Optimizarea psihologică (II)

de V. Nour

Aşadar, spaima, cu întregul ei cortegiu de trăiri negative, rămâne unul dintre cei mai aprigi duşmani ai omului, pentru că sapă în el maladii incurabile, uneori chiar sămânţa morţii.

Un basm oriental reflectă influenţa spaimei asupra unor colectivităţi umane, astfel: un arab intâlneşte pe drum cea mai teribilă epidemie, care era Ciuma, şi o întreabă:

,,Hei, nefericito, încotro vrei să mergi?”.

Şi aceasta, hidoasă, îi răspunde:

„La Bagdad, pentru că vreau să omor 5.000 de oameni!”.

După o lună, Intâmplarea îi aduce din nou pe cei doi faţă în faţă:

„Ai spus că vei lua numai 5.000 de oameni şi când colo ai răpus 50.000 de oameni!”, îi spune arabul, oftând din adâncul fiinţei sale, pentru că îi luase şi o parte din familia sa.

„Ba nu, ii răspunde aceasta, eu m-am ţinut de cuvânt, am luat fix 5.000 de oameni. Ceilalţi au murit de frică.”

Parabola aceasta vrea să adeverească faptul că mulţi dintre semenii noştri suferă şi se imbolnăvesc din pricina propriei lor imaginaţii! Ceea ce gândim în orice clipă se reflectă pe calea impulsurilor nervoase şi a secreţiilor glandelor, până în ultima dintre miliardele de celule ale trupului nostru. lar noi vă oferim exemplul unui caz strict autentic, pe care semnatarul accstor rânduri l-a cunoscut şi investigat ca ziarist.

Medicul cardiolog ION M. în vârstă de 52 de ani, se prezintă la cabinetul unui coleg de-al său acuzând o răguşeală asociată cu o tuse seacă. Ecografia prezintă o tumoare în zona hilului pulmonar. Fumător inrăit, ION M. mai are o mică rezervă de entuziasm şi ii spune colegului său: „Nu pot să cred că am cancer!”. Acesta ii răspunde: „Aparatul nu poate minţi!”. Disperat, ION M. intră intr-o pasă neagră; nu mai mănâncă, noaptea se confruntă cu insomnii rebele. Familia, îngrijorată, încearcă totuşi să-l convingă să mai facă un control. ION M. refuză şi se prăbuşeşte fizic şi psihic, notându-şi într-un caiet toate stările depresive prin care trece zilnic. Până într-o zi, când este vizitat de un vechi amic sosit din Australia, unde emigrase in urmă cu 20 de ani. Amicul îl ascultă cu atenţie pe prietenul său, care devenise de nerecunoscut; prăbuşit şi imbătrânit….

„Ioane, ii spune vizitatorul, ce-ar fi să faci şi un R.M.N., cunosc un caz similar în Sydney, oraşul în care locuiesc. Ştii, uneori mai greşesc şi medicii!”

Împins de familie şi de prietenul său, ION M. face o nouă investigaţie, în urma căreia se constată că in hilul din bronhia dreaptă se formase un cheag de ulei mentolat, din care bolnavul inspirase câteva săptămâni în şir, înainte să se prezinte la medic, pentru că îl deranja tusea seacă. S-a extras uleiu1 mentolat din bronhie şi cheagul a dispărut. Este greu de descris uluitoarea revenire la viaţă în următoarele săptămâni a celui ce se credea definitiv pierdut! „Păstram ca ultimă strategie ideea de a mă sinucide, pentru că n-aş fi suportat stadiul final al bolii. Dacă n-ar fi venit prietenul mett din Sydney să mă sfătuiască să fac un nou consult, aş fi fost pierdut! A fost o revelaţie divină!”

ION M. s-a refăcut psihic rapid, dar evenimentul trist prin care trecuse l-a marcat pozitiv. S-a lăsat definitiv de fumat şi a devenit foarte credincios.

Dar exemplul care m-a fascinat cu adevărat a fost cel al lui Nikolai Morozov, un revoluţionar convins, fost student al Universităţii din Petersburg, care in 1822 a fost arestat pentru complot împotriva ţarului Alexandru al III-lea. Fire extrem de emotivă şi cu o sănătate şubredă, Morozov a fost condamnat de justiţia ţaristă la închisoare pe viaţă. Incarcerat la vestita inchisoare Schlusselburg, care fusese construită pe locul unei mlaştini, cu celule de 1 mx1m, foarte umede; acest loc de detenţie era un fel de condamnare la moarte, pentru că nici un prizonier nu supravieţuise acolo mai mult de 7-8 ani! Incarceraţii nu erau scoşi la plimbare zilnică, nu puteau primi vizitatori şi nici scrisori. Izolarea devenea astfel totală şi Morozov era convins că va pieri curând. Şi semnele s-au arătat repede; boala s-a accentuat, picioarele i s-au umflat, nu se mai putea mişca. Au apărut semne de slăbiciune fizică, pe fondul unor grave tulburări psihice, cu halucinaţii şi coşmaruri ingrozitoare. Ajuns la limita de jos a forţelor sale fizice şi psibice, Morozov şi-a răsucit în minte o idee, care ar fi putut părea in acele condiţii de-a dreptul nebunească: „Să mă lupt pentru viaţă cât imi vor rezista puterile”. A inceput să exerseze diverse mişcări musculare, asociate cu un program ferm de a nu se gândi nici la trecut, nici la viitor, născocea formule matematice, ca atunci când era student. Prin crăpătura cât -un lat de palmă a tavanului a inceput să observe cerul dirnineţii, amiezii şi al nopţii. Prieteni îi erau porumbeii sălbatici, care se auzeau gangurind de dincolo de zidurile celulei. Invăţase să-i recunoască după gângurituri! Singur în „celula morţii” a petrecut fix 22 de ani scriindu-şi in memorie zeci de milioane de ecuaţii matematice, mii şi mii de poezii, cu ochii mereu pe o porţiune de cer cât latul palmei! A fost eliberat in 1905, când avea 46 de ani, cu părul alb complet, dar cu o exuberanţă adolescentină şi cu trupul complet sănătos. La câţiva ani a devenit directorul Observatorului Astronomic din Petersburg, a scris 18 cărţi, şi-a intemeiat o familie şi a trăit 94 de ani!

Ce s-ar fi întâmplat dacă Nikolai Morozov ar fi cedat spaimei, cu gândul că nu va supravieţui mai mult de 7-8 ani, este lesne de închipuit. Reprogramându-şi mentalul şi exersându-şi zilnic dorinţa de viaţă, in condiţiile de exterminare oferite de celula jilavă, Morozov ne oferă (reprezintă pentru posteritate) un strălucit exemplu despre ceea ce poate să facă orice om cu propria sa personaiitate, indiferent de condiţiile in care işi duce zilele!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: