Despre esenţă (jing)

(articol de pe site-ul Qilingong Galaţi)

de Robertino Bezman


„Cerul, Pământul şi Eu suntem una, ne contopim” este un concept care stă deopotrivă la baza Medicinii Tradiţionale Chineze (MTC) cât şi a qigong-ului. O altă teorie întâlnită în MTC şi qigong este cea a celor două principii yin şi yang, opuse dar complementare. Dezechilibrul  dintre yin şi yang produce boala.

În ceea ce priveşte legătura omului cu mediul trebuie să precizăm că există o energie yang (yang Qi) în afara corpului şi o energie yin (yin Qi) care circulă în interiorul lui. Scopul exerciţiilor de qigong este acela de a reface echilibrul dintre yin şi yang nu doar în interiorul corpului ci şi între corp şi mediul înconjurător. Teoria celor 5 Elemente oferă explicaţii concrete în privinţa relaţiilor dintre organele corpului. Canalele longitudinale care străbat tot corpul omenesc sunt numite de către MTC meridiane energetice (jing). Pe aceste meridiane există puncte unde energia (qi) şi sângele se întâlnesc sau se dispersează. Orientarea atenţiei asupra acestor puncte în timpul practicării exerciţiilor de qigong ajută la reglarea curgerii energiei prin meridiane, ceea ce duce în timp la restabilirea stării de sănătate. Cele cinci organe din corp care păstrează esenţa (Jing), energia (Qi), spiritul (shen) şi sângele se numesc organe zang. Devreme ce scopul qigong-ului este cultivarea esenţei, energiei şi spiritului, în practica qigong cele 5 organe zang sunt tratate cu multă atenţie.

Esenţa, energia şi spiritul sunt denumite de MTC „cele trei comori” ale corpului deoarece constituie baza vieţii. Există două tipuri de esenţă iar acestea sunt interdependente: esenţa prenatală care este baza materială pentru generarea esenţei postnatale care la rândul ei hrăneşte esenţa prenatală. Energia (Qi) există în diferite forme şi îndeplineşte diverse funcţii în corp. Cel mai important tip de energie este energia primordială (yuan qi) numită şi energia esenţială, adevărată (zhen qi) care este o manifestare combinată a elementelor yin şi yang din rinichi. Calitatea esenţei determină longevitatea şi rezistenţa la boli degenerative.

O deficienţă a esenţei împiedică dezvoltarea armonioasă a copilului şi grăbeşte îmbătrânirea prematură a adultului. Căderea dinţilor, artrita, pierderea auzului, lipsa libidoului, osteoporoza şi senilitatea apar ca urmare a unei cantităţi mici de esenţă în corp. O cantitate finită de esenţă există în corp încă de la naştere iar când această cantitate este epuizată complet omul moare. Pentru a împiedica acest proces, cantitatea de energie rămasă la finalul unei zile poate fi transformată în timpul somnului şi folosită pentru protejarea esenţei de la a fi consumată prea repede.  Deoarece pe măsură ce înaintăm în vârstă avem din ce în ce mai puţină energie, esenţa din corpul nostru se consumă mai repede la bătrâneţe. De aceea, e indicat să ne conservăm o cantitate de energie în fiecare zi, să adormim şi să ne trezim la ore rezonabile şi să evităm stresul cronic mai ales după ce am ajuns la vârsta a treia.

În plus, esenţa mai este hrănită după naştere cu energia din apă şi alimente. Astfel se explică de ce consumând alimente organice şi bând apă putem ajuta corpul să aibă o esenţă puternică. Esenţa este „găzduită” de rinichi, organul care este responsabil în MTC de creşterea, maturizarea, îmbătrânirea şi moartea omului. Se consideră că rinichii sunt rădăcina energiei corporale. Dacă înrinichi se găseşte îndeajuns de multă esenţă, energia corpului va fi una puternică. Astfel se explică de ce întărirea, protejarea şi cultivarea esenţei rinichilor reprezintă o prioritate în practicile chineze care vizează longevitatea.

Chinezii de odinioară credeau că spiritul şi corpul omului sunt inseparabile, că omul va trăi dacă îşi cultivă şi sporeşte spiritul şi că va muri dacă îl pierde. În qigong se spune să-ţi exersezi esenţa pentru a o transforma în energie. Producerea esenţei depinde de acţiunea energiei în timp ce producerea energiei exprimă spiritul. De aceea e necesar să transformăm energia în spirit. O persoană care are foarte multă esenţă şi qi din belşug are şi un spirit puternic. Cel căruia îi lipseşte spiritul nu va avea niciodată îndeajuns de multă energie sau esenţă.

Esenţa, energia şi spiritul sunt „obiectivele” urmărite în practica qigong. Practicând qigong se urmăreşte acumularea esenţei, hrănirea energiei şi cultivarea spiritului toate ducând la o stare de sănătate foarte bună.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: