Note de curs I

QIGONG
– cursuri de iniţiere cu maestrul Lin Kai Ting, octombrie 2003, … –
de Laura

Ziua 1
Qi– energie; Gong – măiestrie. Deci Qigong – măiestria energiei. Are două sensuri: măiestria de a stăpâni energia şi măiestria energiei de a rezolva unele probleme. Prin Qigong omul dobândeşte măiestria (Kung Fu).

Mintea omului este foarte puternică: acolo unde se concentrează, acolo vine şi acţionează energia. Prin minte se înţelege minte- inimă, nu raţiune. În minte trebuie să fie pace, linişte.
Stările emoţionale negative atrag energie negativă, aceasta devine din ce în ce mai densă şi se condensează în materie.
Aşa se explică apariţia tumorilor. Tumorile operate, reapar după un timp, pentru că s-a eliminat efectul, nu cauza. Aşa cum energia este condensată, aşa şi energia materializată poate fi fluidificată, şi tumorile dispar (maestrul a demonstrat pe un lot de persoane
dispariţia tumorilor, micşorarea, înmuierea sau lipsa oricărui efect, după încrederea fiecăruia.). Dar trebuie eliminată rădăcina, cauza.
Frica afectează rinichii. Mulţi dintre copiii care au enurezis (incontinenţă urinară) au fost speriaţi în copilărie.
Furia, mânia afectează ficatul şi vezica biliară. Şi nu numai atât: poate otrăvi sângele. Un sânge dens, lipicios, este otrăvit de mânie.
O femeie avea un copil de două luni. Era foarte furioasă. A alăptat copilul. A doua zi copilul era mort. Laptele devenise otravă pentru copil.

Şcoala maestrului Lin Kai Ting se numeşte Qilingong. Maestrul lucrează cu emisie de energie. Informaţia se transmite nu numai prin expunere (vorbe), ci şi prin transmisie (energie).
Salutul şcolii
– este salutul chinezesc: palmele lipite vertical, în dreptul sternului, corpul se înclină la un unghi de 90 grade.
Este o manifestare a respectului. Trebuie să îi respecţi în mod egal pe toţi oamenii, altfel nu poţi progresa. Şi să îi tratezi în mod egal. Cele zece degete ale mâinilor semnifică toate rasele, toate categoriile sociale, toţi oamenii. Unirea degetelor şi împreunarea palmelor semnifică unul, unitate.Deci, salutul are trei semnificaţii: respect, egalitate, unitate. Asta are şi o semnificaţie filozofică. Legea cauzei şi a efectului este o lege universală. În acest caz respectul şi egalitatea au ca efect armonia, iar armonia are ca efect fericirea.
Nu posesiunile dau fericire, ci armonia. Armonia este foarte importantă pentru om: ea produce o energie pozitivă puternică, vindecătoare. Un om armonios se vindecă de boli şi nu se mai îmbolnăveşte.
Care este cauza nefericirii? Egoismul, el este rădăcina tuturor suferinţelor.
Diminuând egoul scapi de emotivitatea negativă, de suferinţe, de teamă de mânie.
Şi cum să-ţi diminuezi egoul? Tratându-i pe toţi oamenii în mod egal, ca şi cum ţi-ar fi tată sau mamă, frate sau soră, propriul copil.
Poziţia şezând a corpului : Aşezat pe o treime din scaun (numai şezutul pe scaun, nu şi coapsele), trunchiul drept, dar relaxat (coloana să fie aşezată normal, fără forţări). Picioarele depărtate la o lăţime de umeri (sau mai mult, pentru exerciţii lungi), cu tălpile aproape paralele. Mâinile pe coapse, cu palmele în sus (persoanele cu probleme cardiace severe sau cu migrene în acel moment, ţin mâinile cu palmele în jos). Umerii lăsaţi în jos, relaxaţi. Capul drept, privirea orizontală, bărbia trasă puţin. Pieptul (sternul) retras puţin. Atenţia îndreptată spre palme.
Intrarea în meditaţie: Aşezat. Ochii închişi. Relaxare succesivă cap, gât, umeri, piept, spate, abdomen, mijloc, şezut, braţe, antebraţe, palme, coapse, pulpe, tălpi. Relaxaţi apoi întregul corp.
Ieşirea din meditaţie: La terminare, se deschid încet ochii. Apoi se fac exerciţiile
Shougong:

Se freacă palmele până se încing.

Se trec vertical peste faţă şi se coboară în lateral, peste urechi şi obraji, până sub
bărbie, până când palmele se reunesc. Se repetă de 9 ori.

Se trec degetele, ca un pieptene, apăsând pielea, peste creştet, uşor lateral, şi mai lateral. Se repetă de 6 ori. Buricele degetelor celor două mâini sunt paralele, şi apasă puternic pielea capului.

Se loveşte pielea capului cu palmele (se reped palmele spre cap, cu palmele relaxate), întâi de la frunte toată zona superioară, apoi balansaţi braţele lateral spre stânga şi pe dreapta,apoi se loveşte craniul în dreptul tâmplelor (nu şi tâmplele), apoi
zona occipitală. Loviturile sunt mai uşoare în zona occipitală. Se repetă de 9 ori. La fiecare repetare, loviţi din ce în ce mai tare, până la limita suportabilităţii. Este important. Loviturile slabe nu au nici-un efect.

Se strâng cu policele şi arătătorul marginile pavilioanelor urechilor, din exterior, pe tot conturul lobului, până jos. Când masaţi partea exterioară trageţi de lob centrifug faţă
de centrul urechii. Strângeţi rapid degetele. Se strânge la fel, dar mai interior. Se repetă de 3 ori.

Se trage de lobii urechilor în jos. În momentul în care lobii sunt întinşi la maximum, se îndepărtează degetele, astfel încât să revină în poziţia normală. Se repetă
de 9 ori.

Se masează de nouă ori, cu mâna stângă, preferabil direct pe piele, vertebra a 7-a cervicală (cea mai proeminentă). Apoi de nouă ori cu dreapta.

Cocorul nemuritor: Se ridică bărbia uşor, se dă capul pe spate (şi trunchiul se lasă uşor spre spate), apoi se apleacă capul spre înainte cu gâtul bine întins (şi trunchiul se apleacă uşor spre înainte), se trage bărbia spre piept şi se ridică capul lent, dându-se pe spate, apoi
se repetă. Similar unei păsări care bea apă. Se repetă de 9 ori. Mişcarea bărbiei se face pe un cerc.

Notă: Numărul de repetări a mai variat în unele zile, dar nu a depăşit nouă ori.

Explicaţie la exerciţiile Shougong
1. Frecarea palmelor Prin frecarea palmelor vă concentraţi atenţia asupra lor. Aceasta atrage un aflux masiv de energie Qi. Aceasta activează circulaţia sanguină şi, ca urmare, se încălzesc palmele. Se îmbunătăţeşte circulaţia periferică a degetelor şi
palmelor.

2.Masarea feţei Are un efect binefăcător asupra feţei. În timpul masării puteţi asocia programe ca:-faţa mea este mai tânără şi mai frumoasă-faţa mea este mai curată şi mai luminoasă-pielea mea este fină ca a unui copil; simţiţi-vă de 6-7 ani-ridurile se
netezesc. Şi aceste lucruri se realizează.

3.Pieptănarea părului. Vindecă migrenele, ameţelile, întăreşte părul. Puteţi asocia programe ca:-părul meu creşte bogat (eu am adăugat şi sănătos); chiar simţiţi că părul este mai bogat-părul meu îşi recapătă culoarea naturală (dacă aveţi păr alb)-dacă aveţi calviţie, gândiţi şi simţiţi că vă creşte părul, că el creşte bogat

4.Lovirea calotei craniene. Vindecă migrenele, ameţelile, întăreşte craniul. Puteţi ajunge la
cămaşa de fier (măiestrie): dacă cineva vă loveşte puternic cu un drug metalic nu păţiţi nimic. Creierul este mai puternic, deveniţi mai inteligent. Nu veţi avea
accidente vasculare, nu riscaţi pareze.
5.Masarea şi tragerea urechilor. Este ca un masaj direct asupra organelor interne. Urechea are, şi ea, o proiecţie a întregului organism (ca şi tălpile, palmele, limba, ş.a.). Insistaţi acolo unde sunt puncte dureroase. Are un dublu rol: de diagnostic şi de tratament. Unde aveţi puncte foarte dureroase, puteţi localiza după harta urchii organul afectat. Masaţi mai multe zile punctele respective şi afecţiunea se va vindeca, sau ameliora.

6.Masarea vertebrei a 7-a cervicală. Creşte rezistenţa la factorii patogeni. Aici este cea mai mare distanţă intervertebrală şi,conform tradiţiei chineze, pe aici intră factorul patogen
vânt. Dacă sunteţi transpirat,masaţi această zonă până când pielea este uscată.

7.Cocorul nemuritor Foarte bun pentru zona cervicală a coloanei vertebrale. Dispar ciocurile. Vindecă bolile glandei tiroide.

Într-o revistă Qigong se precizează că exerciţiul Cocorul nemuritor are efecte în:

a) excrescenţe osoase, spondiloză, contractură musculară, dureri osoase
b) afecţiuni de origine nervoasă c) reglarea tiroidei şi a paratiroidelor

Colectarea energiei cu ajutorul palmei

În picioare, relaxat, cu picioarele depărtate la lăţimea umerilor.„Cerul, Pământul şi eu suntem un tot, ne contopim” – repetaţi asta înaintea oricărui exerciţiu. Aduceţi-vă bucurie şi linişte în suflet. Se duce mâna dreaptă cu palma spre abdomen, cu palma bine
întinsă şi paralelă cu corpul, la 10-15 cm de acesta, în dreptul Xia Dantian (Sia Tantien). Acesta se află în interiorul abdomenului, egal depărtat de abdomen şi de mijloc, şi se află la trei degete sub buric. Mâna stângă în spate, lipită de mijloc, cu palma spre înapoi. Prin exerciţiu se acumulează energii înalte. Acestea hrănesc organismul. Simţi că eşti una cu cerul şi cu pământul. Vei acumula energie înaltă, luminoasă, aurie (galben-aurie). Sunt multe feluri de energii înalte, peste tot în univers.

Bărbaţii rotesc palma în sens orar (dacă privesc spre abdomen), femeile în sens invers. Palma se roteşte uşor şi destul de alert. Rotirea se face din articulaţia umărului, cu tot braţul.Viteza palmei este constantă, astfel încât la amplitudini mici frecvenţa este mai mare, şi scade la mărirea amplitudinii. Mişcarea să fie continuă, fără sacadări.

Vă concentraţi pe palmă. Palma este relaxată. Şi articulaţiile (încheietură, cot, umăr) sunt relaxate. Palma este orientată tot timpul spre corp. Palma pune în mişcare energia. O aduce de departe, de la infinit, ca un vârtej.

Simţiţi că absorbiţi energia în Xia Dantian. Faceţi rotaţii mici şi concentraţi-vă pe Xia Dantian, până când îl simţiţi bine. Rotaţia se amplifică ca diametru, absorbiţi energia printr-o suprafaţă din ce în ce mai mare din corp. Când amplitudinea devine maximă se absoarbe energia prin tot corpul. În aceste momente să aveţi unul dintre gândurile următoare: „Sunt în centrul universului. Tot universul este în mine.” „Mă scald în energie esenţială. Toată energia esenţială este în mine.”
Notă: În sală, primul gând la a doua amplitudine maximă, al doilea la a patra; la prima şi la a treia, nici-un gând. (La cursul 1. La cursul 2, gândurile sunt la amplitudinea doi şi trei.).  La mărirea amplitudinii te concentrezi pe adunarea energiei (dar şi în acest timp energia pătrunde în corp, printr-o suprafaţă din ce în ce mai mare), la micşorarea amplitudinii te concentrezi  pe absorpţia energiei prin pielea corpului circumscrisă de rotaţia palmei. Energia se adună ca un vârtej cu diametrul din ce în ce mai mic în Xia Dantian. Apoi amplitudinea se diminuează treptat. Energia se adună pe o spirală din ce în ce mai mică în Xia Dantian.

La sfârşit rămâneţi cu palma în dreptul Xia Dantian. Simţiţi cum toată energia acumulată se adună în Xia Dantian. De fapt, vârtejul de enegie continuă să se rotească un timp şi după ce palma dvs. s-a oprit.

Se repetă de mai multe ori. Recomandabil de 4 ori pe zi, în jurul „încheieturilor” zilei. Este bine să fie făcut dimineaţa între 5 şi 7 (Yang-Yin) (cu faţa spre Est), la prânz între 11 şi 13 (Yang) (cu faţa spre Nord), seara între 17 şi 19 (Yin-Yang) (cu faţa spre Vest) şi noaptea între 23şi 1 (Yin) (cu faţa spre Vest).

Exerciţiile de încheiere a unei şedinţe:
Qigong-ul vibrator
În picioare, relaxat, cu picioarele depărtate la lăţimea umerilor. Un zâmbet pe buze. Se mişcă alternat în sus şi în jos trunchiul flexând uşor articulaţiile genunchilor. Mişcarea este vioaie. Tălpile să nu părăsească solul. La un moment dat se închid ochii.
Se vizualizează cum prin mişcarea vibratorie a tuturor organelor interne se „scutură” acestea de energia stagnantă (vizualizată ca norişori gri). Simţiţi cum vibrează organele interne, muşchii, măduva spinării, toate celulele pielii. La început mişcările sunt mai
ample, apoi amplitudinea scade, dar se măreşte frecvenţa, astfel încât să fie practic o mişcare vibratorie. La terminare, nu vă opriţi  brusc, ci reduceţi frecvenţa mişcării treptat.

Notă: În sală, se închid de la început ochii. În timpul vibraţiei toate organele interne se relaxează. De pe ele sare nu numai energia stagnantă, iar, în cazul creierului şi grijile, frica, şi, în general, şi durerea.
Eliminarea energiei stagnante: se inspiră şi se expiră fin. Inspiraţia destul de scurtă, expiraţia mai lungă. În timpul expiraţiei se vizualizează cum prin tălpi se elimină energia stagnantă din tot corpul (energia tulbure, norişori gri), trimiţând-o adânc în pământ.

Vizualizarea unui răsărit de soare
Ochii închişi. Sunteţi la mare, pe plajă. Aveţi 6-7 ani.Vizualizaţi un răsărit foarte frumos de soare. Aveţi toată nevinovăţia acelei vârste, nici-o grijă,nici-o problemă; simţiţi tinereţea acelei vârste. Sunteţi fericit. La sfârşit deschideţi ochii. Pe tot parcursul exerciţiului tălpile rămân în acelaşi loc.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: