Fii atent la gândurile tale!

În prezenţa altora, fii atent la ce spui, când eşti singur, fii atent la ce gândeşti!

Conceptul din spatele acestei zicale este o parte fundamentală a teoriei Qilingong, şi este esenţial de îndeplinit. Când ne aflăm în prezenţa altor persoane trebuie să acordăm multă atenţie vorbelor noastre. Ar trebui să încercăm să nu bârfim şi să nu dăm importanţă vorbelor neplăcute.

Un vechi proverb chinez spune: „Gura este principala sursă a necazurilor”. Dar şi zicala creştină sună cam aşa: „Păcat este nu ceea ce intră în gură, ci ceea ce iese pe gură”. Dacă suntem atenţi la ceea ce urmează să spunem, ne vom scuti pe noi înşine de multe necazuri.

Bârfa reprezintă un obstacol în calea rafinării capacităţilor psihice şi mentale ale unei persoane. Maestrul pune un accent deosebit pe formarea relaţiilor cordiale, de prietenie cu ceilalţi. Când „aruncăm” cu vorbe, nu facem altceva decât să distrugem încrederea dintre noi. Situaţia se înrăutăţeşte în cazul în care spunem ceva critic la adresa celorlalţi, mai ales dacă relaţia nu a pornit satisfăcător încă de la început.

In general, nu putem accepta opinii care diferă de ale noastre. În permanenţă îi provocăm pe ceilalţi şi suntem sceptici la orice lucru pe care îl spun. Devenim suspicioşi la ceea ce ar putea să spună sau spun în absenţa noastră şi ne este greu să fim deschişi la alte opinii. Dacă fiecare dintre noi ar uita de mândrie, gelozie, încăpăţânare, supărare sau alte emoţii negative, am putea să ne deschidem inimile pentru a comunica cu ceilalti. Ar trebui să ne încurajăm şi să ne ajutăm reciproc. Ar trebui să învăţăm să conlucrăm cu ceilalţi, să fim modeşti şi niciodată să nu pricinuim un rău altcuiva. Daca prin vorbele şi faptele noastre ne dovedim respectul faţă de ceilalţi, bârfele vor înceta.

Atunci când suntem singuri, trebuie să acordăm multă atenţie gândurilor noastre. Trebuie să ne controlăm mintea şi să eliminăm dorinţele impure, negative. Aceşti factori împiedică practicarea Qigong-ului. Ar trebui să ne păstrăm gândurile curate şi simple. Dacă atingem un astfel de nivel, mintea noastră va ajunge la o stare de pace interioară. Qigong conduce la schimbarea minţii şi a corpului. Pentru a modifica modul de a gândi, este necesar un control riguros al acestora. Din cauza instabilităţii gandurilor noastre, este dificil să rămânem concentraţi pe un singur gând. Gândurile pot fi asemuite cu valurile la ţărmul mării, cel din urmă îl acoperă pe cel de dinaintea sa.

Dacă liniştim gândurile şi modificăm mintea şi corpul, temerile, incertitudinile şi neliniştea vor dispărea, iar inţelepciunea, cunoaşterea nu vor întârzia să apară.

Lipsa de înţelepciune provine din faptul că noi căutăm cunoaşterea în afara noastră, şi nu înăuntrul nostru. De ce fenomenul de îmbătrânire este mai vizibil pe zi ce trece? Deoarece trupul şi mintea noastră sunt într-o permanentă şi obositoare căutare de răspunsuri din exterior. Este ca şi când cineva conduce un automobil fără a avea o destinaţie precisă şi sfârşeşte prin a consuma tot combustibilul şi a obosi motorul. Tot aşa i se întâmplă şi trupului nostru. Dacă vom persevera în căutări fără sens, vom sfârşi prin a epuiza „combustibilul”, şi anume adevărata putere spirituală. Este la fel ca şi cu elementele nutritive pe care le asimilăm pentru a ne hrăni. Dacă nu vom învăta să ne preţuim spiritul, atunci nu contează câte elemente nutritive acumulăm, energia consumată nu va putea fi înlocuită. Un alt aspect al „gândurilor tale” este meditaţia. Mulţi întreabă ce este meditaţia şi, mai ales, cum poţi scăpa de gândurile perturbatoare ce te invadează atunci când încerci să pătrunzi în starea de linişte profundă, fără nici un gând. Maestrul răspunde: concentrează-te asupra unui singur gând, în loc de zece mii de gânduri. „Cu o minte trează, nu există nimic ce nu ai putea să faci.” Este nevoie doar de concentrare pe un singur gând, astfel încât energia să fie aplicată eficient. Acelaşi înţeles îl are şi următorul citat dintr-o Sutra indiană: Dacă cineva poate să stea linistit fie măcar pentru o secundă, valoarea aceluia este mai mare decât „Pagoda celor sapte comori”, de un număr de ori egal cu numărul particulelor de nisip din Gange.

Când cineva meditează chiar şi pentru un moment, acela este capabil să alunge toate gândurile supărătoare şi să atingă o stare de linişte. In această stare, parcă nu mai este conştient de corpul său, de limitele sale şi nici lumea exterioară nu-i mai este stimul permanent. Toată oboseala şi toate gândurile inutile dispar, lasând înţelepciunea interioară să răsară. Valoarea şi virtutea nu au formă materială. Deci, prin comparaţie, meditatia Qigong valorează mai mult decât „Pagoda celor 7 comori”.

Mai mult, se spune: „Când direcţia este bine stabilită, lumina pătrunde”. Când mintea este calmă, lumina înţelepciunii se manifestă. Este ca reflexia lunii într-o apă liniştită. Dacă apa este tulbure, nu există nici o reflexie. Cu cât apa este mai calmă, cu atât reflexia apare mai uşor. A ne exersa mintea înseamnă întoarcerea către origini şi explorarea înţelepciunii interioare. Când cineva păşeşte pe tărâmul înţelepciunii interioare, nu mai există lucruri pe care să nu le cunoască.

Petreceţi cât mai mult timp pentru a descoperi adevărata înţelepciune interioară!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: