Pediatria – între medicina vestică şi cea tradiţională chineză

de Oana Simijdean

Adaptare după Dr Zhaoling Ren, specialistă in Medicină Tradiţională Chineză, profesor al Academiei de Medicină Tradiţională Chineză din Beijing, actualmente medic în Minnesota, SUA.

Există multe domenii de studiu în medicina traditională chineză, precum există şi în medicina vestică. Pediatria medicală chineză este unul dintre interesele principale ale medicinei traditionale chineze. Medicina Traditională Chineză (MTC) întelege că, din punct de vedere fizic, copiii au caracteristici care sunt diferite de cele ale adultilor. In mod normal, corpul copiilor este considerat a fi mai sensibil. Organele lor interne sunt mai delicate. In general, corpul este privit în termeni de yin şi yang, unde yang este cald şi activ, in timp ce yin este răcoros şi relativ liniştit. Corpul copilului este considerat ca având mai mult yang şi are tendinta de a fi mai fierbinte şi transpirat. Când copiii se imbolnăvesc, ei reactionează diferit. Simptomele lor şi conditiile se vor schimba mai repede decât la adulti, variind rapid între însănătoşire şi agravare.

Sistemul imunitar

MTC doreşte să ştie cât de putemic este corpul copiilor in lupta impotriva bolii. Este mai putin probabil să se imbolnăvească copiii cu un sistem imunitar mai puternic. Dar, câteodată corpul lor are deficiente. Unii copii se nasc cu un tip de corp mai firav sau cu anumite deficiente genetice. Această constitutie mai firavă poate proveni din alimentatie sau depinde de cum a fost copilul crescut. Starea fizică a mamei din timpul graviditătii poate de asemenea să contribuie la un sistem imunitar mai slab. Istoria familiei din punct de vedere genetic şi starea corpului părintilor vor fi de asemenea luate în considerare. In special în Statele Unite, sunt examinate tipurile de medicamente administrate copilului şi câte antibiotice a luat, deoarece acestea afectează direct sistemul imunitar al corpului. A treia arie care trebuie luată în considerare este cum afectează emotiile sănătatea. Ca şi adultii, copiii pot avea probleme emotionale care să cauzeze o slăbire a sistemului imunitar.

Natura şi rolul ei

Vântul, frigul, umezeala şi uscăciunea — factori legati de diferite anotimpuri — împreună cu alte schimbări anormale pot cauza imbolnăvirea unui copil. Luarea pulsurilor (n.r. este vorba de pulsurile specifice organelor interne), examinarea limbii, cercetarea stării generale a unui pacient, istoria stării de sănătate a acestuia şi chiar emotiile ce îl caracterizează, sunt metode de diagnosticare a unui adult. Totuşi, în cazul copiilor, diagnosticarea este mai dificilă, pentru că pulsurile lor sunt diferite de cele ale adultilor. De asemenea, copiii nu vorbesc prea mult, făcând examinarea şi diagnosticarea foarte dificile. O modalitate de a culege informatii este să fie întrebati părintii. O altă metodă este să se examineze degetele copilului. De-a lungul degetului arătător există o linie, un vas de sânge. Pentru copiii sub 3 ani, cu febră şi o stare acufă, această linie se poate mări şi inchide la culoare. Pe măsură ce febra creşte, lungimea liniei creşte, indicând agravarea. Specialistul în medicină traditională chineză se poate uita de asemenea la culoarea şi încărcătura limbii, precum şi să facă o examinare generală.

Beneficiile acupuncturii

Copiii pot beneficia de tratamentul prin acupunctură. MTC poate să trateze cu eficientă o largă varietate de probleme de sănătate ale copiilor, de la răceli, tuse infectii virale, până la afectiuni ale creierului. Cercetări clinice făcute in China au arătat un mare succes în tratarea pneumoniei prin medicina traditională chineză. Intr-un număr de studii de pediatrie, copiii tratati cu ajutorul Medicinei Traditionale Chineze s-au insănătoşit mai repede decât cei tratati cu antibiotice. Conditiile neurologice sunt părtile unde copiii sunt cel mai des tratati prin acupunctură. Ea este folosită pentru a trata multe cazuri de afectiuni (chiar şi leziuni) ale creierului, cauzate de accidente la naştere. S-a demonstrat că acupunctura a avut succes la imbunătătirea stării unor copii paralizati, intr-unele dintre aceste cazuri. In tratarea infectiilor, MTC evită folosirea antibioticelor. Pentru multi părinti din China, prima alegere este folosirea unui ceai de plante recomandat de specialistul in MTC. Totuşi, când este vorba de tratarca copiiior, starea lor trebuie examinată cu atentie specială. De exemplu, dacă se folosesc medicamente specifice MTC, aşa numitele „herbs”, doza şi concentratia lor trebuie urmărite cu atentie deosebită, deoarece copiii sunt mai sensibili la tratament. Si când se apelează la acupunctură trebuie avut în vedere ce nivel de stimulare poate suporta copilul şi cât de mult trebuie mentinute acele de acupunctură în punctul stimulat.

Imbunătăţirea stării generale de sănătate

Cum putem imbunătăti sistemul imunitar al copiilor? In primul rând, trebuie să îmbunătătim starea de sănătate generală a copilului, deoarece sistemul imunitar este doar o parte din sistemul întregului corp, care implică totalitatea organelor. Câteodată se poate intâmpla ca la copil să nu apară nici un simptom. Este bine să duceti copilul la o examinare generală, la un specialist in MTC, la fel cum îl duceti la un medic de medicină vestică. Specialistul poate descoperi un dezechilibru energetic in corp şi poate face recomandări in legătură cu ce fel de alimente să mănânce copilul si ce alimente să evite. In al doilea rând, trebuie avut grijă ceea ce priveşte suprafolosirea şi abuzul de antibiotice. Copiii trebuie, de asemenea, să facă multă mişcare în aer liber. Dacă se adaptează la natură când sunt tineri, vor beneficia de acest lucru în viitor.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: