Relaţia Maestru-student

 

Cu ce începe practica qigong? Pentru a putea practica, trebuie să învăţăm de la cineva. Pentru a învăţa avem impresia că trebuie să căutăm un Maestru. Este doar o impresie. În realitate un Maestru de nivel înalt îşi caută singur studenţii care au capacitatea de a-i înţelege învăţătura. Înţelegerea nu este la nivel intelectual, deoarece cunoaşterea reală nu este informaţie, ci constă în transformarea fiinţei. Este posibil să fi trecut de multe ori pe lângă un Maestru, dar pentru că nu am fost deschişi, întâlnirea nu a avut loc. Este ca şi cum Maestrul ar fi vorbit unei pietre, aceasta va rămâne la fel de rece şi de împietrită. Pentru ca sămânţa să rodească este necesar un teren roditor.

Pe lângă deschidere este necesar respectul faţă de Maestru. Dacă pe Maestru îl respecţi 5%, vei beneficia de învăţătura sa 5%, dacă îl respecţi 10%, vei beneficia de învăţătura sa 10%. Unui Maestru veritabil, a cărui artă constă în a-ţi oferi sănătate, vitalitate, prospeţime şi bucuria de a trăi,  nu-i pasă dacă-l respecţi ca pe tatăl tău sau ca pe o persoană oarecare. El se va comporta în acelaşi mod cu tine. În schimb, un student care a experimentat beneficiile unui qigong şi  măiestrii înalte, va înţelege că respectul acordat Maestrului nu este numai o formă de apreciere la adresa celui care-şi împărtăşeşte arta sa, ci reprezintă starea psihologică ideală pentru ca învăţătura să poată fi transmisă.

Putem considera un Maestru ca pe un post radio puternic care emite informaţie. Dacă studentul nu este acordat pe aceeaşi lungime de undă, nu va recepţiona niciodată mesajul. Prezenţa fizică a Maestrului nu este întotdeauna necesară. Legat de aceasta apare necesitatea şi a unei alte calităţi a studentului: sinceritatea. E posibil ca acesta să aibe un comportament just în faţa Maestrului şi un comportament greşit în absenţa sa. Ipocrizia lasă întotdeauna anumite semnale negative în corpul persoanei care pot fi detectate. În plus, aceste semnale negative ecranează informaţia benefică care vine din Univers şi din partea Maestrului.

Atunci când Maestrul îţi explică sau demonstrează o tehnică, ascultă atent şi plin de respect. Nu respinge, nici măcar în gând, spunând că deja ştii ceea ce te învaţă, chiar dacă într-adevăr ştii ceea ce-ţi spune. În qigong, un astfel de mod de a vedea lucrurile este nu numai miop, arată o desconsiderare faţă de Maestru pentru că implică că el nu ştie cât ştii şi cât înţelegi. De exemplu la cursurile Maestrului persoanele care vin prima oară recepţionează la început cele spuse ca o informaţie intelectuală, bună de reţinut într-un colţ de memorie şi apoi de uitat. Studenţii mai vechi care revin la cursuri realizează că pe lângă informaţia transmisă verbal mai există o componentă energetică care poate fi transmisă doar dacă s-a stabilit o legătură student-Maestru. Iar această legătură de încredere reciprocă se construieşte pas cu pas, de-a lungul anilor, aplicând în practică sfaturile şi verificând că sunt valabile. Reciproc Maestrul prin sarcinile acordate verifică în ce măsură se poate baza pe tine.

Suntem obişnuiţi să considerăm că o tehnică qigong constă din anumite mişcări fizice, un tip de respiraţie, o anumită activitate mentală. Dar tehnicile de nivel înalt pot fi extrem de simple, pot consta dintr-un singur cuvânt, sau este posibil să nici nu poată fi transmise prin cuvinte. În timpul unei meditaţii se transmite informaţia cuvenită, dacă recepţia mesajului este posibilă. Peste mult timp conştientizăm că am înţeles ceva nou, ne vine spontan acel Evrika!. Şi concepţia noastră despre lume se schimbă. Sămânţa plantată a răsărit!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: