Zhuangul Degetelor Sabie. Exerciţiile de încheiere

(de pe site-ul Qilingong Oradea)

de Carmen Şerbescu

De multe ori am auzit de la practicanți, mai ales de la cei începători că nu practică tehnica Zhuangului pentru că n-au reușit să rețină succesiunea manevrelor din a Doua Parte a exercițiului, partea de încheiere. De aceea în cele ce urmează vă voi schița acestea.

Vă invit să veniți la Sala noastră de Practică pentru a le însuși în mod corect.

Descrierea de mai jos este pentru a vă ghida în practica Voastră individuală.

Înainte de toate însă, să clarificăm anumiți termeni:

Zhuang – stâlp. Este de fapt modul în care menții poziția Ma Bu (vezi descrierea poziției într-o notă anterioară). Eşti ca un stâlp bine ancorat, stabil, vertical.

poziţia Ma Bu sau poziţia Călăreţului de Fier

Degete Sabie – este modul în care menţii degetele tale. Sabia este o asociere menită să descrie emisia de energie prin vârful degetelor.

Iar Partea Întâi a tehnicii Zhuangul Degetelor Sabie este menţinerea poziţiei, având o respiraţie şi o activitate mentală specifică, o bună perioadă de timp (minim recomandat este 30 min, dar cel mai bine o oră). Beneficiile pe durată lungă sunt multiple. Într-un articol viitor voi scrie despre ele.

Astăzi ne concentrăm pe un alt aspect al tehnicii, şi-anume:

 Partea a Doua – Încheierea

Această a Doua Parte este obligatorie, chiar dacă Prima Parte (menținerea poziției de Zhuang) a durat doar câteva minute.

Această a Doua Parte se poate face ca exerciţiu individual.

Tehnica.

Se începe cu capul şi se continuă în jos către picioare. Este o bătaie a întregului corp. Acest exerciţiu seamănă cu Cămaşa de Fier, dar este totuşi o tehnică aparte.

Succesiunea manevrelor:

1. Se freacă palmele între ele, bine, bine de tot, până se încălzesc puternic, având activitatea mentală: „aduc energie din Xia Dantien”. În fond este o energizare a palmelor.

2. Spălarea uscată a feţei. De 9 ori. Cu palmele relaxate, efectuăm mişcările specifice unei spălări a feţei. Palmele urcă pe faţă, coboară pe lateral. Activitatea mentală este: „faţa mea devine mai netedă, fină, fără riduri”.

3. Pieptănatul. Cu degetele răsfirate, se periază capul, pe trei direcţii. Mijloc, lateral, şi mai lateral. De 9 ori. Activitatea mentală: „Părul meu devine mai bogat, mai strălucitor, mai sănătos”

4. Baterea capului. De 5 ori. Cu palmele uşor căuş, batem capul pornind de la frunte, înaintăm spre ceafă. De fiecare dată când se reia această manevră, se creşte intensitatea bătăilor. Acesta ajungănd la limita de suportabilitate. Reţine: nu poţi să te răneşti pe tine însuţi. Şi dacă nu o vei face la intensitatea cerută, manevra nu-şi va atinge scopul. Nu te menaja deci. Acest principiu rămâne valabil  şi pentru restul exerciţiilor de batere.

5. Masarea urechilor. Masăm fiecare punct al urechilor. cu policele şi degetul arătător. Se începe pe conturul exterior şi se continuă pe interior, pe trei nivele. Se masează energic.

6. Masarea Marii Vertebre. Punctul Da Zhui. Acest punct trebuie să fie uscat. Cu palma stângă de 9 ori şi palma dreaptă de 9 ori.

7. Baterea braţelor. Mai întâi batem braţul stâng. De la umăr la vârful degetelor. Ţinem braţul intins cu palma orientată în jos, iar cu palma dreaptă executăm baterea. Întoarcem braţul stâng, astfel încât să fie orientată cu palma în sus şi repetăm baterea. Întoarcem braţul pe cant, cu degetul mic orientat în jos şi batem braţul din nou. Această succesiune se face de trei ori. Se repetă la fel pe braţul drept.

8. Batem umerii. Prin mișcarea concomitentă a brațelor se bat cu palmele umerii și spatele. De 9 ori pe fiecare parte. Cu aceeași tehnică se continuă baterea umerilor mai spre interior spre gât. pe fiecare parte de 9 ori.

9. Se bate pieptul şi spatele prin continuarea mişcării concomitente a braţelor. De data asta cupumnul. De 9 ori. Atenţie la doamne să nu lovească sânii. Bărbaţii pot să o facă.

10. Se continuă cu palmele baterea trunchiului pe lateral, de sub sâni, pănă la coapse.De 5 ori.

11. Se bat rinichii cu palmele căuş. Aplecat la 90 de grade. Activitatea mentală „aduc energie în rinichi”. De 36 ori. După ce terminăm, ne ridicăm încet cu bărbia în piept, rulând vertebră peste vertebră. Închide ochii şi rămâi aşa câteva clipe, având atenţia la senzaţiile din rinichi.

12. Deschide ochii şi începe baterea membrelor inferioare. De la coapse la glezne, batem picioarele cu palmele pe partea anterioară, lateral, spate şi pe interior. De trei ori. De fiecare dată cînd te ridici de la glezne, te ridici uşor, cu bărbia în piept, rulând vertebră peste vertebră.

13. Rotirea genunchilor. Cu picioarele uşor depărtate, având palmele pe genunchi, fără a fi sprijinit pe genunchi, vom roti genunchii dinspre exterior către interior, de 9 ori, după care schimbăm sensul de rotare, dinspre interior către exterior, de 9 ori. Aducem piciorul stâng lângă cel drept şi rotăm ambii genunchii spre stânga de 9 ori. Schimbăm sensul de rtare şi vom roti către dreapta ambii genunchi de 9 ori. La sfârşit ne ridicăm uşor.

14. Rotim gleznele. Vom roti glezna stângă, punând vârful piciorului puţin lateral spate, rotim călcâiul spre exterior de 9 ori, după care spre interior. La fel şi pentru glezna dreaptă.

15. Încheierea. Ne așezăm cu picioarele depărtate, într-o poziţie înaltă, vom închide ochii şi pentru câteva clipe aducem atenţia în Xia Dantien.

Efecte.

Rolul exerciţiilor din Partea de Încheiere este de a aranja energia colectată pe parcursul Primei Părţi a Zhuangului.

Se regularizează energiile pe meridianele energetice. Se asigură buna circulaţie a energiei pe meridiane.

Efectul este o revigorare generală fizică, energetică.

Spălarea uscată a feţei este denuimit şi Cosmetica Qigong.

Pieptănatul însănătoţeşte firul de păr. Îşi recapătă culoarea iniţială.

Bătaia capului are efect asupra activităţii cerebrale. Reînvigorează. Reîmprospătează creierul.

Masajul urechilor prin punctele reflexe de pe suprafața ei acționează benefic asupra tuturor organelor interne din întregul corp.

În general bătaia corpului are efect revigorant.

Bătaia membrelor, asigură flexibilitatea, vigoarea acestora, sănătatea încheieturilor.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: