Nu vă temeţi de emoţii!

 

Hipertensiunea s-ar putea spune că este cea mai umană boală dintre toate bolile umane. Ea îi atinge pe acei oameni care trăiesc o viaţă plină, intensă şi emoţională. Dar care este legătura dintre hipertensiune şi titlu? Cea mai directă. Tensiunea nervoasă, traumele pishice şi emoţiile negative pot conduce nu numai la hipertensiune, dar chiar şi la dereglări  fiziologice ale inimii, infarctul miocardic, dereglări acute ale circulaţiei sanguine în creier, care de multe ori se termină trist. De aici şi provin sfaturile medicilor: să te fereşti de tensiunile nervoase şi emoţionale, să duci o viaţă liniştită şi măsurată.

Dar problema constă în faptul că emoţiile, chiar şi cele negative, în procesul evoluţiei nu au apărut ca dăunătoare, ci dimpotrivă, ca bune şi necesare organismului, ele fiind reacţii de adaptare la schimbările de mediu. S-ar putea pune întrebarea, de ce o emoţie atât de periculoasă şi grea pentru sănătatea omului, precum depresia, n-a fost eliminată de selecţia naturală? Deoarece şi ea este utilă. Scopul ei este de a atrage atenţia oamenilor, de a cere ajutor. Suferinţa cauzată de depresie este inconştientă, omul este sincer convins de situaţia sa fără ieşire, şi la fel cei din jur care încearcă să-l ajute.

De ce emoţiile pozitive se transformă de multe ori în opusul lor, producând îmbolnăvirea şi chiar moartea persoanei. În primul rând, pentru că emoţiile produc una dintre cele mai puternice modificări fiziologice ale organismului. O asemenea stare emoţională nu poate dura la nesfârşit, ea trebuie descărcată. Dar condiţiile în care trăim uneori nu permit să ne descărcăm direct tensiunea emoţională. De multe ori asemenea obstacole sunt principiile şi normele morale.

Reţinându-ne emoţiile, ne distrugem sănătatea, iar descărcându-ne emoţional, riscăm să ne izolăm de cei din jur. Prin urmare, unde este soluţia? Răspunsul este unic: trebuie să ştim să ne controlăm reacţiile emoţionale, nepermiţând dezvoltarea emoţiilor negative. Putem controla emoţiile, analizând la rece ceea ce s-a întâmplat. Dacă este vorba de o deziluzie, enervare sau chiar ură  legate de neputinţa de a realiza scopul propus, este necesar să ne convingem că scopul respectiv nu este unic, că atingerea sa nu ne-ar fi oferit prea mult. Veţi vedea că emoţia va dispărea. O altă metodă este să te laşi „posedat” de o altă activitate. Dacă îţi pui un nou ţel, importanţa scopului precedent va scădea considerabil. Asta se numeşte inhibiţie externă, când o activitate intensă  este eliminată cu o alta. Dar chiar dacă nu reuşim să îndepărtăm tensiunea emoţională, nu trebuie în nici-un caz să ne „descărcăm” pe cei apropiaţi. Trebuie să ştim şi să reţinem că modificările care apar în cazul tensiunii emoţionale, pot fi îndepărtate prin orice activitate musculară intensă. Nimeni nu va avea de suferit dacă persoana în cauză va fugi până la etajul cinci, prin această modalitate modificările din procesele fiziologice se vor normaliza. O asemenea „descărcare”, bineînţeles, nu va schimba nimic în lumea înconjurătoare şi nu va elimina cauza care a determinat emoţia. Dar cu toate acestea ea va slăbi intensitatea tensiunii emoţionale, ne schimbă atenţia pe altceva, ceea ce în multe cazuri este foarte important. Când s-a eliminat măcar parţial tensiunea apărută, persoana în cauză va putea să rezolve cum se spune la rece problema ivită.

Activitatea zilnică a muşchilor nu este necesară numai pentru eliminarea emoţiilor. Este de asemenea condiţia principală pentru a ne menţine starea de sănătate a organismului. Cele spuse se referă în primul rând la sistemul circulator. Inactivitatea muşchilor îl slăbeşte atât de mult încât chiar şi o emoţie nu prea puternică poate conduce la urmări grave. Dar este foarte important ca activitatea mulsculară să ne producă bucurie şi plăcere şi să nu se reducă la o mişcare necontrolată a extremităţilor. De aceea este necesar să menţinem o anumită activitate mentală în timpul exerciţiilor fizice.

Sentimentul de bucurie este în general foarte important pentru sănătate. Oamenii veseli întotdeauna se însănătoşesc a observat încă în secolul XVI un medic francez. El spunea că pentru un oraş venirea unui clovn  valorează cât zece măgari încărcaţi cu medicamente.

Se consideră că bucuria apare ca urmare a îndeplinirii dorinţelor. Dacă asta ar fi fost adevărat, atunci îndeplinira dorinţelor ar fi condus de fiecare dată la o bucurie momentană, urmată de o stare de indiferenţă. Fără ţeluri noi, noi probleme de rezolvat, fără procesul rezolvării lor, se pare că sunt de neconceput şi emoţiile pozitive. Pentru a avea sentimentul de bucurie se pare că este necesar şi pericolul şi riscul, şi teama, adică toate acele lucruri care produc emoţiile negative.

Prin urmare nu vă temeţi de emoţii, deoarece când vă este frică de ele, înseamnă să vă temeţi şi să vă feriţi de viaţă. Emoţia este o manifestare a vieţii, şi a nu le avea înseamnă a nu trăi.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: