Starea qigong şi energia esenţială

 

de Li Jun Feng

Ce este starea qigong?

Poate aţi observat că uneori ne merge foarte bine. Suntem la locul şi timpul potrivit. Spunem exact ce trebuie, tot ce facem iasă bine, avem o stare de mulţumire şi bucurie. Ne comportăm spontan şi firesc, suntem naturali, suntem noi înşine. Suntem în armonie cu cei din jur şi în interior. Oricine ar dori ca astfel de momente să fie cât mai multe, ca ele să se repete.

Şi orice ar spune cineva: că doreşte să facă ceva deosebit care să rămână în istoria lumii, sau să devină bogat, sau să ajungă cineva în societate, sau să fie frumos şi suplu, să fie sănătos, sau să găsească perechea ideală, toate aceste dorinţe cărora le dedică o viaţă întreagă se datorează nevoii imperioase de fericire, că este conştient sau nu, că admite sau nu că are această necesitate.  Dacă înţelegem că fericirea este mobilul ascuns în toate acţiunile noastre ne vom întreba şi cum am putea să o obţinem. Desigur că nu este vorba de acea bucurie de moment când am obţinut sau realizat ceva. Chiar dacă pentru o clipă ni se pare că suntem fericiţi, vom porni imediat în urmărirea altui ţel şi epopeea atingerii dorinţelor noastre se repetă. Este evident că vrem să descoperim ceva peren: acea bucurie fără motiv, nelegată de o cauză exterioară, care este mereu cu noi oriunde şi oricând.

Observându-ne vom descoperi că suntem împăcaţi cu noi înşine când suntem în starea noastră  naturală. Când suntem relaxaţi şi fireşti, când nu jucăm roluri, ci suntem noi înşine. Această stare nturală se numeşte stare qigong, pentru că scopul qigongului este de a ne aduce într-o astfel de stare. Cum realizează practica qigong o astfel de stare? Cu ajutorul tehnicilor statice şi dinamice care ne relaxează corpul. Când corpul fizic este relaxat, mintea se linişteşte precum apele cristaline ale unui lac liniştit de munte. O minte liniştită ne deschide inima. Iar o minte deschisă este atotştiutoare. Ea ştie întotdeauna instinctiv ce este de făcut într-o situaţie dată. Oare nu spunem: inima mi-a spus că trebuie să fac în acest fel? Şi mereu când urmăm primul impuls, fără frică şi  fără ezitare, iasă bine. Şi bineînţeles că o inimă deschisă este o inimă iubitoare, deoarece dăruieşte din preaplinul ei de bucurie. Dorim să împărtăşim cu toţii din fericirea noastră.

Prin urmare cu cât suntem mai relaxaţi cu atât circulă mai mult qi prin corp. Cu ajutorul exerciţiilor fizice şi mentale, circulaţia qi-ului pune în mişcare sângele. De aceeea o persoană relaxată are o circulaţie mai bună. De asemenea celelalte funcţii fiziologice sunt îmbunătăţite. Acest aspect contribuie la rândul său la starea de bine şi bucurie care este starea naturală a omului – starea qigong. Dacă am funcţiona mereu în modul în care am fost proiectaţi, am fi mereu în această stare naturală.

Dar de ce de obicei nu realizăm că aceasta este starea noastră firească? Pentru că mintea noastră este precum suprafaţa unui lac. Dacă este agitată când bate vântul, suprafaţa este tulbure şi neclară. Dar când vântul încetează şi apa se linişteşte, suprafaţa lacului devine clară. Atunci putem vedea limpede în profunzime. Când zgomotul minţii încetează, când  se stabileşte treptat tăcerea interioară, pacea şi armonia, atunci în fiinţa umană apare şi  claritatea. Aceasta este urmată de fericire şi bucurie. Această stare o numim stare natuală, sau stare qigong.

 

Care este legătura dintre qi şi starea qigong?

 

Qi-ul este forţa vieţii, care permează întregul Univers. Japonezii îl numesc ki, indienii prana, grecii îi spuneau pneuma.Qi-ul este peste tot, în interiorul nostru şi în jurul nostru. Executând mişcările din practica qigong îţi relaxezi corpul şi qi-ul pătrunde în corp, permiţând sîngeluli să circule mai eficient. Pe de altă parte, când qi-ul pătrunde în corp, sunt eliminate din minte emoţiile negative precum frica, anxietăţile, furia. Toate acestea determină blocaje în corp, ducând la golirea de qi care la rândul ei conduce la boală. Imaginaţi-vă un râu cu un debit puternic. Fluxul de apă duce cu el pietrele, murdăria, peştii până ce ajunge la mare. Tot aşa, când există mult qi curat în corpul uman, preluat din Univers, acesta circulă şi elimină murdăria, fie că aceasta este mentală, fizică sau emoţională. Asta înlesneşte nu numai circulaţia unei cantităţi mărite de qi, dar şi de a primi mai mult qi din Univers şi de a-l împărtăşi cu alţii. A dărui şi a primi devin inseparabile, deoarece când cineva dăruieşte va primi. Datorită acestui fapt, când cineva se schimbă în interior, tot ce este în jurul său de asemenea se va schimba.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: