Ba Duan Jin Brocardul în opt secţiuni

(de pe site-ul Fundaţia Qi)

1.Ce practica prinţesa Xin?

În anul 1972, în timpul unor lucrări de construcţii, a fost descoperit în provincia Hunan, în apropierea oraşului Chansha, mormântul soţie prinţului din Dai. Conform cu obiceiul timpului (întâlnit, de altfel, nu numai în China), prinţesei îi fuseseră puse la dispoziţie toate mijloacele necesare continuării traiului îndestulat şi pe lumea cealaltă. Astfel, sarcofagul era înconjurat de 162 figurine de lemn reprezentând servitori, o mică orchestră, instrumente muzicale, oglinzi, jocuri, cosmetice şi, bineînţeles, veşminte. Printre acestea, uimesc şi astăzi o rochie de ceremonie care cântăreşte 49 grame şi o eşarfă de mătase de 2 metri (flamura sufletului) ce acoperea sicriul interior şi care reprezintă cosmosul chinez, cu lumea de dincolo unde era aşteptată prinţesa. Dintre cele 100 bucăţi de mătase găsite în mormânt, 44 de bucăţi de mătase roşie au atras atenţia istoricilor şi a specialiştilor în medicina tradiţională chineză. Pe ele sunt reprezentate persoane de sex feminin şi masculin şi de vârste diferite care execută anumite exerciţii, Textele ce însoţesc aceste desene descriu modul în care se respiră în timpul execuţiei, efectele exerciţiilor ca şi anumite sunete ce trebuie emise în timpul practicii. Spre exemplu, pe o bucată de mătase în care executanţii au braţele îndreptate spre cer, putem citi „susţine cerul şi respiră”. Descoperirea acestei comori revelează două aspecte:

–  în primul rând, realizăm că este vorba de o practică obişnuită în viaţa nobilimii

– în al doilea rând, prezenţa acestor exerciţii la vremea respectivă (începutul dinastiei Han – circa 2100 ani în urmă) în viaţa de zi cu zi arată că ele datau din vremuri şi mai vechi.

2.Cum a apărut Brocardul.

Paternitatea acestor exerciţii este legată, conform unor surse, de viaţa şi de activitatea generalului Yeuh Fey care a trăit în timpul dinastiei Sung (1177 – 1279 d. H). De fapt, generalul a facut o adaptare după 12 astfel de exerciţii care deja se practicau la vremea respectivă. Fiind un strateg foarte bun şi în acelaşi timp un practicant de arte marţiale  şi cunoscator al „jocului celor 5 animale” (iniţiat de medicul Hua Tuo: 110-207 A.D.), tânărul general a căutat o modalitate prin care să sporească forţa şi rezistenţa soldaţilor săi în timpul nesfârşitelor campanii militare. Să nu uităm că aceste campanii presupuneau condiţii dificile de viaţă şi erau ameninţate de izbucnirea unor epidemii, fapt ce necesita nu numai un corp sănatos şi puternic, dar şi o imunitate sporită.  Exerciţiile erau practicate în forţă, iar soldaţii purtau echipamentul de război. Pentru a facilita memorarea exerciţiilor, Yeuh Fey l-a conceput în versuri.

3.De ce Brocard?

Mulţi practicanţi se întreabă auzind denumirea acestui set de exerciţii, care este semnificaţia ei reală. Există o explicaţie pragmatică în care „Ba” înseamnă cifra „8”, „Duan” înseamnă „secţiuni”, iar „Jin” înseamnă „grup de exerciţii, practici ”.  O altă semnificaţie mai poetică este legată de alt înţeles al noţiunii Jin care, după context, poate însemna şi ţesătură de mătase (brocard). Această concepţie consideră cele 8 secţiuni denumite şi „cele 8 comori” sunt la fel de preţioase ca şi bucăţile de mătase din care erau confecţionate hainele demnitarilor şi stindardele oştirii.  În epoca actuală, aceste exerciţii fac parte dintre cele mai răspândite practici de qigong. Efectul lor este dat de complexitatea armonioasă în care se înlănţuie secţiunile. Astfel, în plan fizic sunt antrenate toate segmentele corpului (coloana, braţe, membre inferioare, organe interne). În plan energetic, sunt stimulate rând pe rând şi împreună toate meridianele, se înlătură eventualele blocaje şi se asigură fluiditatea fluxului de qi.  Un rol deosebit, îl joacă respiraţia coordonată cu mişcarea. Această respiraţie fină, profundă, prelungă şi ritmică are efect în reglarea presiunii arteriale, a pulsului dar şi a unui fin masaj al organelor interne prin coborârea ritmică şi la o amplitudine mare a diafragmei. De asemenea, echilibrul dintre inspiraţie şi expiraţie asigură  un PH echilibrat al sângelui, ceea ce face să crească imunitatea.  Urmărind succesiunea exerciţiilor şi a sincronizării privirii cu mişcarea corpului şi membrelor, putem constata faptul că, pe durata exerciţiului, sunt executate toate mişcările globilor oculari prescrise în tratamentele moderne ale medicilor oculişti.  De bună seamă, efectele practicării qigong-ului sunt de grade diferite. Pot aparea efecte imediate, se poate constata în scurt timp eliminarea unor blocaje şi ameliorarea unor suferinţe. Dar adevăratele efecte, profunde şi de lungă durată nu apar decât după o practică susţinută cu perseverenţă şi răbdare, cu încredere în valoarea Brocard-ului.  După cum putem citi în „Secretul Florii de Aur”, în practica taoista se spune că este nevoie de 100 de zile pentru a clădi o fundaţie.


Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: