Puncte-cheie în practica Qigong

 

1. „Pentru a putea intra pe poarta qigong-ului trebuie să fii focalizat pe una singură”, aceasta însemnând: foloseşte o singură metodă ca să intri pe poartă. Poţi utiliza orice metodă. Practică un exerciţiu o perioadă de timp suficientă, până când simţi ceva, până când apar reacţii şi abia după aceea treci la alte tehnici ale aceluiaşi stil sau din aceeaşi şcoală.

2. După ce se intră pe poartă, este necesar să fie evidenţiate minunile subtile. Observaţi minunile subtile în schimbările ce au loc în corpul vostru, nu le negaţi.

După minunile subtile urmează minunile misterioase. Minunile misterioase reprezintă avansarea cu încă un pas în aceste schimbări. Uneori se produc, alteori – nu. Nu le puneţi la îndoială şi nici nu le negaţi, deoarece acestea ar putea fi reacţii qigong. Producerea minunilor misterioase este o cheie importantă.

Avansând cu încă un pas, apar minunile incredibile. In această etapă, a minunilor incredibile, veţi putea simţi schimbările. In acest moment, boala începe să se vindece, sau corpul este mai sănătos, sau căpătaţi anumite capacităţi speciale. Acestea sunt minunile incredibile.

Evidenţiaţi însă minunile subtile, pentru că totul începe cu ele. Dacă gândiţi: „asta nu este o schimbare”, înseamnă că aţi lăsat să vă scape schimbările datorate minunilor subtile. Dacă vă simţiţi plini de energie când vă întoarceţi acasă după o zi plină, aceasta este o schimbare; dacă sunteţi capabili să o luaţi de la capăt a doua zi chiar dacă aţi dormit numai câteva ore, aceasta este o schimbare datorată minunii subtile; dacă nu puteţi adormi la întoarcere, şi aceasta este o schimbare; dacă sufereaţi de insomnii, iar acum puteţi dormi fără a lua somnifere, aceasta este o schimbare; dacă mâncaţi mai mult sau mai puţin decât înainte – toate acestea sunt schimbări datorate minunii subtile.

De asemeni, este necesar să acordaţi atenţie celor ce vă înconjoară, inclusiv schimbărilor subtile ce apar la membrii familiei voastre. Acesta este un punct foarte important. Fără minunile subtile, nu vor apărea minunile incredibile.

Minuni, minuni, minuni… – poarta către toate misterele sunt minunile. Intâi sunt minunile subtile, apoi minunile misterioase şi în al treilea rând, minunile incredibile. Minunile misterioase uneori sunt prezente, alteori absente. Ele par a fi reale, însă par si ireale. In tot acest timp, de fapt, sunteţi testat. Dacă nu treceţi testul, atunci nu numai că nu veţi reuşi să atingeţi minunile incredibile, dar se vor pierde chiar şi minunile subtile.

3. Al treilea punct ar fi acela că trebuie perseverat in practica gigong. Persistaţi în a practica gigong în fiecare zi. Chiar dacă nu aveţi timp pentru aceasta, practicaţi doar foarte puţin, înainte de a merge la culcare. Inainte de a începe ceva, tot ceea ce vă trebuie este o jumătate de minut, pentru a intra într-o stare anume. Aceasta nu înseamnă că trebuie să adoptaţi o postură dată. Mai degrabă, este vorba de o anume stare de spirit, de un fel de pace interioară.

Inainte de a merge la lucru sau la şcoală, lăsaţi-vă mintea să se calmeze, respiraţi profund şi puteţi intra imediat într-o astfel de stare. Este ca şi utilizarea sobei cu cărbuni folosită la gătit. Cănd pregătiţi mâncarea, trebuie să înteţiţi focul. Insă atunci când nu gătiţi, trebuie doar să puneţi puţin cărbune şi acoperiţi, pentru ca focul să nu se stingă.

Inainte de a întreprinde ceva, înaintea oricărei acţiuni, gândiţi-vă la starea gigong. Chiar dacă o faceţi pentru jumătate de secundă sau pentru o secundă, puteţi intra într-o astfel de stare, rămânând focalizaţi şi concentraţi în timp ce lucraţi, puteţi merge cu bucurie la muncă. Acest lucru este foarte important. Nu duceţi cu voi la lucru conflicte şi stări proaste de spirit. Trebuie să mergeţi la serviciu într-o stare de bucurie şi chiar intraţi în acel rol, intraţi în acea stare. Este ca şi cum aţi merge la muncă în starea de qigong. Înainte de a pleca de la lucru, puteţi intra din nou în acea stare pentru jumătate de minut sau pentru 1 – 2 minute. Seara, puteţi aţâţa focul şi puteţi practica cu adevărat. Aceasta este ceea ce numim practica gigong de 24 ore pe zi. Dacă practicaţi fără-ncetare, atunci puteţi obţine efecte. Dacă puteţi continua un număr de ani, veţi obţine rezultate foarte bune. Unii pot obţine rezultate bune, foarte repede, iar în alte cazuri oamenii şi-au dezvoltat repede capacităţile şi şi-au îmbunătăţit sănătatea.

4. Care este secretul? Nu există o metodă fixă (adică un set de exerciţii fix); până la urmă toate metodele revin la aceeaşi rădăcină. Puneţi accentul pe virtute, fiţi plini de virtute şi rnenţineţi virtutea, aceasta fiind de fapt esenţa. Ce se înţelege prin aceea că nu există o metodă fixă? Nu practicaţi numai o singură metodă pentru întreaga viaţă. Puteţi schimba setul de tehnici pe care le practicaţi în mod regulat, alegând dintre metodele aceleiaşi în funcţie de locul în care vă aflaţi, starea de spirit, de vreme. Adoptaţi o postură în funcţie de starea de spirit şi de nivelul de confort, conform principiului fundamental din qigong: postura confortabilă este şi postura potrivită. Însă acest lucru îl puteţi face numai după ce aţi „intrat pe poartă”. Aceasta este semnificaţia faptului că nu există o metodă fixă; nu alergaţi de la o şcoală la alta şi nu amestecaţi stilurile, pentru că nu veţi ajunge nicăieri.

Există multe metode de qigong în China. Numai Qigong-ul daoist are trei mii şase sute de şcoli şi fiecare şcoală poate avea zece mii de metode. Aceasta înseamnă dintr-o dată treizeci şi şase de milloane de metode, fără a lua în calcul metodele populare.

Se spune de asemenea: „toate metodele revin la o singură rădăcină. Când spunenn că nu există o metodă fixă, aceasta nu înseamnă o multitudine de metode. Ce criterii pot fi utilizate pentru a discerne? Care este acea rădăcină? Rădăcina rezidă în esenţe şi principii. Principiile şi esenţele sunt aceleaşi, indiferent care este metoda; toate pun accent pe virtute.

În China şi în întreaga lume există trei metode tradiţionale de Qigong, trei ramuri principale, fiecare cu specificul ei: una accentu ează rnoralitatea, alta etica si cea de-a treia, meritele, ca principii majore. Insă ele, toate, pun accentul pe virtute. Adaptarea minţii, respiraţiei şi formei, precum şi relaxarea, pacea, naturaleţea sunt, evident, şi ele aceleaşi.

Rădăcina unică rezidă în principiile şi esenţele majore, în timp ce metodele minore nu contează. Rădăcina unică este conţinută în principiile de bază. Aceste principii fundamentale nu contrazic însă producerea fenome-nului de schimbare a interiorului şi exteriorului organismului, ce permite materialelor înalt-energetice ale corpului să treacă printr-o schimbare şi transformare specială, aparte. În ultimă instanţă, aceste materiale înalt-energetice se pot acumula, apoi se pot transforma, rafina, ducând la capacităţi speciale, la cre-terea duratei de viaţă etc.

Marele scop în practicarea Qigong-ului este sănătatea şi longevitatea proprie, şi – mergând un pas mai departe – la un nivel superior, o contribuţie din ce în ce mai mare in folosul şi bene-ficiul intregii omeniri. Ce este esenţa? Puneţi accentul pe virtute, obţineţi virtute, menţineţi virtutea – aceasta este esenţa.

Înainte de a învăţa Qigong, aspirantul trebuie să pună accentul pe virtute. Un maestru va observa dacă aveţi virtute, pentru a decide dacă puteţi învăţa sau nu, dacă să vă crească nivelul sau nu. Odată ce aţi învăţat câteva metode şi aţi ajuns la efecte tămăduitoare, maestrul va trebui să urmărească în continuare dacă vă puteţi menţine virtutea. Dacă obţineţi beneficii, dar nu mai mergeţi la lucru, aceasta nu înseamnă că vă menţineţi virtutea.

Cele trei secrete ale succesului in practica Qigong sunt: a pune accentul pe virtute, a atinge şi a menţine virtutea ca esenţă; nu există metodă fixă; toate metodele au o singură rădăcină. Fie că învăţaţi Qigong sau căutaţi un maestru de Qigong pentru vindecare, principiile de bază sunt acestea, extrem de simple. Când intraţi pe poartă, concentraţi-vă pe un singur lucru. După ce aţi intrat, puneţi accentul pe subtil şi perseveraţi.

Aceasta este esenţa simplă a practicii de Qigong.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: