Bazele qigongului (III)

II.                A doua parte. Patru direcţii magistrale

1.      Opt factori importanţi de succes

(1.) Tehnica

Tehnica constă în: alegerea corectă a tehnicii şi în practicarea corectă a tehnicii în procesul de învăţare.

Alegerea corectă a tehnicii. Există un mare număr de tehnici qigong şi apare problema firească a alegerii corecte a tehnicii. Chiar şi o voinţă puternică nu poate compensa o greşeală în alegere. Chiar dimpotrivă, cu cât veţi depune un efort mai mare, cu atât vor fi efecte negative mai puternice. De exemplu, unui bolnav de hipertensiune i se contraindică  “concentrarea atenţiei” pe “Dantianul superior”. Cu cât va practica mai mult, cu atât tensiunea arterială va creşte mai mult. Tipului de persoane “necontrolabili” nu le este permisă practicarea “qigongului spontan”, deoarece pierderea controlului asupra lor conduce la o mulţime de neplăceri atât pentru practicant, cât şi pentru membrii familiei sale şi cei din jur. Celor care au canale energetice din categoria “insensitivă”, li se pot recomanda tehnici nelegate de conducerea qi-ului cu ajutorul gândului. Alegerea tehnicii trebuie să se bazeze în maximă măsură pe calităţile individuale ale omului.

Din punctul de vedere al principiilor, qigongul este unic şi toate direcţiile sale au rădăcini comune. Suntem împotriva discreditării altor şcoli. Dar trebuie observat că dacă încercaţi să  dobândiţi o anumită tehnică într-un interval de timp scurt, ea nu trebuie să fie prea complicată, şi trebuie să vi se potrivească personal vouă.

Zhonggong a preluat experienţa multor generaţii de maeştrii qigong şi se relaţionează cu multe direcţii. În el se pot observa elementele majorităţii acelor tehnici care sunt populare în perioada prezentă. De aceea dobândirea metodei mele şi a încă uneia nu conduce la contradicţii.

Practicarea corectă a tehnicii. După ce am ales tehnica trebui să ne întrebăm cum să dobândim o înţelegere şi practicare corectă. Pentru acest scop serveşte “Cinci elemente pentru calea cea mai scurtă”, despre care voi vorbi mai târziu. Urmărirea “celor cinci elemente” vă va ajuta să dobândiţi tehnica qigong în cea mai scurtă perioadă de timp.

(2.) Compania.

În această noţiune intră cei din jur adică: soţia, soţul, fraţi şi surori, părinţi şi prieteni, susţinerea cărora întotdeauna stimulează un progres rapid pe calea dobândirii qigongului. Compania voastră vă va asigura un mediu liniştit în timpul practicii, de ea depinde dacă veţi găsi timp pentru practică. În plus, qigongul va necesita o serie de cheltuieli materiale, fără investirea de anumite fonduri unele tehnici vor rămâne necunoscute. Şi în acest plan susţinerea rudelor şi prietenilor va fi de folos.

(3.) Starea financiară.

Înainte se spunea “fără bani nici nu are rost să te gândeşti la cultivarea lui dao”.

Înţelesul frazei constă în faptul că “săracul să studieze literele, iar bogatul artele marţiale”. Dacă aţi hotărât să vă ocupaţi de wu shu sau qigong în mod necesar va trebui să căutaţi un profesor, să stabiliţi contacte cu colegii, să călătoriţi mult, să urmaţi cursuri, toate acestea necesită bani, în special acum, când fără bani nu poţi să faci nici măcar un pas. Studiind qigongul, nu este permis să te îngrijeşti doar să primeşti  fără să te gândeşti că trebuie să dai ceva în schimb.

Un maestru de qigong   indiferent cât de mare i-ar fi măiestria, în viaţa cotidiană este doar un om şi nu se poate dispensa de partea materială. În viaţă nu te poţi lipsi de bani, iar vânzătorul nu-ţi va da marfa pe gratis, chiar dacă va recunoaşte în tine un maestru de qigong.

(4.) Mediul.

Prin mediu vom înţelege atât atmosfera de la locul practicii, pentru care există condiţii foarte înalte, cât şi condiţiile de viaţă şi la servici.

Locul practicii qigong trebuie să fie liniştit şi calm cu un flux constant de aer curat şi proaspăt. Practica qigong presupune “respiraţia corporală”. Prin această tehnică în organism ajung atât “energia esenţială”, cât şi “energia patogenă”. Iar în cazul practicii într-o atmosferă murdară poate avea loc “murdărirea qi-ului”, urmată de dureri de cap. În cursul efectuării exerciţiilor statice trebuie să se evite curentul de aer. Deoarece în timpul practicii se deschid porii, şi dacă  trage de la geamuri, ne putem răci uşor.

Pentru practicarea exerciţiilor, cele mai benefice locuri sunt cele cu un câmp electromagnetic al pământului puternic. Sub acţiunea factorilor benefici ai mediului eficienţa practicii creşte apreciabil şi rezultatul apare cu mult mai repede, uneori chiar instantaneu.

În unele cazuri trebuie să urmărim întrutotul cerinţele în ce priveşte direcţile în care se efectuează exerciţiile. De exemplu exerciţiile, realizate în conformitatea cu teoria Yin şi Yang şi cele “opt trigrame”.

Qigongul presupune un mod natural de viaţă şi nu impune constrângeri artificiale. Ne putem hrăni după necesităţi. La începutul practicii hrana trebuie să fie consistentă. După o vreme putem nevoia de hrană va scădea. Nu întâmplător se spune: „Ai qi suficient – nu te gândeşti la mâncare, ai destul shen nu te gândeşti la somns, ai destul jing nu ţi-e frică de frig”. La un anumit nivel al practicii este necesar să renunţăm la mâncarea de origine animală, deoarece ea activează o „mişcare internă”, iar mâncarea de post, din contră, permite să uităm de pasiunile şi emoţiile noastre, permite menţinerea „stării de vid”, permiţând intrarea în „starea de linişte”. În trecut această cerinţă era explicată în felul următor. Se considera că excluderea cărnii şi mâncării picante permite contactul cu locuitorii regiunilor celeste şi atunci chiar şi sfinţii te puteau ajuta. Din punct de vedere ştiinţific prin această renunţare slăbeşte controlul conştiinţei superficiale. Qigongul se bazează pe subconştient, pe inconştient sau conştiinţa profundă. Obţinerea rezultatelor în qigong este posibilă datorită eliberării „spiritului originar”. De aceea limitările în mâncare, care inhibă conştiinţa superficială şi permite o intrare mai uşoară în subconştient, permite o obţinere mai rapidă a rezultatelor. După obţinerea rezultatului scontat se poate reveni la o hrănire normală.

În multe stiluri de qigong fumatul şi folosirea alcoolului nu este interzisă, adeseori chiar şi instructorii fumează şi beau, neafectând rezultatele practicii.

În stilul zhonggong băutul în mici cantităţi, în principiu, nu este interzisă. Dar dacă omul a devenit dependent de băutură şi nu se poate controla, aceasta va avea un efect negativ asupra practicii qigong. În primul rând, beţivul pierde controlul conştiinţei superficiale, în al doilea rând zhen qi-ul, energia curată, esenţială iasă uşor în afară prin porii larg deschişi, după cum se spune „vinul dispersează qi-ul”. Pentru practicanţi este evident că aceste pierderi sunt dificil de suplinit. Fumatul şi alcoolul au apărut pe primele trepte de dezvoltare a societăţii. În societatea modernă civilizată este necesar să încetăm cu aceste barbarisme.

În ce priveşte sfera socială, cerinţele de bază constau în relaţii normale acasă, al servici şi cu vecinii. Nu trebuie să transfromăm practica noastră într-o taină. Dimpotrivă, este necesar să facem reclamă qigongului, să ne folosim cunoştinţele în interesul celor din jur. În caz contrar, sunt posibile situaţii când comportarea voastră va părea ciudată, iar dacă vor apărea anumite reacţii qigong specifice ale organismului, o să fiţi considerat  ca nefiind în contact cu realitatea. Dacă o să se râdă de voi, sau veţi fi privit cu subînţeles sau veţi fi bârfit, aceste presiuni psihologice vă vor apăsa şi asta se va reflecta negativ asupra practicii voastre.

Qigongul aduce rezultate numai atunci când practicantul este într-o stare de elevaţie, de bunădispoziţie. Depresia, starea încordată de tensiune nu este de niciun folos practicii qigong.

(5.) Învăţătorul

Prin învăţător înţelegem două lucruri. În primul lucru înţelegem un intructor calificat, cu experienţă. Pentru practică este necesară o persoană care poate conduce corect practica elevilor. Nu mai puţin importantă este problema alegerii de către învăţător a elevilor săi.

Un progres rapid este posibil în qigong doar în prezenţa unui bun învăţător. Trebuie înţeles că învăţătorii „buni” sunt de mai multe feluri. Celebritatea şi popularitatea unui om nu este întotdeauna o confirmare a capacităţii sale de a-i învăţa pe alţii. Un învăţător adevărat nu ocupă neapărat o anumită poziţie în societate, poate să nu aibă o influenţă considerabilă şi chiar este posibil să fie complet necunoscut. El este complet dedicat qigongului. Chiar astfel de persoane ştiu de obicei domeniul lor în detaliu şi sunt învăţători în adevăratul sens al cuvântului. De aceea, când alegem un intructor sau maestru în prctica qigong, trebuie să ţinem minte că strălucirea exterioară ne poate induce în eroare.

În afară de asta trebuie să mai ţinem cont de un criteriu – autoritatea absolută a învăţătorului trebuie acceptată ca atare, adică este necesar un respect necondiţionat din partea elevului care-şi conştientizează nedesăvârşirea sa.

Doar cu alegerea învăţătorului problemele nu se termină. Este nevoie de o perioadă de „rodaj”, iar această problemă nu este deloc uşoară şi în timpurile antice această perioadă ocupa câţiva ani. Era necesară îndeplinirea celor mai diverse cereri ale învăţătorului, să fii  mereu la dispoziţia lui: să încălzeşti apa, să pregăteşti mâncarea, să duci oliţa de noapte, să-i speli picioarele, iar uneori trebuia să accepţi şi dojenile date pe nedrept. Asta înseamnă „rodaj”.

În această perioadă are loc „acordarea” elevului în învăţarea qigongului, se stabilesc anumite relaţii interpersonale între elev şi învăţător. Învăţătorul alege o asemenea metodă de transmisie a semnalelor care îi permite elevului să le recepteze cu uşurinţă, o asemenea metodă de comunicare cu elevul, care să-i permită să-l înţeleagă de la jumătate de cuvânt. Doar reglarea tuturor acestor probleme permite stabilirea unor relaţii apropiate de înţelegere reciprocă şi transmisia măiestriei de nivel înalt. Fără stabilirea acestor relaţii învăţător-elev, primul fiind deasupra celui de-al doilea, iar al doilea să accepte necondiţioant o asemenea stare de lucruri, este imposibil să se transmită măiestria.

Dacă asta nu se înţelege, şi există o atitudine de egalitate faţă de învăţător, şi o comportare de frăţie prost înţeleasă, studiul qigongului de nivel înalt nu va avea nicio prespectivă. Tot ce se poate învăţa în acest caz sunt tehnicile etapei de început. De aceea factorul „învăţător”, înseamnă şi respectul faţă de instructor, capacitatea de a accepta „rodajul” şi a-l depăşi, oricât de mult ar dura acesta. „O zi este învăţătorul, o viaţă întreagă tatăl” spune un proverb. Pe maestrul tău trebuie să-l ştii întotdeauna şi până la capătul zilelor să-i fii  recunoscător. Este imperios necesar să învăţăm această normă morală. Există oameni, care, după ce au practicat o serie de zile cu un instructor, afirmă în continuare: „Nu eu am învăţat de la el, ci el de la mine”. Asta este imoral. Este posibil, ca după o perioadă de practică să manifestaţi o serie de capacităţi care sunt mai înalte decât ale instructorului vostru. Şi acest lucru este pe deplin posibil. Elevul care-şi depăşeşte învăţătorul, trebuie să simtă faţă de el şi mai mult respect. Un respect profund trebuie să avem faţă de orice învăţător, că v-a ajutat să învăţaţi abecedarul sau v-a luminat în tainele qigongului de nivel mai înalt.

Când alegem un instructor, nu ne putem orienta doar după nivelul măiestriei sale, este absolut necesar să  luăm în considerare şi calităţile sale umane. Şi mai este o regulă. Dacă practicaţi cu un învăţător şi căutaţi un altul, neapărat sfătuiţi-vă cu primul. Asta de asemenea este o formă de respect. Fără consimţământul său nu plecaţi la celălalt. Bineînţeles, dacă conjuctura nu ne permite să aflăm părerea instructorului nostru şi sunteţi convinşi în corectitudinea alegerii voastre, atunci este cu totul altceva. Dar regula generală impune să cerem consimţământul aceluia cu care practicăm. Învăţătorul vostru, dacă este cu adevărat un învăţător bun, întotdeauna este interesat ca voi să progresaţi, şi dacă el nu-şi dă consimţământul său, înseamnă că are motivele sale.

Deoarece instructorul vede mai profund şi este capabil să vadă, să spunem, defectele morale, ale unui „mare” maestru, aparent, deoarece în acest caz e vorba de celebritate şi influenţă. Este posibilă şi situaţia, când între cele două stiluri, a vechiului şi a noului învăţător, să fie diferenţe notabile şi nu numai că nu veţi reuşi să depăşiţi aceste contradicţii, dar şi inconştient vă puteţi face rău sau celor din jur.

Învăţătorul când îşi alege elevul, de asemenea impune o serie de cerinţe. Pentru începători cerinţele de bază sunt: tehnicile sale, mediul, banii, mediul, moralitatea, înţelepciunea, capacitatea de înţelegere şi motivele care l-au împins pe om să se ocupe de qigong. Faţă de cei avansaţi, cei care pretind să fie numiţi discipoli sau traineri, sunt cerute cerinţe mult mai înalte.

Pentru a deveni discipol al maestrului, este necesar să fie trecute o serie de teste şi perioada de „rodaj”. În acest caz nu trebuie să avem gânduri negative că după o perioadă destul de lungă de timp nu am primit din partea maestrului nimic. Acest „cadou” poate fi făcut foarte rapid şi simplu, deoarece măiestria de nivel înalt este uneori ascunsă într-un singur cuvânt, preţul căruia este mai valoros decât aurul. Acesta nu poate fi pronunţat pur şi simplu. Pentru a vi se acorda onoarea de a auzi acest cuvânt este necesar să treceţi testele. Tot ceea ce s-a zis mai sus este conţinutul primei semnificaţii a învăţătorului sau maestrului.

În al doilea rând, prin învăţător înţelegem un anumit fel de comportament, legat de înţelegerea nedesăvârşirii noastre şi străduinţa noastră de a învăţa de la tovarăşii de practică. O asemenea atitudine presupune din partea practicantului modestie şi lipsă de îngâmfare, dorinţa de a învăţa de la colegi tot ce este mai bun, dorinţa de  a învăţa de la orice persoană.

Scepticismul aici este nelalocul său. Orice stil de qigong există doar în măsura în care el este util, în caz contrar acesta rapid va dispărea. Chiar dacă cuiva îi va ieşi mai rău decât vouă, tot trebuie să luăm ceea ce, ulterior s-ar putea să ne folosească. Chiar şi în cazul în care nu putem învăţa nimic util, tot este necesară modestia, este inadmisibilă îngâmfarea şi căutarea nodului în papură. Aici se potriveşte foarte bine comparaţia cu marea, a cărei nivel este atât de jos faţă de râuri încât le permite să se verse în ea.

(6). Moralitatea

Această condiţie este foarte importantă, pentru că educaţia omului precedează învăţarea qigongului. Înainte de a demonstra capacităţi speciale, şi de a le folosi în practică, este necesar să ne elevăm spiritul, care se produce datorită săvârşirii faptelor bune, în numele altora.

Cu cât se simte mai intens această elevare a spiritului, cu atât apar mai rapid capacităţi speciale. Cu o inimă deschisă este mai uşor să practicaţi. Dacă vă apasă greutatea faptelor murdare săvârşite, starea de linişte este imposibil de atins. Chiar dacă vom reuşi să ne concentrăm, vor apare o serie de disturbări care nu ne vor permite să practicăm.

Moralitatea de care vorbim nu este o simplă abstracţie şi nu este o dogmă sau un set de reguli ce trebuie urmate, ci sunt o parte integrantă a pregătirii qigong. Fără ea nu veţi reuşi să obţineţi niciun rezultat.

De aceea una din cerinţele qigongului este de a acorda ajutor altora, ajutor care vă aduce bucurie. Trebuie să dăm la o parte interesele mărunte, să fim generoşi, sinceri şi puri în intenţiile noastre.

Dezvoltarea în qigong şi în măiestrie depind de două condiţii: în primul rând qigongul a fost creat pentru  alţii, în interesul societăţii. Pentru a ne dezvolta nu este deloc necesară prezenţa noastră fizică într-un loc sau altul. În procesul învăţării are loc o acumulare de semnale informaţionale într-un anumit loc, care ulterior intră în biocomputerul meu. Orice practicant poate intra în contact cu mine şi acţionând conform regulilor stabilite, poate săvârşi fapte bune, utile societăţii în ansamblu sau unor persoane particulare. Aceste fapte morale vor intra ca element component în semnalele informaţionale la stabilirea unui nou contact cu mine data viitoare, ce va asigura creşterea măiestriei voastre.

În al doilea rând dezvoltarea măiestriei este condiţionată de aportul la dezvoltarea stilului şcolii.  Deşi şcoala este creată în interesul tuturor oamenilor, ea are şi scopuri particulare, realizarea cărora depinde nu numai de fondatorul şcolii, ci şi de efortul comun a tuturor elevilor şi practicanţilor şcolii. Un aport considerabil în stilul şcolii asigură dezvoltarea directă a măiestriei, mecanism analog condiţiei precedente. Semnificaţia „moralităţii” în zhonggong are un specific modern şi diferă de înţelesul tradiţional al normelor etice ale qigongului. Această deosebire constă în faptul că se colectează bani în schimbul predării unor tehnici. În zhonggong plătirea învăţătorului sau intructorului pentru efortul său este considerată morală, datorită stabilirii unui anumit tip de  relaţii economice. Deoarece cei care se ocupă de qigong nu se pot hrăni doar cu aer. Dezvoltarea qigongului şi cercetările serioase în acest domeniu nu sunt posibile fără o contribuţie financiară.

(7.) Înţelepciunea

Am vorbit înainte de faptul că fiecare om are anumite capacităţi sau potenţialităţi individuale, de care trebuie să se ţină cont în alegerea metodicii de antrenament. De exemplu, dacă vi se întâmplă adesea să ghiciţi evenimentele care vor avea loc datorită senzaţiilor sau viselor, şi asta înseamnă că aveţi un potenţial pentru dezvoltarea clarviziunii. Dacă vedeţi ceea ce este ascuns ochilor celorlalţi, înseamnă că aveţi un potenţial de a vă deschide „ochiul celest”. Astfel de potenţialităţi sunt şi apariţia unor obiecte la care vă gândiţi, simţirea unor mirosuri pe care alţii nu le percep, un nivel mai ridicat al câmpului electromagnetic biologic etc. Pe scurt, alegerea corectă a metodicii cu luarea în considerare a potenţialităţilor individuale permite scurtarea timpului necesar dezvoltării capacităţilor speciale.

Dacă nu aveţi capacităţi a căror manifestare să fie clară şi evidentă, cu timpul tipul potenţialităţilor voastre se va manifesta neapărat cu cât veţi înainte în practică. Important este să nu vă străduiţi să obţineţi ceea ce au reuşit alte persoane datorită tipului lor individual de potenţialităţi. Atunci asta va fi o pierdere de vreme.

(8). Capacitatea de înţelegere

Este o condiţie foarte importantă pentru învăţarea qigongului. Ascultând explicaţiile învăţătorului, trebuie să vă învăţaţi să prindeţi esenţialul, adică să prindeţi spiritul cuvintelor sale, doar qigong nu este doar un proces de învăţare a unor tehnici, ci o dobândire complexă a teoriei şi practicii qigong.

Printre metodele mele, este şi una, numită „transmisia gândurilor”, care-mi permite într-un interval scurt de timp să transmit elevilor întreaga informaţie necesară. După transmiterea informaţiei eu consider că elevul va putea să înveţe autonom în continuare tehnicile predate. Dacă el nu înţelege acest lucru, şi se va strădui să copieze în mod pedant tehnicile, asta va însemna doar un singur lucru – o insuficientă capacitate de înţelegere. Uneori le predau elevilor informaţia că nu mă simt bine şi că am nevoie de ajutorul lor. Dar asta nu înseamnă că eu sunt într-adevăr bolnav. Astfel eu îi verific pe elevi dacă reuşesc să recepteze, în al doilea rând le transmit anumite capacităţi. Dacă ei nu sunt destul de înţelegători, atunci cu siguranţă se vor gândi că eu chiar sunt bolnav şi se vor apropia de mine să vadă ce am. Această variantă de acţiuni din partea lor arată absenţa înţelegerii. În alt caz eu transmit informaţia despre boala altui om şi îl „trimit” pe elev să-l ajute. Aceasta se face în scopul de a-l învăţa pe elev, deoarece elevul încă nu este capabil de o astfel de activitate! Iar elevul vine şi încearcă să se scuze că îi este frică că nu se va descurca, că cu astfel de pacienţi nu a mai lucrat. Un astfel de elev de asemenea nu are prea multă înţelegere.

Încă un exemplu. Îl întrebi pe pacient despre cum se simte, despre schimbările în istoria bolii, adică te străduieşti să activezi în el puterile interioare proprii pentru lupta cu boala, care combinate cu acţiunea qi-ului extern dau un rezultat benefic, iar el nu înţelege acest lucru. Nu înţelege că prin aceste întrebări i-am transmis pacientului o anumită informaţie, şi nefiind conştient de ea, aceasta nu reuşeşte să pătrundă în interior pentru a-l vindeca.

De aceea capacitatea de înţelegere este foarte importantă pentru a putea să înveţi qigongul.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: