Cultivarea Spiritului

de K. Cohen

Apa este cel mai impresionabil element natural. Aruncă o piatră într-un lac şi uită-te la vălurele. Cea mai uşoară briză va trimite o undă de vibraţie chiar şi pe suprafaţa unui mic heleşteu. Apa este de asemenea  sensibilă la energia celestă. Căldura şi lumina soarelui urcă şi coboară fluidele în interiorul copacilor sau crează schimbările anotimpurilor. Toţi ştim că luna determină mareele oceanelor.

Tăietorilor de lemne le vine greu să controleze buştenii care coboară pe un râu atunci când este lună plină, deoarece aceştia tind să se apropie de unul din maluri. În schimb, când este lună nouă, buştenii tind să se apropie de mijlocul râului. La fel, luna controlează pulsaţiile sângelui în corpul uman, determinând menstruaţia să se sincronizeze cu o anumită fază a lunii şi afectând gândirea şi visarea atât a bărbaţilor cât şi a femeilor.

Această calitate a apei de a se lăsa atât de uşor impresionabilă ne permite să vedem şi să cunoaştem lumea. Apa formează un film transparent prin care lumina pătrunde prin ochi (cristalinul). Tot ea transmite sunetele prin urechea internă. Ca mucus şi salivă, ne permite să mirosim şi să gustăm. Fără apa care permite transportul mesajelor prin sinapse, n-ar fi existat nici simţul pipăitului. Când în qigong întreg corpul se mişcă ca apa, noi ne cultivăm sensibilitaea şi permeabilitatea faţă de qi-ul cerului şi pământului. Devenim conştienţi de ceea ce indienii Lakota numesc wochangi, „influenţa spirituală a naturii”.

A te mişca precum apa înseamnă a te întoarce la originea existenţei. Omenirea a evoluat dintr-un mediu marin. Embrionul uman arată ca un peşte, în timpul dezvoltării sale timpurii. Prima mişcare a bebeluşului este o ondulaţie, ca cea a unui mormoloc care învaţă să înoate. În multe tradiţii religioase, apa este primul element. „Dumnezeu a suflat peste faţa apelor”. La budişti „mintea universală” este comparată cu un ocean imens.

Probabil cel mai important mesaj pe care ni-l transmite mereu apa este schimbarea însăşi. „Totul curge”, spunea Heraclit. „Nu poţi păşi de două ori în acelaşi râu”. Corpul uman, la fel ca şi corpul pământului, este format în principal din apă şi este astfel într-o schimbare continuă. Intelectul crează iluzia permanenţei. Îngheţăm procesele schimbătoare ale vieţii în concepte. Dar pentru a asigura sănătatea minţii şi a corpului, trebuie să învăţăm să curgem odată cu viaţa, să urmăm curenţii ei. Atunci descoperim că principiul budist al „impermanenţei” nu prezintă nici un motiv de disperare, ci o oportunitate pentru un trai mai sensibil şi mai inteligent. Qigongul ne ajută, după cuvintele Sutrei Diamantului „Să ne trezim mintea fără să ne-o fixăm nicăieri”. Prin practica qigongului descoperim că „a curge cu râul” este mai mult decât o simplă metaforă. Este o practică spirituală şi un mod de viaţă.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: