activat prin baterea genunchilor şi a părţii interioare a picioarelor după zhuang.

Qu Chi P11 este în vecinătatea punctului Shou San Li IG10 şi poate fi activat prin baterea punctelor Shou San Li.  Qu Chi este utilizat la tratarea bolilor organelor cavitare Fu. Elimină vântul şi uşurează suprafaţa. Reglează curgerea de qi. Cercetările ştiinţifice au arătat că stimularea pucntelor Qu Chi măreşte numărul de celule albe, mărind capacitatea imună a corpului, asigurând o acţiune antibiotică şi anti-inflamatorie.

Cel mai puternic punct He „mare” este punctul Zu San Li, acesta reglează qi-ul şi sângele în toate meridianele şi întăreşte splina şi stomacul. Este unul din punctele majore ale corpului prin care putem suplimenta energia internă şi care are capacitatea de a rezolva o serie de probleme de sănătate. Baterea punctelor Zu San Li linişteşte spiritul shen şi dacă este făcută constant şi perseverent, creşte vitalitatea şi îmbunătăţeşte sănătatea. Deoarece aduce un aport de enrgie Rinichilor, îmbunătăţeşte vedera şi auzul.

Cercetările ştiinţifice arată că Zu San Li poate creşte sau scădea motilitatea stomacului, poate creşte sau scădea tensiunea arterială, poate creşte sau scădea numărul de celule albe din sânge şi limfă. Această funcţie de reglare a punctului Zu San Li îl face deosebit de eficient într-o mulţime de afecţiune datorate desechilibrului energetic.

În cazul în care mâncăm prea mult, mâncarea stagnează în stomac. Atunci qi-ul, sângele şi gazele nu mai au un trafic corespunzător. Abdomenul se umfolă şi apar crampele digestive. De asemenea din cauza stresului sau enervării după masă, digestia se poate opri şi mâncarea rămâne în stomac. Baterea punctelor Zu San Li măreşte secreţia de acid clorhidric, reglează circulaţia de qi, dizolovă mâncaea şi o elimină din stomac. Deoarece măreşte conţinutul de acid clorhidric, Zu Sa Li nu este folosit în tratarea ulcerului. În cazul persoanelor prea slabe sau anorexice, restabileşte apetitul şi puterea.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: