Micul Circuit Ceresc

Este o tehnică de nivel înalt de qigong.  Presupune că practicantul deţine în Xia Dantian un dan, o minge de energie, pe care o conduce pe traseul Micului Circuit Ceresc.

Un practicant sănătos, practicând singur, fără îndrumarea directă a unui maestru, are nevoie de mulţi ani, de practică zilnică perseverentă, pentru a forma prin alchimie un dan suficient de energic pentru a penetra cele trei porţi de pe traseul Micului Circuit Ceresc.

De aceea se poate înţelege necesitatea iniţierii de către un maestru, care deţine un dan şi care realizează această deschidere prin sunete ce poartă semnale-qigong.

În cadrul şcolii Qilingong iniţierea este făcută de Maestrul Lin Kai Ting. Treptat vom înţelege că ceea ce se realizează atât de simplu la cursurile domniei sale presupune o măiestrie înaltă!

I. Partea statică.

1.Poziţia.

Şedem pe prima treime a scaunului. Înălţimea scaunului trebuie ajustată cu cea a persoanei, astfel ca gambele să formeze un unghi de 90 grade cu coapsele. Tălpile sunt pe sol, în contact cu pământul. Picioarele sunt depărtate la o distanţă puţin mai mare decât o lăţime de umeri.

Spatele este drept, cu curbura naturală a literei S (în interior în zona lombară şi spre exterior în zona toracică). Pieptul nu este bombat în faţă, este puţin în interior. Capul se ţine drept, bărbia este puţin adusă în spate. Ochii privesc la orizontală.

Corpul este relaxat.

RESPIRAŢIA Respiraţia este naturală.

ACTIVITATEA MENTALĂ Atenţia porneşte din Xia Dantian şi va urmări traseul Micului Circuit Ceresc.

Practicantul, ghidat de sunetele emise de Maestru, îşi foloseşte atenţia pentru a conduce bila de energie (ca o minge de ping pong pe un traseu transparent) de-a lungul traseului Micului Circuit Ceresc format din canalul guvernor posterior Du Mai de tip yang şi de concepţie anterior Ren Mai de tip yin.

Cele două canale Du Mai şi Ren Mai se unesc la nivelul buzei superioare, la baza dinţilor superiori şi în punctul Hui Yin. Închiderea circuitului este realizată printr-o poziţie adecvată pe scaun şi lipirea limbii de cerul gurii.

Sunt pronunţate punctele:

-sia tantien (Xia Dantian)

-hui yin (Hui Yin)

-uei lu (Wei Lu)

-ming măn (Ming Men)

-ta djui (Da Zhui)

-yu djen (Yu Zhen)

-pai hue (Bai Hui)

-şang tantien (Shang Dantian)

-djung tantien (Zhong Dantian)

Xia Dantian (Câmpul inferior al elixirului) – la trei degete sub ombilic

Hui Yin (Întâlnirea canalelor yin) – la jumătatea distanţei între organele genitale şi anus

Wei Lu (Coada coloanei vertebrale) – la baza coloanei vertebrale

Ming Men (Poarta vieţii) – între a 3-a şi a 4-a vertebră lombară, de partea opusă ombilicului, la jumătatea distanţei între rinichi

Da Zhui (Marea vertebră) – şaptea vertebră cervicală, cea mai proeminentă

Yu Zhen (Perna de jad)- la proeminenţa occipitală, în partea opusă vârfului nasului

Bai Hui (O sută de întâlniri yang) – în vârful capului, într-o mică adâncitură

Shang Dantian (Câmpul superior al elixirului) – punctul yintang, între sprâncene

Zhong Dantian (Câmpul mijlociu al elixirului)- punct pe linia mediană a corpului, între sâni.

În acupunctură unele puncte se numesc diferit: Wei Lu corespunde la Changqian, Yu Zhen corespunde la Naohu (a nu se confunda cu Yu Zhen de pe meridianul vezicii urinare),  Xia Dantian corespunde la Qihai,  Zhong Dantian corespunde la Jiuwei, Shang Dantian corespunde la Yintang.

Deoarece suntem la qigong avem de-a face cu zone ale corpului pe care ne îndreptăm atenţia.

Se trece la partea a doua a exerciţiului  care constituie exerciţiile de încheiere sau shou gong. Acestea pot fi executate separat de prima parte. Dacă însă se execută postura statică sau meditaţia Micului Circuit Ceresc este obligatoriu să se execute exerciţiile de încheiere.

II.Exerciţiile de încheiere

1.      Spălarea uscată a feţei. Se freacă palmele până devin fierbinţi, se adună qi-ul în mâini. Palmele se împreunează sub bărbie şi „spală” faţa: se ridică de jos în sus pe linia mediană masând faţa şi coboară apoi pe părţile laterale ale feţei. Palmele se unesc din nou sub bărbie. Masajul se repetă de 9 ori. Pe tot parcursul masajului se menţine activitatea mentală că faţa este tot mai tânără şi mai frumoasă, mai curată şi mai luminoasă. Pielea este tot mai fină şi mai netedă.

2.      Pieptănatul capului. Cu degetele ca un pieptene se masează capul pe trei direcţii: mediană, pe laterale şi pe lângă urechi. Cu qi-ul din degete se deblochează meridianele capului. Se repetă de 9 ori.

3.      Baterea capului. Se bate cu palma relaxată din faţă înspre spate. Se bate cu toată palma, palma se lasă să cadă pe cap. Se repetă de 5 ori, mai tare şi mai tare, cât suportăm durerea. În partea din spate a capului se bate mai uşor. Stimulează creierul şi vindecă durerile de cap, migrenele, ameţelile. Se evită în viitor accidentele vasculare la creier şi hemiplegia. Se stimulează funcţiile creierului şi capacităţile intelectuale. Se realizează o oxigenare mai bună a creierului.

4.      Masajul urechilor. Se masează punct cu punct,  de sus în jos, dinspre exterior spre interior. Se repetă de 9 ori. Datorită principiului holografic pe ureche sunt reflectate toate organele interne astfel că întregul corp este reprezentat pe ureche. Prin masarea anumitor zone ale urechii se masează energetic aceste organe. Dacă simţim durere putem determina zona şi organul corespunzător. În acest caz avem o metodă de autodiagnostic. În cazul unor afecţiuni se poate continua masarea pe zonele de interes. Există biluţe speciale care pot fi aplicate în zonele de interes şi masate când ne aducem aminte. Dacă persoana este sănătoasă este stimulată funcţionarea organelor interne. Din punct de vedere al Medicinii Tradiţionale Chineze, urechea este asociată rinichilor. Masarea urechii stimulează şi vindecă rinichii.

5.      Tragerea lobilor urechilor. Se repetă de 9 ori. Are efect benefic asupra ochilor şi întregului cap.

6.      Masajul Marii vertebre (Da Zhui). Cu mâna stânga şi apoi cu dreapta de 9 ori. Dacă după postura statică suntem transpiraţi masăm această zonă până la uscarea completă şi dispariţia transpiraţiei. Evităm intrarea în corp a factorului extern numit Vânt cauzator de energie patogenă. Prin masare se evită răcelile, virozele, gripa. Distanţa intervertebrală este maximă în această zonă, din acest motiv această regiune a coloanei este cea mai solicitată.

7. Cocorul nemuritor duce ciocul să bea apă. 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: