Meditaţia de relaxare

de Carmen

Pentru a putea să ne relaxăm este necesar ca pe durata practicii să nu ne îndreptăm atenţia decât spre exersare. Atunci când începem practica trebuie să nu ne mai gândim la problemele de sănătate, la cele de la locul de muncă sau din familie. Imbrăcămintea trebuie să fie lejeră, să nu purtăm nimic ce ne-ar putea strânge.

Poziţia de exersare:
În pozitia şezând, picioarele sunt uşor depărtate, distanţa dintre tălpi este egală cu lăţimea umerilor. Staţi pe jumătatea anterioară a scaunului, cu spatele drept, fără să vă sprijiniţi. Palmele stau sprijinite pe genunchi, centrul palmelor este îndreptat în sus (persoanele care au hipertensiune arterială sau care au probleme cu inima vor ţine palmele cu centrul îndreptat în jos), vârful limbii în cerul gurii, fruntea este destinsă, pe faţă apare un uşor surâs. Ochii se închid uşor-uşor, se relaxează întregul corp.


Executia tehnicii:
Vă gândiţi că vă aflaţi pe o pajişte înverzită, în mijlocul florilor multicolore. Iniţial, florile sunt închise. Fără să vă grăbiţi, contemplaţi florile, forma lor, culorile vii ale acestora. Sunteţi asemenea unui copil mic ce priveste fermecat multitudinea florilor din faţa sa.
De o parte şi de alta a pajistii se află mai mulţi copaci. Gândiţi-vă la copacii care vă plac cel mai mult. Contemplaţi trunchiul puternic al acestora, supleţea crengilor, verdele proaspăt al frunzelor.
Undeva în faţă se zăreşte un munte înalt, din spatele căruia răsare uşor – uşor Soarele. Păşiţi liniştiţi prin această pajişte plină de flori multicolore. Pe măsură ce înaintaţi, florile se deschid.


Ascultaţi sunetul apei unui pârâiaş ce curge printr-o parte a pajistii. Priviţi apa pârîiaşului scurgându-se la vale. Gândiţi-vă ca apa acestuia va lua toate grijile voastre, tot stres-ul, toate bolile, toate neîmplinirile. Doriţi-vă sincer ca acest lucru să se întâmple. Este suficient să fiţi deschişi şi să vă doriţi să fiţi sănătoşi, vigurosi, fericiţi. Nu trebuie să vă gândiţi la disparitia unei anumite afecţiuni, ci la faptul că vă doriţi ca toate bolile să fie preluate de apa pârâiaşului.


De undeva din înaltul Cerului coboară un norişor având culoarea albă. El se apropie de picioarele voastre. Păşiţi pe acest norişor. Norişorul se ridică treptat – treptat. Corpul devine din ce în ce mai uşor, parcă ar pluti, asemenea unui fulg. Norişorul se ridică în înaltul Cerului. Priviţi imaginea Soarelui ce se află în faţă. Sunteţi înconjuraţi de lumina acestuia. Contemplaţi această stare.
În fata norişorului apare un curcubeu ce se întinde până spre muntele pe care l-aţi avut la început în faţă. Norişorul coboară pe acest curcubeu şi ajunge într-o poieniţă a muntelui.


Coborâţi de pe noriţor şi păşiţi uţor prin poieniţă. In faţă se află o cascadă. Păşiţi spre cascadă şi intraţi sub şuvoiul de apă ce cade parcă din înaltul Cerului. Apa cascadei vă spală treptat întreg corpul, pielea, oasele, organele interne. Corpul devine din ce în ce mai curat, mai pur. Imaginaţi-vă apa spălând mai întîi exteriorul corpului şi apoi interiorul.
Vă imaginati apa spălând părul, faţa, gâtul, umerii, braţele, antebraţele, palmele, pieptul, abdomenul, spatele, coapsele, genunchii, gambele, tălpile.
Vă imaginaţi apa pătrunzând prin vârful capului în interiorul corpului. Apa va spăla cele două emisfere cerebrale, hipofiza şi hipotalamusul, interiorul gâtului (tiroida şi paratiroidele), plămânii, inima, ficatul, vezica biliară, splina, pancreasul (în spatele stomacului), stomacul; apa va curge prin intestinul subtire şi apoi prin intestinul gros. Apa spală glandele suprarenale (deasupra rinichilor), rinichii, ureterele, vezica urinară, organele genitale.
Ieşiţi de sub apa cascadei şi staţi cu faţa spre Soare. Căldura şi lumina acestuia vă pătrund în trup şi în suflet. Corpul este inundat de puterea Soarelui. La un moment dat corpul vostru se transformă, devine luminos, strălucitor, apoi el se dizolvă într-o lumină foarte puternică. Rămâne numai lumina. Peste tot este numai lumină.

Forma de încheiere:

Ca la Zhuang-ul degetelor sabie.

2 comentarii (+add yours?)

 1. Doina
  aug. 30, 2015 @ 15:24:22

  Am citit atâtea meditații până acum , dar parcă aceasta a fost cea mai frumoasă dintre toate mai ales că a fost ilustrată cu asemenea imagini superbe .
  Pur și simplu am făcut meditația doar citind , atât de minunată a fost vizualizarea acelei poienițe .
  Mulțumesc pentru această emoție extraordinară .
  Cu drag, Doina.

  Răspunde

 2. Vasilca Dana
  oct. 26, 2015 @ 10:23:39

  splendid

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: