Compatibitatea în cuplu (II)

Iubire sau amăgire?

de V. Nour

Fiecare dintre noi, indiferent de sex, dorim să ne găsim şi să atragem partenerul cel mai potrivit, care să ne potenteze structura interioară, să ne facă să trăim intr-o continuă iubire şi desfătarc sufletească. Dar oare există pe undeva, pe planetă, acest miracol? Cine n-a trecut, dintre persoanele mature, prin atractii irezistibile, când realiza că omul pe care-l iubeşte profund este cel mai fascinant, deştept, generos, dar după o anumită perioadă, încep să iasă la suprafaţa „idolului” părţi negative de comportament, atitudini, gesturi de care nu-l credeai în stare şi atunci, întreaga imagine a celuilalt se prăbuşeşte în ochii tăi?!

„Am avut o ceaţă pe ochi când am iubit-o” (sau l-am iubit), spun dezamăgiţii. Cât adevăr există în fraza aceasta? Numai jumătate. Pentru că suntem construiti din lumini şi umbre, din calităti şi defecte — nimeni nu scapă din această dihotomie, nimeni niciodată nu poate prezenta doar trăsături captivante şi deseori tocmai elementele dintr-o persoană care te-au atras, ajung cu timpul să te irite!

„Cum am putut crede că este idealul meu, când de fapt este opusul irnaginii formate!” Vedeti? Aici s-a strecurat o neînţelegere, care a germinat dezamăgirea şi suferinţa de mai târziu. Pentru că iubirea nu-i similară cu amăgirea. Pentru că amăgire rămâne viziunea unei femei sau a unui bărbat, care-şi caută partenerul „ideal”. Amăgire şi fum! Fiecare tip de personalitate prezintă avantaje şi dezavantaje partenerului. Şi atunci, ce mai rămâne din iluzia iubirii in cuplu? Ei, aici e aici! Tocmai pendularea între fascinatie şi frustrare este capabilă să intretină armonia sentimentelor benefice în cuplu. Această continuă oscilaţie bine/mai putin bine te face să-l înţelegi mai profund pe celălalt şi să-l accepti. Cu o singură condiţie: descoperi că eşti compatibil (compatibilă) cu ea (el).

De-a lungul episoadelor prezentate vom ajunge să construim harta compatibilităţilor în cuplu. Dar pentru acest moment, socotim de ajuns un mic exemplu:

Mona este cadru didactic şi în acelaşi timp, e putemic atrasă de poezie. Personalitate introvertită, cu idealuri morale şi stilistice. Ea l-a intalnit pe Dan, un patron care a reuşit şi care e o personalitate dominatoare, putemică. Pe femeie tocmai acest element a atras-o: forţa care ei îi lipseşte. Dar după o perioadă feerică, Mona simte că bărbatul îi ia in derâdere gingăşia sentimentelor pe care ea le consideră nobile. Imaginatia, puritatea, iubirea, frumosul, adevărul sunt lespezi statornice pe care fiinţa ei morală calcă încrezătoare, în timp ce pentru Dan, totul este o luptă îndârjită, cu orice mijloace, pentru a-şi savura prada. Ce temei profund mai poate sustine acest cuplu, în care Mona a crezut la început? Absolut niciunul. În mod cert, oricât ai bate lumea in lung şi-n lat, n-ai să poţi găsi un partener pentru cuplu exact aşa cum ţi l-ai dori! Este, cu adevărat, imposibil.

Totuşi, nici compromisul cu propriile tale dorinţe de acest fel nu este de acceptat. Iată un exem-plu: inginerul L.M., 30 de ani, făcând parte din clasa de mijloc, îşi căuta de mai multă vreme partenera pentru o relatie conjugală. I-a venit in minte ideea să supună pe fiecare dintre femeile care-şi doreau căsătoria cu el, unui test. Astfel, după o seară veselă, la despărţire le spunea că suferă de o maladie incurabilă, dar mai are un răgaz de trei-patru ani ca să facă fericită o femeie printr-o căsnicie plină de dragoste şi împlinire. Una dintre pretendente i-a răspuns: „Eşti foarte simpatic, dar boala ta mă înspăimântă, aşa că nu ne mai vedem”. Alta i-a propus să renunţe la gândul căsătoriei şi să se mai distreze câteva luni, că şi ea e apăsată de singurătate. 0 alta, după ce l-a privit lung, i-a răspuns: „Ştii, am observat că, de fapt, nu ne prea potrivim în concepţii”. Iar cea de-a patra a zis: „Hai să mergem împreună la doctor, poate boala asta nu-i decât in mintea ta. Şi chiar dacă se va dovedi că există, am să rămân lângă tine până în ultima clipă. Dar până atunci, să ne bucurăm din plin de viaţă, pentru că simt că tu eşti omul pe care-l caut de atâta amar de vreme”. Când L.M. i-a spus apoi că folosise o stratagemă pentru a-şi cunoaşte chiar de la început viitoarea sotie, femeia a izbucnit în lacrimi. Intr-adevăr, îI găsise pe cel pe care îl căutase. Dar şi el o găsise pe cea care-i trebuia!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: