Istoria qigong-ului modern (IV)

Primul mare maestru este Yan Xin. Născut în 1950 într-o familie de ţărani în satul Fuyan, lângă Sichuan, Yan Xin a fost trimis la ţară ca doctor itinerant după terminarea şcolii. Între 1974-1977 a studiat la Institutul Chengdu de medicină chineză, după care i s-a oferit un post ca să predea medicina în Mianyang, nu departe de casă. Atunci a devenit discipolul unui călugăr Shaolin celebru, maestrul de arte marţiale Haideng, la rândul său un discipol al călugărului taoist Zhu Zhihan. În 1981 Yan Xin s-a transferat la Institutul Chongqing de medicină chineză. În anii trăiţi la Chengdu, Mianyang şi Chongqing a dus o viaţă obişnuită şi a dobândit o anumită reputaţie ca practicant de qigong. Dar nimeni nu i-ar fi prezis un viitor strălucit. În Chongqing relaţiile la servici erau destul de tensionate, a fost criticat şi pedepsit de institutul său deoarece a ajutat un pacient să obţină medicamente pe „uşa din spate” şi deoarece i-a tratat pe bolnavi prin „superstiţii feudale”, ca urmare şi-a luat un concediu medical de lungă durată în a doua jumătate anului 1984.

Doar câteva luni mai târziu, la începutul lui 1985, a devenit peste noapte celebru după vindecarea într-o singură sesiune miraculoasă a unui om lovit de un camion şi despre care toţi erau convinşi că nu va mai reuşi niciodată să meargă. La fel ca şi în cazul altor maeştrii qigong celebri, media a jucat un rol important în publicitatea făcută capacităţilor speciale ale lui Yang Xin; ştirile s-au răspândit din ziarele locale, în cele regionale şi apoi în cele naţionale. Iată ce se spunea: „muncitorul Jiang Zili a fost lovit de un camion şi avea o coloană vertebrală ruptă în mai multe fragmentge. Doctorii i-au spus că trebuie să stea pe o tăblie de lemn timp de şase luni şi că nu-şi va mai recăpăta complet niciodată mobilitatea. Dar datorită lui Yan Xin s-a vindecat într-o oră. Yan Xin a intrat în camera lui, a privit pacientul apoi i-a rugat pe toţi să părăsească camera şi a închis uşa. Yan Xin stătea la câţiva centimetri de pacient şi-l trata cu ajutorul qigong-ului. După jumătate Jiang Zili s-a putut ridica din pat, să se aplece, să sară şi să se mişte cum dorea. N-a mai luat nici-un fel de medicamente. După o oră uşa s-a deschis şi Jiang Zili a ieşit, mergând singur, neajutat şi fără contracţii de durere. Dintr-odată a ieşit din casă şi s-a plimbat un kilometru întreg. Atunci toţi au exclamat: Este un doctor miraculos!.” După o lună şi jumătate de interviuri, toţi cititorii aveau aceeaşi reacţie ca şi primii martori ai fenomenului.

Între 1985-1986 Yan Xin a călătorit frecvent dintr-un colţ în altul al Chinei pentru a răspunde cererilor tot mai frecvente din partea celor bolnavi sau răniţi. În vara lui 1986 la insistenţele lui Zhang Zhenhuan, unul dintre cei mai importanţi susţinători a qigong-ului în elita politica chineză, Yan Xin a tratat o serie de lideri în vârstă şi cu diferite suferinţe. La sfârşitul anului Yan Xin a fost invitat de prestigioasa universitate Qinghua pentru a participa la o serie de experimente legate de qi-ul extern. Concluzia a fost că qi-ul emis de Yan Xin a modificat structura moleculară a tuturor substanţelor înspre care a direcţionat fluxul de qi. Peste o lună aceste experimente au fost repetate, de această dată Yan Xin emiţând qi-ul său de la o distanţă de 1200 de kilometri, cu acelaşi rezultat pozitiv.

Odată cu senzaţia creată de Yan Xin, Societatea chineză de cercetare a qigong-ului a introdus o nouă metodă care să permită transmiterea mesajului lui Yan Xin către masele largi: cursurile de qigong. Acesteau constau în predarea de către Yan Xin a teoriei şi practicii qigong şi în acelaşi timp în emisia qi-ului său puternic către auditoriu. Între 1987-1988, Yan Xin a ţinut mai mult de 200 de cursuri în întreaga Chină, care au fost audiate de peste un milion de participanţi. Yan Xin a dobândit popularitatea unui star de rock, în Shanghai au fost vândute în jumătate de zi 23.000 de bilete pentru cele două cursuri planificate. Însăşi cursurile erau  remarcabile. Yan Xin vorbea fără întrerupere ore întregi (14 ore încontinuu este recordul său absolut) în faţa maselor de ascultători complet absorbiţi. Aceiaşi chinezi care de obicei vorbeau în timpul spectacolelor de operă sau la filme, erau în transă, nu la figurat, ci la propriu, datorită cuvintelor şi capacităţilor sale speciale. Membrii auditoriului cădeau în transă, plângeau, râdeau, experimentau vindecări miraculoase, de exemplu s-a întâmplat ca unele persoane aflate în căruciorul cu rotile să se ridice şi să meargă.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: