Baterea punctelor Shou San Li

de Bogdan Andone

Deşi ultimele cercetări şi descoperiri arheologice demonstrează că noţiuni despre sistemul energetic al corpului uman erau cunoscute de mai multe civilizaţii antice, cultura chineză are meritul de a fi asimilat in mod organic acest concept, făcând din el o ştiinţă şi un mod de viaţă. Prin naturaleţe şi simplitate, acest mod de abordare sfidează felul de a gândi, din ce în ce mai complicat, al omului modem. Indiferent de scop, terapeutic sau profilactic, fie prin intermediul acelor, al aplicării de moxe sau prin simpla presare, principiul este acelaşi: stimularea punctelor situate pe traseul meridianelor energetice ale corpului uman. Acestea pot fi identificate cu ajutorul aparatelor de măsură, însă un mod de localizare care se află la indemâna oricui este uşoara senzaţie de durere sau furnicătură, ce apare în momentul în care presăm un anumit punct; pe de altă parte, existenţa unei afecţiuni sau a unui dezechilibru poate face ca senzaţia de durere să fie mult mai pregnantă în anumite puncte, putându-se stabili astfel o metodă de diagnosticare folosită adesea în Qigong. Ceea ce diferenţiază practicile Qigong de acupunctură şi presopunctură este posibilitatea minţii umane de a direcţiona Qi-ul cu ajutorul gândului.

Aceste puncte însă, pe care noi le prezentăm in serial, sunt aşa numitele „puncte dureroase”, acele A Shi Xue, care sunt speciale prin faptul că stimularea anumitor funcţii ale organismului prin intermediul lor este deosebit de eficientă, chiar uimitoare. Sub acest aspect se poate vorbi de tehnicile de batere din Qigong, prin care se realizează un transfer de Qi la nivelul punctelor A Shi Xue şi care reglează circulaţia energiei de-a lungul meridianelor şi, implicit, funcţionarea organelor interne.

De data aceasta, vă vom prezenta punctele ShouSanLi. Ele se află pe meridianul intestinului gros, pe partea exterioară a antebraţului, la aproximativ trei degete mai jos de cot, proiecţia sa în profunzime fiind undeva, între cele două oase (radius şi cubitus). Metoda de batere este similară cu cea folosită pentru punctele Nei Guan, în sensul fermităţii baterii, dar păstrând relaxarea la nivelul braţelor şi al activităţii mentale, ca mijloc de direcţionare şi focalizare a Qi-ului.

Postura

1.Adoptaţi o poziţie relaxată şi firească.

2. Braţul stâng se aduce în mod natural în faţa corpului, în aşa fel încât palma stângă să fie undeva la nivelul bazinului, cu degetul mic indreptat în sus:

3. Închideţi pumnul drept fără a contracta musculatura braţului sau pe cea a degetelor;

4. Bateţi punctul ShouSanLi de pe antebraţul stâng, în ritm de trei; baterile vor avea fermitate, dar nu vor fi rigide, în aşa fel încât intensitatea loviturii să apară din greutatea braţului, nu din încordarea sa. Dacă se înregistrează durere la nivelul punctului, nu vă opriţi, ci continuati circa 5 minute. În caz contrar, baterile nu vor înceta până la apariţia durerii. Apoi, treceţi la antebraţul drept.

Efectele acestei bateri se înscriu în mai multe categorii, dintre care menţionăm câteva:

1. înlătură obstrucţiile de-a lungul meridianului Intestinului Gros— În acest sens, baterea punctelor ShouSanLi dă rezultate foarte bune în tratarea diferitelor blocaje, care fac ca Qi-ul să nu curgă liber prin meridianul Intestinului Gros. Aici se încadrează orice dureri care apar la nivelul braţului şi al umărului, fie că sunt cauzate de o lovire, că sunt dureri reumatice, sau boala profesională a tenismanului. În cazuri de paralizii ale membrelor superioare, baterea punctelor ShouSanLi ale bolnavului va fi realizată de o altă persoană.

2. Reglarea funcţionării Intestinului Gros — Dintre punctele meridianului Intestinului Gros, ShouSanLi sunt considerate printre cele mai eficiente în tratarea afecţiunilor de colon. Din perspectiva medicinei tradiţionale chineze, principala funcţie a Intestinului Gros este aceea de a absorbi substanţele nutritive şi de a elimina ceea ce nu este util organismului; când acest proces nu se realizează corect, pot apare constipaţii, dureri abdominale, sau unele forme de diaree. Totodată, acest tip de batere qigong are ca „efect secundar” stimularea meridianului Intestinului Subţire şi implicit reglarea funcţionării acestuia. Pe de altă parte, intestinul gros este în strânsă legatură cu plămânii, ambele organe aparţinând elementului Metal, în Teoria celor Cinci Elemente. Din acest motiv, problemele legate de constipaţie se asociază adesea cu dificultăţi de respiraţie, sau cu accese de tuse, iar baterea punctelor ShouSanLi poate da astfel rezultate bune, chiar şi în tratarea unor afecţiuni ale plămânilor, mai ales dacă acestea au drept „rădăcină” disfuncţia (energetică) a intestinului gros.

3. Tonifică Qi-ul la nivelul bratelor — Baterile efectuate in punctele ShouSanLi măresc forţa braţelor, iar dacă sunt însoţite şi de bateri ale punctelor ZuSanLi, se poate obţine o îmbunătăţire a circulaţiei periferice şi un efect revigorant la nivelui întregului organism. Pentru a vă atinge scopul propus (profilaxia sau vindecarea), condiţiile care vor asigura pe deplin succesul demersului dumneavoastră sunt consecvenţa, ritmicitatea şi stricta respectare a detaliilor în timpul practicii. Vă recomandăm să practicaţi acest exerciţiu timp de o lună, zi de zi; urmăriţi efectele acestuia asupra organismului dvs.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: