Curgerea râului

de K.Cohen

Qigongul şi Taiji Quan-ul au fost comparate cu un fluviu deoarece fiecare postură curge lin în următoarea fără întrerupere. Mai precis, stilurile Yang şi Wu sunt ca un râu, în timp ce anticul stil Chen este ca un ocean, cu un ritm şi o putere schimbătoare, la fel ca valurile care se prăvălesc la mal după care se retrag încetişor. Confucius spunea: „Cine oare ar putea continua mereu şi mereu, fără întrerupere zi şi noapte!” Râurile sunt venele pământului , transportând substanţele nutritive dintr-un loc în altul, dizolvând şi reformând elementele naturii. Similar,  atâta timp cât râurile noastre interioare – venele care transportă sângele şi meridianele care transportă qi-ul – rămân deschise şi curgătoare, ne bucurăm de o sănătate de fier.

Maestrul de qigong nu este musculos. Puterea sa este ascunsă în interior, ca o bară de oţel învelită în vată. Cu cât eşti mai relaxat cu atât devii mai puternic. Tensiunea îngustează vasele de sânge şi meridianele de qi, ducând la o circulaţie anevoioasă, la ţesuturi malnutrite şi la slăbiciune. Lao Tse spunea: „Oamenii sunt suplii şi moi cât trăiesc, dar rigizi şi împietriţi când mor. Iarba şi copacii sunt supli şi flexibili  cât sunt vii, dar uscaţi şi tari când sunt morţi”. Într-un copac viu seva şi apa curg nestânjenit. La fel, într-o persoană vie sângele şi respiraţia vitală (qi-ul) curg prin întreg corpul.

Qigongul şi Taiji Quan-ul cultivă „puterea interioară” (nei jing), puterea suplă a apei curgătoare. Când este atacat, luptătorul de arte marţiale se dă la o parte, „neutralizând” oponentul, precum apa curge pe lângă un obtacol întâlnit în cale. Atacatorul devine frustrat atunci când descoperă că ţinta atacului său a dispărut. Lovitura sa întâlneşte doar spaţiul gol. Dar când luptătorul de arte marţiale îi răspunde, puterea sa este concentrată precum cea a unei unde de şoc. Întregul său corp loveşte ca un tot, pumnul său loveşte precum capătul unei ramuri în vijelie. Dacă lovitura sa este blocată, el trece pe lângă blocaj, ca o apă curgătoare şi loveşte din nou.

Apa nu are o formă proprie, ci preia forma terenului peste care curge sau forma vasului în care este ţinută. Se adaptează fiecărui anotimp şi loc: îngheţând iarna, dispărând toamna, devenind ceaţă şi rouă în cer, izvoare şi lacuri pe pământ. La fel, practicantul de qigong este flexibil şi adaptabil. Mintea sa este liberă de preconcepţii şi capabilă să înţeleagă dincolo de filtrul ideilor şi credinţelor de tot felul. El acceptă viaţa fără o strategie fixată.

Când se practică stilul yang, corpul se mişcă în plan orizontal, cu o uşoară mişcare în sus şi jos. Umerii şi ochii sunt suprafaţa apei, ca şi cum pelvisul ar fi un bazin cu apă umplut până la refuz – orice înclinare sau răsucire în sus şi jos ar risipi apa. Mişcările realizate la acelaşi nivel liniştesc vălurelele minţii. Mintea devine liniştită ca un heleşteu nemişcat, suprafaţa sa reflectă lucrurile aşa cum sunt, fără păreri proprii şi parţialitate.

Apa este şi un simbol al umilului. Ea caută cel mai jos loc, urmând drumul minimei rezistenţe. Chinezii spun: „Înţelepciunea constă în a urma gravitaţia”. Astfel, practicând qigong fiecare parte a corpului se va relaxa (song) şi se va afunda (chen) căutând cel mai coborât nivel, precum apa coboară un deal. Este important să remarcăm, că afundarea nu semnifică a te lăsa fleşcăit şi fără vlagă. Ci mai degrabă, corpul trebuie să se simtă ca un copac nalt şi graţios cu rădăcini adânci. Umerii sunt relaxaţi, coborâţi, pieptul este relaxat cu claviculele şi coastele atârnând fără efort, abdomenul este rotunjit natural, genunchii sunt uşor îndoiţi pentru a simţi cum greutatea corpului se coboară prin picioare până în tălpi, iar acestea din urmă sunt ferm lipite de sol.

Chiar şi respiraţia este percepută ca şi cum „s-ar odihni” în abdomenul inferior. Când inspiri, abdomenul şi şalele se umflă uşor, când expiri se contractă natural. Acest tip de respiraţie invers abdominală face un masaj organelor interne şi le permite un schimb de gaze mai eficient. Ritmul respiraţiei  scade şi bătăile inimii devin şi ele mai regulate.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: