Energiile din corpul nostru

(articol de pe site-ul Qilingong Galaţi)

de Robertino Bezman

Cuvântul Qi mai poate fi scris „Chi” în chineză sau „Ki” în japoneză dar de fapt are acelaşi înţeles. Qi este energia corpului, a meridianelor, a hranei şi a Universului. Există teorii bine puse la punct cu privire la diferitele tipuri de Qi din corp, la generarea şi acţiunile Qi-ului cât şi la metodele de determinare a cauzelor care produc dezechilibrele energetice.

În corp există două tipuri principale de Qi. Qi-ul moştenit (congenital) este cel cu care ne naştem. Este într-o cantitate limitată iar calitatea şi cantitatea acestuia ne influenţează constituţia. Cel de-al doilea tip, Qi-ul dobândit, provine din hrană şi din aer. Calitatea sa depinde de stilul nostru de viaţă: calitatea hranei pe care o consumăm, echilibrul emoţional pe care îl avem, exerciţiile fizice pe care le efectuăm şi aşa mai departe. Mai jos prezentăm detalii legate de cele două tipuri principale de Qi:

Qi-ul moştenit:

  • Este moştenit de la părinţi
  • Este acumulat şi se formează în momentul concepţiei copilului
  • Se păstrează în rinichi
  • Determină constituţia, puterea şi vitalitatea
  • Este esenţial pentru creştere şi dezvoltare
  • Poate fi conservat dar nu poate fi refăcut
  • Se regăseşte în esenţă (Jing) şi în energia primordială (Yuan Qi).

Qi-ul dobândit:

  • Este o energie post natală
  • Poate fi păstrată şi refăcută
  • Se regăseşte în Gu Qi (energia hranei şi a seminţelor), în Kong Qi (energia aerului), în Zong Qi (energia de acumulare) şi în Zhen Qi (energia esenţială) care la rândul ei se regăseşte în energia nutritivă (Ying Qi) şi în energia de apărare (Wei Qi)

În imaginea de mai jos este descris procesul care are loc în corp pentru crearea diferitelor tipuri de Qi.

Deşi cuvântul Qi se foloseşte pentru a face referire la energie, teoriile medicinii tradiţionale chineze arată clar că există mai multe tipuri de Qi. Ele diferă din punctul de vedere al modului în care sunt folosite de corp şi de dezechilibrele pe care le produc atunci când sunt în deficit. De exemplu un deficit de esenţă (Jing) la copii poate produce o încetinire a creşterii şi o dezvoltare slabă a minţii în timp ce deficitul de energie de apărare (Wei Qi) la o persoană matură poate produce răceli frecvente şi/sau infecţii.

Iată descrierea diferitelor tipuri de Qi din corpul uman:

1. Esenţa (Jing)

Provine de la părinţi şi este suplimentată de Qi-ul dobândit (Gu Qi şi Wei Qi). E responsabilă de creştere, reproducere şi dezvoltare. În cea mai mare parte se găseşte în Rinichi. O Esenţă slabă la copii poate duce la o dezvoltare slabă a oaselor, capacitate mică de învăţare şi/sau concentrare slabă. La adulţi, esenţa slabă provoacă surzenie, osteoporoză şi/sau gândire confuză.

2. Qi-ul Primordial (Yuan Qi)

Provine din Esenţă (Jing). Susţine şi stimulează funcţiile organelor interne. Este catalizatorul producerii energiei esenţiale (Zhen Qi). Îşi are originea în Ming Men, circulă prin sistemul celor Trei Focare şi se adună în punctele sursă-Yuan (1). Deficitul de Qi Primordial duce la o producţie slabă de Qi dobândit.

3. Energia hranei şi a seminţelor (Gu Qi)

Este produsă de acţiunea Splinei asupra hranei din Stomac. Se combină cu energia aerului (Kong Qi) pentru a forma energia pectorală (Zong Qi). O parte din ea este transformată în Sânge. Din Splină şi Stomac urcă spre piept de unde este distribuită mai departe. Pentru generarea ei sunt necesare hrană de calitate şi buna funcţionare a Splinei şi Stomacului. Slăbirea Splinei poate duce la umflarea feţei, distensie abdominală, oboseală, pierderea poftei de mâncare, etc.

4. Energia aerului (Kong Qi)

Are ca sursă aerul introdus în Plămâni. Se combină cu energia hranei şi seminţelor pentru a produce energia pectorală (Zong Qi). Este distribuită din piept. Pentru formarea acestei energii sunt esenţiale un aer de calitate şi practicarea exerciţiilor de respiraţie.

5. Energia de acumulare (Zong Qi)

Este produsă de combinarea energia hranei şi a seminţelor (Gu Qi) şi a energiei aerului (Kong Qi). Hrăneşte Inima şi Plămânii. Ajută Plămânii să-şi îndeplinească rolul lor în respiraţie şi în circularea energiei în corp. Ajută Inima să trimită Sângele prin vasele sangvine. Este păstrată în piept. Deficienţa acestei energii afectează în principal Inima şi Plămânii (energie vitală scăzută, voce slabă, circulaţie periferică defectuoasă, etc).

6. Energia esenţială (Zhen Qi)

Provine din energia pectorală (Zong Qi) asupra căreia a acţionat energia primordială (Yuan Qi). Este tipul de energie care circulă prin meridiane şi hrăneşte organele. Este produsă în piept şi este distribuită în tot corpul prin intermediul respiraţiei. Se regăseşte în energia nutritivă (Ying Qi) şi în energia de apărare (Wei Qi). Deficienţa acestei energii indică fie un dezechilibru în producerea energiei dobândite fie o scădere a cantităţii de energie primordială.

7. Energia nutritivă (Ying Qi)

Hrăneşte organele şi ajută la producerea Sângelui. Circulă prin meridianele principale împreună cu Sângele şi prin vasele de sânge.

8. Energia de apărare (Wei Qi)

Protejează corpul împotriva factorilor patogeni externi şi încălzeşte suprafaţa corpului. Reglează temperatura corpului prin închiderea şi deschiderea porilor. Se deplasează la suprafaţa corpului şi îninteriorul muşchilor şi a pielii dar nu intră în meridiane. Circulaţia ei depinde de Plămâni. Persoanele care răcesc des sau cu uşurinţă au o deficienţă de energie de apărare. Deficienţa acestui tip de energie face dificilă reglarea temperaturii corpului.

În corp energia ajută câteva funcţii vitale. Când apar dezechilibrele, acestea sunt văzute ca întreruperi ale funcţiilor energiei. Un prolaps(2) de exemplu, este văzut ca incapacitatea energiei de a susţine funcţia de ridicare şi de stabilizare a unul organ. Să vedem însă care sunt principalele funcţii ale energiei în corp:

1. funcţia de catalizare: energia asistă formarea şi transformările din corp, de exemplu transformarea hranei în energie şi în Sânge;

2. funcţia de protejare: energia apără corpul de factorii patogeni externi;

3. funcţia de ridicare şi de stabilizare: energia ţine organele în locul lor, menţine Sângele în vasele sangvine şi guvernează îndepărtarea fluidelor care nu mai sunt necesare în corp;

4. funcţia de transport: energia este baza tuturor mişcărilor şi creşterilor din corp;

5. funcţia de încălzire: energia ajută la controlul homeostazei(3) şi furnizează căldura pentru corp.

Energia are patru stări principale de dezechilibru. Aceste dezechilibre pot afecta deodată mai multe părţi ale corpului sau un singur meridian, organ sau zonă. De exemplu, deficitul de energie în Plămâni se poate manifesta sub formă de respiraţie întretăiată în timp ce deficitul de energie în Stomac şi Splină se manifestă sub forma unui apetit scăzut şi a oboselii sau slăbirii generale a corpului.

Stare Semne Limba Puls
Deficienţă de Qi Oboseală, ameţeală, faţă palidă, spirit slab Palidă cu un strat subţire Nu se simte
Qi care se scufundă Semne de deficit de Qi cu senzaţie de contracţie a abdomenului şi/sau prolaps de organe Palidă cu un strat subţire Nu se simte
Qi care stagnează Durere în piept şi/sau în zonele hipocondre(4) care nu e localizată exact Acoperită cu un strat alb Slab
Qi rebel Tuse, eructaţie, vomă, sughiţ, ameţeală Roşie cu un strat galben Slab sau rapid

(1) Conform MTC, aceste puncte posedă cantitatea maximă de energie vitală (Qi). În aceste puncte energia este transformată din Yin în Yang sau invers.

(2) Deplasare în jos a unui organ faţă de poziţia sa normală, din cauza slăbirii mijloacelor sale de fixare

(3) Proprietate a organismului de a menţine, în limite foarte apropiate, constantele mediului intern

(4) Fiecare dintre părţile laterale ale abdomenului, situate imediat sub ultima coastă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: