Cum am pornit asociaţia de qigong din Vâlcea

de Gheorghiţa Atănăsoaie

 

Am auzit de qigong prin 1995-1996 de la fam. Rancea din Vâlcea. Fiul lor Ovidiu era student la Bucureşti şi a participat la cursurile Maestrului Lin Kai Ting. Deja în 1998 eram aşa de interesată de qigong încât am participat la toate cursurile ţinute de Maestru în Bucureşti.

Cum am pornit asociaţia din Vâlcea în 2001? La unii vine ambiţia din ei. În cazul meu a fost o acumulare treptată a înţelegerii că avantajele qigongului sunt viabile. Am simţit că trebuie să cunoască şi alţii ce este. Făceam exerciţiile de qigong, dar nu practicam zilnic. Si dintr-o dată, cu ocazia taberei de qigong de la Mărişel, mi-am dat drumul. În ultimele zile venise presa şi Maestrul m-a nominalizat împreună cu alţi practicanţi să dăm câte un interviu. Nu mai ţin minte ce am spus, cred că tot  ce-mi trecea prin minte. Nu-mi pregătisem un discurs, a fost ceva spontan şi cuvintele ieşeau din minte natural. Fapt este că întorcându-mă după tabără la Vâlcea, de a doua zi am simţit nevoia să fac ceva şi acolo. Peste o săptămână  la ovilăam deschis o sală unde practicam 5 persoane, apoi 7-8. L-am chemat şi pe Ovidiu să ţină sala.

După această primă lună lavilăam deschis o sală mai mare pentru 20-30 de persoane. Aşa începi să capeţi înţelegere pentru ceilalţi, pentru problemele lor. În octombrie Maestrul a ţinut primul curs de qigong în Vâlcea la care au participat 56 de persoane. Au venit oameni şi dinTimişoara şi Piteşti. În decembrie am legalizat asociaţia din Râmnicu Vîlcea. După curs era aşa o afluenţă, veneau 70-80 de persoane încât de-abia făceam faţă. Am trecut de la un program de 2 zile pe săptămână la unul de 4 zile pe săptămână. Într-una din zile practicam la o şcoală în grup mai mic. Am avut ocazia să practicam acolo foarte bineBrocardul.

Ce mi se pare mai important este practica în grup în care să spui ce simţi. Comunicarea leagă grupul.

Carmen Găujan: Miracolul a fost că o singură persoană a reuşit să galvanizeze atâţia oameni.

Georghiţa: Am avut cu cine. Am reuşit să atrag pentru că ei doreau asta. Oamenii simt nevoia să facă ceva cu sănătatea şi cu   viaţa lor. Că există un sens al lucrurilor. Ce poate fi mai frumos să fii sănătos. Dacă nu-ţi funcţionează ca lumea corpul şi organele cum poţi să fii un om hotărât  şi să-ţi conduci viaţa?

Alina Marciu: Eu am ajuns să practic datorită grupului ce s-a format. Datorită acelor 4 zile pe săptămână de sală. Eram atât de încântată de efectele benefice încât am ajuns să practic câte 3 ore pe zi.

Gheorghiţa: Sunt unii care practică dar n-au fost la curs. De 3 ani le povestesc colegelor de la servici. Dar n-au ştiut ce înseamnă cuvântul qigong până ce n-au fost la curs. De-abia atunci a avut rezonanţă. Fără iniţierea de la curs nu este posibilă o practică mai aprofundată. Sigur că la început poţi veni la sală şi să înveţi mişcările. Dar spiritul qigongului îl poţi percepe doar la curs.

Pentru că nu mă simţeam complet sigură că stăpânesc bine tehnicile şi simţind şi responsabilitatea că oamenii trebuie să înveţe cât mai corect, i-am invitat pe Ovidiu şi pe Cornel să ţină sala. Când a fost la noi, Monica ne-a arătat şi ea cum trebuie ţinută sala. A fost un schimb de experienţă foarte fructuos.

La sală aflam ce afecţiuni au oamenii şi atunci începeam un set de exerciţii conform teoriei celor 5 elemente şi făceam vindecarea pe anumite organe. Toată lumea a fost atrasă pentru că a văzut utilitatea imediată a exerciţiilor. Într-o zi făceam special pentru rinichi, în alta pentru intestine şi aşa mai departe. După exerciţii discutam, era comunicare, fiecare realiza ce lipsuri are şi care sunt reacţiile în urma exerciţiilor făcute.

Tin minte că  la început ne consuma foarte mult ţinutul sălii. Grupam exerciţiile şi după perioadele zilei conform teoriei yin-yang. Multe persoane spuneau că după exerciţii cădeau de somn. Adormeau ca nişte bebeluşi, aveau un somn liniştitor, odihnitor. Dimineaţa se trezeau într-o formă mult mai bună. Si pe noi ne afecta această somnolenţă. A durat vreo  2 luni în ianuarie şi februarie. A fost o perioadă în care probabil era necesar să ne schimbăm ritmul zilnic, să ne întremăm, să ne însănătoşim.

Pot spune că fondarea asociaţiei ne-a sudat foarte mult ca şi grup pentru că aveam interese comune şi vedeam la sală cu ochii noştri efectele qigongului.

Anunțuri

1 comentariu (+add yours?)

 1. mihaela catalina
  Mar 04, 2012 @ 16:18:43

  Buna ziua,

  Ma numesc Mihaela C. din Rm Vilcea si-mi doresc nespus de mult sa practic qigong.Din pacate in Rm Vilcea am gasit doar 3 persoane care-l practica la un pret inaccesibil pentru mine(180,00 ron/luna). Puteti sa ma indrumati catre un alt instructor mai accesibil ca pret?

  Multumesc

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: