Terapia prin sunet

 

de Doina Popa

Incepând cu secolul al XIX—lea, graţie cercetărilor ştiinţifice, apare posibilitatea de a analiza şi de a măsura efectele fiziologice ale muzicii asupra respiraţiei, ritmului cardiac şi tensiunii sanguine. De atunci, treptat, valoarea sunetului şi a muzicii câştigă teren în domenii ca: sănătate psihică, reabilitare psihologică şi terapia bolilor profesionale. Studiile ştiinţifice au confirmat că la baza vindecării prin sunet şi muzică se află rezonanţa, un principiu fizie fundamental, cu multe aplicaţii valoroase în terapia prin sunete. Principiul acustic al rezonanţei nu se aplică numai instrumentelor muzicale, ci şi trupului omenesc. Se pare că, atunci când undele sonore pătrund în corp, la nivel celular se produc, prin simpatie, vibraţii care ajută organele interne să intre in rezonanţă cu aceste sunete, ducând astfel spre mult aşteptata vindecare. Din această cauză, corpul omenesc poate fi asemănat cu un instrument muzical extrem de complex, unic şi foarte bine acordat.

Pentru a înţelege cum acţionează terapia prin sunet, sunt necesare unele precizări. Universul se caracterizează printr-o stare de dualitate la orice nivel; mişcarea de du-te — vino, expansiunea şi contracţia, forţa centrifugă şi centripetă, mişcarea ascendentă şi descendentă, energia şi materia, sunt manifestări ale dualităţii ex istenţei. Astrofizica modernă confirmă acest lucru prin existenţa „găurilor negre” şi a „găurilor albe” din spaţiul intergalactic, în interiorul cărora materia este continuu consumată şi din nou, generată.

Sunetul nu face excepţie de la această dualitate fundamentală, iar terapia prin sunet urmăreşte crearea şi transmiterea energiilor vibratorii ce acţionează cu un scop bine definit: vindecarea trupului şi a minţii omului.

Revenind însă la Qigong, este bine de ştiut că „in evantaiul exerciţiilor şi tehnicilor proprii şcolii QilinGong există unul intitulat „Palma ce se ridică pentru a ajuta energia să fie emisă prin sunet”, tehnică pe care şi-o pot însuşi toţi cei care merg la sălile de practică ale şcolii, indiferent de oraş. Într-adevăr, executând o pronunţie nazală a sunetului „m” în timp ce se adoptă o poziţie specifică, se produce o vibraţie ce se propagă în tot corpul, organele interne intrând în rezonanţă; efectul este similar cu cel al masării acestora în mod direct, mişcarea de „masaj” efectuându-se pe o anumită frecvenţă, frecvenţa dată de sunetul „m”. După o perioadă de practică apar organism schimbări calitative în starea de sănătate, cu efecte deosebite în afecţiunile plămânilor şi ale circulaţiei periferice. Aşadar, putem concluziona că Qigong-ul este şi terapie prin sunet.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: