Sistemul canalelor energetice şi circulaţia qi-ului

de Zheng Jingyue, Zhang Jilian

„Tunelele interioare” energetice se pot descoperi numai cu „vederea interioară”. Această afirmaţie este valabilă şi astăzi. În urma introspecţiei („penetrare”, „disecţie vizuală” şi „micro-vedere”) cu ajutorul celui de-al treilea ochi (zona Ying Tang din Shang Dantian) se observă că aceste tunele nu au o structură de tuburi: cele mărunte amintesc de nişte aţe de mătase argintie, cele mari de fasciculele de lumină. Îmbinându-se complex se aseamănă cu o pânză de păianjen care înveleşte toate ţesuturile organismului. În secţiune transversală tunelele pot fi rotunde, ovale, de formă neregulată, iar materia canalelor energetice  în aceste tunele se aseamănă cu substanţa cristalelor lichide din monitoare. La oamenii obişnuiţi materia canalelor energetice are o consistenţă destul de mare cu excepţia unor porţiuni unde este mai diluată, şi curge încet şi egal. La oamenii care se ocupă de qigong, structura materiei este mai clar definită şi curge mai liber şi mai rapid. În focarele de infecţie materia canalelor energetice are o consistenţă densă şi compactă, o culoare întunecată, curge foarte încet sau chiar este imobilă. Odată am făcut terapie qigong folosind metoda qi-ului extern. În timpul  terapiei pacienţii au început să aibă mişcări spontane. Deodată o femeie a împietrit într-o poziţie destul de neobişnuită. Pentru descoperirea cauzei a trebuit să facem o introspecţie. Atunci s-a descoperit că deşi femeia avea canale energetice mari de 4-5 mm în diametru, materia din focarul de infecţie practic era solidificată şi împiedica libera circulaţie a qi-ului. Din acest motiv femeia s-a blocat în acea poziţie. După două zile reacţia ei la acţiunea qi-ului extern s-a normalizat. Introspecţia a arătat că sub acţiunea qi-ului extern curgerea materiei prin canalele energetice s-a restabilit.

Culoarea fundamentală a materiei  canalelor energetice poate, în funcţie de nivelul practicantului, să ia diferite nuanţe: de la alb şi roşu până la violet. În funcţie de nivelul de măiestrie şi de gradul de deschidere al celui de-al treilea ochi, fiecare poate vedea o altă imagine a canalelor energetice. De aceea pentru stabilirea adevărului ne-am adresat unor colegi care ne-au spus.

Maestrul Zhang Xiaoyang: Canalelele energetice există sub formă lichidă şi prin introspecţie se văd ca un anumit tip de lumină, deoarece lumina este qi. Am studiat  canalele energetice care erau ca un lichid ce curgea pe anumite trasee în ţesuturile  de sub piele, muşchi, organe interne şi ligamente. Fără o acţiune externă, acest lichid curge încet şi aproape pe nesimţite. Deoarece curgerea sa are loc pe un circuit închis, ce coincide cu ciclurile Cerului şi Pământului , cu mişcările Lunii şi Soarelui, în fiecare moment de timp, lichidul pare practic imobil. Dar în realitate nu este aşa.

Dacă se acţionează cu un ac asupra unui punct activ, atunci după un scurt interval de timp qi-ul se activizează, fluxul său pe porţiunea dată de canal energetic se accelerează, şi qi-ul determină punerea în mişcare a lichidului, care începe să se deplaseze de-a lungul canalelor energetice. Când atinge un nou punct activ, lichidul pentru o clipă se opreşte, punctul devine luminos ca o steluţă, după care lichidul continuă să curgă mai departe. Dacă trebuie să generalizez observaţiile mele atunci din ele rezultă că:

  1. canalele energetice din corpul uman sunt dispuse la diferite profunzimi
  2.  Mărimea (grosimea) canalelor energetice diferă de la om la om
  3. Mărimea (grosimea) canalelor energetice se modifică în funcţie de timp
  4. Mărimea (grosimea) canalelor energetice pe diferite porţiuni este diferită.

În particular prin diferite metode de acţiune cu acul asupra unui punct activ se modifică grosimea canalelor energetice şi viteza de mişcare a qi-ului din el: acţionând cu intensitate mărită viteza qi-ului creşte. În cazul măriririi grosimii canalului energetic, activizarea punctului biologic activ determină modificarea culorii sale. Punctele dispuse pe un circuit închis, sclipesc asemănător cu stelele mari şi mici cu o intensitate diferită. De exemplu, punctele mai importante Bai Hui, Jing Ming, Da Zhui, Zu San Li sunt ca stelele de primă mărime, iar punctele mai puţin importante sunt ca stelele de mărimea a doua sau a treia. Când punctul acumulează o anumită cantitate de energie şi influenţează funcţionarea canalului energetic,  începe să îndeplinească rolul de pompă care stimulează curgerea qi-lichidului prin ţesuturi.

În ce priveşte meridianul central (corespunde la canalul Sushumna în yoga indiană), el nu este pomenit în scrierile antice despre canalele energetice. Dar am putut vedea prin introspecţie un canal care porneşte din Bai Hui şi ajunge la Hui Yin traversând întregul corp. La începutul practicării acest canal este foarte subţire şi practic invizibil, dar prin practică el devine mai gros şi devine un stâlp de lumină roşie. La oamenii obişnuiţi canalul central există ca o linie întreruptă ce trece prin organele interne.

Maestrul Lu Xuezhi: Canalele energetice sunt al doilea sistem vital al omului. La oamenii sănătoşi ele sunt transparente, libere şi sunt luminoase. La oamenii bolnavi sau slăbiţi ele arată uscate, palide, cu noduri, iar în focarele de infecţie se observă blocaje. Qigongul ajută la utilizarea eficientă a celui de-al doilea sistem vital al omului. Canalele energetice sunt de asemenea un instrument important pentru schimbul de energie informaţională dintre om şi natură. Materia subtilă a naturii care ajunge în biocâmpul omului, prin terminaţiile canalelor energetice, ce se află pe piele, pătrunde în interiorul canalelor, iar prin ele ajunge la organele inerne şi alte părţi ale corpului.

Canalele energetice au şi funcţia fragmentării şi eliminării din organism a toxinelor, cea a acumulării energiei, adică au funcţia de menţinere a organismului într-o stare de sănătate bună. Canalele energetice au capacitatea de a transforma materia subtilă şi  shen-ul, ce este conţinut în organele interne ale omului, în material cristalin luminos şi să-l acumuleze în sine. Energia acumulată în canale, în caz de necesitate, poate fi rapid folosită în cazul lipsei qi-ului natural din organe, sau care s-a modificat din cauze patologice şi în plus poate opri pătrunderea în organism a unei infecţii.

Cu timpul, după acumularea în canalele energetice a unor rezerve suficiente de materie subtilă, omul poate să renunţe treptat la obţinerea energiei din alimentele din intestin. Ca urmare a acestor procese, la om apare starea abţinerii de la mâncare, când el, fără să mănânce, rămâne plin de putere şi energie. Chiar dacă omul nu practică qigong, qi-ul din canale circulă fără nici un control conştient în acord cu legile naturale. Dacă prin voinţă ne străduim să modificăm acest proces, asta va determina o influenţă doar asupra qi-ului originar, care se găseşte în afara meridianelor. Dacă nu se ţine cont de legile naturale o asemenea modificare cu ajutorul voinţei poate deregla circulaţia qi-ului şi poate produce mult rău corpului.

Printr-o practică susţinută şi constantă de qigong, qi-ul postcelest şi apoi cel precelest încep să circule prin canalele energetice, trecând prin obstacolele ridicate de punctele Wei Lu, Jia Ji, şi Yu Zhen şi formează un cerc de qi intern care se deplasează pe Micul circuit celest. Oamenii cu o cantitate suficientă de energie internă sunt capabili „cu o singură săgeată să străbată toate obstacolele”.

Cu deschiderea Micului circuit celest după principiul: apa din apele mari umple şi pe cele mici, încep să funcţioneze cele 12 meridiane principale şi cele 8 meridiane minunate. După ele devin traversabile toate canalele-fii şi colateralele-nepoţi adică se formează Marele circuit celest. Qi-ul intern din organism începe să  se ridice şi coboare, să intre şi să iasă, să circule liber fără blocaje, ce permite practicarea spontană a qigongului timp de 24 de ore pe zi şi are loc trecerea de la situaţia când omul antrenează qi-ul postcelest la situaţia când qi-ul precelest îl antrenează pe om. Tot Bing Qi-ul şi toxinele părăsesc organismul şi are lor o restructurare la nivel celular, molecular şi atomic, iar schimbul energetic intern trece de la cel chimic la cel atomic. Funcţionarea sistemului de viaţă devine mai ordonat, are lor regenerarea organismului, se întăreşte însăşi baza vieţii.

Aceia care nu practică qigongul sau care antrenează doar qi-ul postcelest, fiind atenţi doar la tehnici şi metode, nu pot obţine qi-ul precelest şi fenomenul de umplere cu energie internă. Datorită lipsei energiei nu este posibilă funcţionarea canalelor energetice mărunte ce determină o stagnare. Rezultatul este că slăbeşte stimularea capilarelor sistemului sanguin şi 70-80% practic nu funcţionează. Asta la rândul său determină o dereglare în schimbul de substanţe şi inevitabil se reflectă în starea generală a organismului. Nu numai capilarele dar fiecare por din piele este legat de canalele energetice mărunte. Prin umplerea cu energie a organismului apare fenomenul respiraţiei corporale şi omul poate primi materia subtilă din biocâmpul omului direct prin pori, fiind un alt mod de asimilare pe lângă cel normal care are loc prin plămâni. Fenomenul respiraţiei corporale permite pătrunderea în sfere şi mai profunde cum ar fi respiraţia embrionară, îndepărtarea de bătrâneţe şi reîntoarcerea la copilărie.

În ce priveşte ideile taoiste despre circulaţia internă a qi-ului pacifist şi a celui războinic, sau despre canalele negru şi alb, care se împletesc în jurul meridianului Du Mai, autorul şi studenţii săi le-au putut observa la un anumit nivel de practică qigong. Aceste canale apăreau în urma apariţiei canalului central.

La începutul muncii cu canalul central apare fenomenul unei concentrări moale de qi, care se deplasează de-a lungul axului central al corpului. După asta se formează un tub luminos, care porneşte de la Hui Yin spre nări şi care în cele din urmă ajunge la Fan Xue din regiunea Bai Hui. Între creştetul capului şi anus se formează un tub cu diametrul de 5 mm, ce aminteşte de o lampă cu luminozitatea luminii solare, iar în momentul în care începe să se deplaseze elixirul minunat culoarea luminii se schimbă din alb în roşu. După asta apar două canale, de o parte şi alta a canalului central, în stânga şi dreapta. La început sunt percepute ca o mişcare a fluxului de qi, după care încep să emită lumină.

În absenţa canalului central, qi-ul absorbit din cosmos este asimilat prin punctele biologic active şi porii pielii şi circulă la suprafaţa corpului, temperatura căruia începe să crească. După deschiderea canalului central şi a punctului Fan Xue, energia cosmică absorbită se prăbuşeşte ca o cascadă din cer în acest canal şi el instantaneu devine strălucitor şi auriu. Când această lumină umple întregul corp, practicantul simte o căldură intensă atât în interior cât şi în exterior. Uneori această energie luminoasă trece prin întreg corpul şi intră în pământ, unind Omul cu Cerul şi Pământul. Cerul, Pământul şi Omul se contopesc, sunt un Tot. Uneori apare elixirul minunat, care se coboară, trece prin canalul alb deasupra canalului Du Mai. Apoi ea intră în cap şi coboară prin canalul stâng. Ajungând jos, elixirul intră în canalul negru şi trecând peste canalul Du Mai, din nou ajunge în cap şi apoi coboară prin canalul drept.

Cu creşterea nivelului practicii meridianele, colateralele, canalul central, canalele alb şi negru, se lărgesc continuu, şi în cele din urmă, se unesc împreună şi formează un singur tot. Energia luminoasă umple întregul corp, graniţele dintre canalele energetice dispar. Fiecare porţiune de corp se transformă într-un punct activ, iar întreg corpul devine un Dan Tien continuu. În acest mod se realizează ţelul istoric al sistemului canalelor energetice, prin practica qigong acest sistem atinge perfecţiunea sa deplină.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: