La qi fa – Tragerea de energie

Tragerea de energie (sau Bila de energie)

Acest exerciţiu este format din patru părţi.

Prima parte (mişcarea verticală)

Se stă în picioare, cu tălpile paralele, depărtate la o lăţime aproximativ egală cu lăţimea umerilor. Mâinile sunt aşezate pe orizontală în faţa corpului în dreptul Xia Dantian-ului, palma stângă, îndreptată în sus, se află deasupra palmei drepte, îndreptată în jos, la aproximativ 10 cm depărtare una de cealaltă.

Metoda de respiraţie: Inspiraţiile şi expiraţiile sunt prelungi, fine şi egale.

Pe inspiraţie palmele se depărtează una de cealaltă pe linia mediană a corpului, pe verticală, fără a deplasa palmele în lateral pentru a nu scăpa energia dintre palme – ele se menţin aproximativ paralele, dar în aşa fel încât ele să se mişte natural.

Pe inspiraţie se trage energia dintre palme, palmele sunt depărtate. Pe expiraţie se comprimă energia, palmele sunt apropiate.

La început distanţa dintre palme este mai mică, dar cu cât se adună mai multă energie între palme şi simţim această energie putem depărta tot mai mult palmele. Astfel, palma de deasupra ajunge la nivelul capului, puţin deasupra punctului Bai Hui, iar palma de dedesubt, ajunge cam până la nivelul pubisului şi ajunge puţin deasupra punctului Hui Yin.

După 36 de respiraţii, palmele se rotesc în aşa fel încât mâna dreaptă ajunge deasupra mâinii stângi.

Se continuă mişcarea de tragere şi comprimare pe verticală timp de alte 36 de respiraţii.

A doua parte (mişcarea orizontală)

După ce se termină şi aceste respiraţii, cu deplasarea palmelor pe verticală, palmele se rotesc şi se aşează în faţa corpului, pe verticală, una spre cealaltă.

Se continuă tragerea şi comprimarea energiei, într-o mişcare pe orizontală, timp de alte 36 de respiraţii şi se simte bila de energie care se formează între palme.

A treia parte (mişcarea de învârtire)

După terminarea tragerii şi comprimării energiei şi formarea bilei de energie, începem să învârtim această bilă înspre corp. Este esenţial să o învârtim spre corp şi nu invers pentru a nu o dispersa.

Ne imaginăm bila de energie de mărimea unei mingi de baschet, luminoasă şi aurie la culoare. Mişcarea de rotire nu aparţine doar mâinilor, ci la ea participă întregul corp, astfel rotim umerii, trunchiul, bazinul şi şoldurile, coapsele, fără a ridica tălpile de pe sol trecem greutatea corpului de pe un picior pe celălalt (genunchii sunt uşor îndoiţi). Ne imaginăm cum această bilă aurie trece prin tot corpul nostru şi ne hrăneşte şi întinereşte corpul cu energia sa. Învârtim această bilă timp de 10-15 minute (sau mai mult timp de către cei care doresc sa o practice la un nivel mai avansat) după care ne oprim încetişor.

A patra parte (forma de încheiere)

După oprirea treptată din rotirea bilei, ne aplecăm, aducem palmele una lângă cealaltă şi apucăm bila, de dedesubt, în palme şi pe inspiraţie o ridicăm deasupra capului, în timp ce ne ridicăm pe vârfuri, după care tot pe inspiraţie depărtăm palmele la 450 cu mâinile drepte (în mod natural) şi împărţim bila în două bile mai mici câte una în fiecare palmă, se strâng degetele pumn şi avem activitatea mentală că cele două bile de energie coboară în Xia Dantian. Pe expiraţie se deschid palmele, se unesc şi se împinge energia cu palmele lipite până în dreptul Zhong Dantian şi după aceea, cu palmele dezlipite, cu degetele faţă în faţă, până în Xia Dantian.

Exerciţiul de încheiere. Se cultivă energia timp de 3 respiraţii cu activitatea mentală că energia se adună în Xia Dantian.

Efectul acestui exerciţiu este cel de reglare a energiilor din corp.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: