Centrii energetici (II)

(de pe site-ul Qilingong Oradea)

de Carmen Şerbescu

Orbita Microcosmică sau Micul Circuit Ceresc (Xiao Zhou Tian) este o tehnică de Qigong de nivel avansat. Pentru exersarea ei este nevoie de iniţierea unui Maestru. În QilinGong, fondatorul Şcolii, Maestrul Lin Kai Ting, este cel care ne iniţiează în această tehnică. Este o formă de meditaţie la nivelul centrelor energetice (cunoscute deja din articolele anterioare). Aceste centre se regăsesc pe meridianele (canale extraordinare) Guvernor (Du Mai) respectiv Conceptor (Ren Mai).

Rolul acestora (pe lăngă celelate 4 canale extraordinare) este de rezervă de energie pentru celelalte 12 Meridiane de bază (normale). În momentul în care pe meridiane scade energia, se va suplimenta din rezerva existentă în extrameridiane. De aceea este foarte important să avem energie suficientă pe aceste meridiane. Nu doar suficientă dar şi de nivel înalt.

De aceea în Qigong este important nu numai să colectăm energie de factură înaltă, pură, esenţială ci, să o şi cultivăm. În această categorie intră meditaţia Micul Circuit Ceresc. Este o tehnică clasică taoistă în care Qi-ul este circulat şi rafinat pe un circuit format de „Canalul Guvernor” şi „Canalul Conceptor”.

Canalul Guvernor porneşte din Hui Yin (de la perineu), urcă pe şira spinării prin Wei Lu, Ming Men, Da Zhui, Yu Zhen, Bai Hui, coboară pe frunte în Shang Dantien şi se termină la buza superioară.

Canalui Conceptor coboară de la cap (mai exact de la baza buzei inferioare) prin Zhong Dantien (în piept), Xia Dantien şi coboară către Hui Yin (perineum).

poziţia corectă a limbii

Cele două extrameridiane (Guvernor şi Conceptor) se unesc prin intermediul limbii care se aşează cu vârful în cerul gurii la baza dinţilor. Este important ca această atingere să fie uşoară, delicată şi nu una forţată, pentru că orice forţare duce la un blocaj al energiei.

Când în acest circuit se ajunge la circularea unei mingi de energie, spunem că s-a format Micul Circuit Ceresc. Prin circularea repetată a acestei mingi, energia devine din ce în ce mai pură, mai concentrată. Cine ajunge la acest stadiu va avea multiple beneficii.

Este nevoie de iniţierea Maestrului, pentru a putea face această tehnică. Maestrul Lin Kai Ting obişnuieşte să vină la Oradea în fiecare an sau la doi ani, să facă un astfel de Curs de Iniţiere. Anul acesta este posibil să vină la toamnă.

Beneficiile care se pot obţine prin practică susţinută sunt multiple. De la o sănătate perfectă la apariţia (sau redobândirea) unor capacităţi speciale latente.

Să luăm pe rând centrele (zonele) energetice:

Hui Yin

Hui Yin / Meeting of Yin / Întâlnirea Yin-ului / CV 1 (cod pct. acupunctură) (Conceptor 1)

Centrul Hui Yin se află în mijlocul perineului, între anus şi organele genitale (externe pentru Femei). În acest punct se întâlnesc extrameridianele: Conceptor, Guvernor respectiv Chong.

Wei Lu Ming Men (poarta vieţii)

Wei Lu – corespunde coccisului. Wei Lu este punctul de început al Du Mai (Meridianul Guvernor) şi este numit „Punctul de deşteptare a yangului”. Când acest punct este deschis, energia yang va creşte, hrăni şi va încălzi întregul corp.

Ming Men / Poarta Vieţii. Se consideră că se află între cei doi rinichi interiori. Furnizează Focul pentru toate funcţiile corpului şi pentru Esenţa rinichilor. Principalele funcţii ale acestei Porţi sunt: este sursa energiei primordiale (Yuan Qi), este sursa Focului pentru toate organele interne (Zang-Fu), încălzeşte Focarul Inferior (Jiao), Vezica Urinară, Stomacul şi Splina, armonizează activităţile sexuale şi încălzeşte Esenţa şi uterul, asistă funcţia Rinichilor de primire a energiei de la Plămâni şi ajută Inima să găzduiască Mintea.

Da Zhui

Da Zhui / Marea Vertebră / GV14 (cod pct. acupunctură), la vertebra proeminentă de la baza gâtului, a şaptea vertebră cervicală.  Intersecţia tuturor meridianelor Yang. Se spune că este locul pe unde intră agenţii patogeni de tip frig în corp atunci cănd eşti transpirat. Pentru a nu permite aceasta, este bine ca acest punct să fie menţinut uscat.

Yu Zhen / Perna de Jad / Aflat în zona  protuberanţei occipitale. După ce această zonă se deschide, corpul persoanei şi Shen-ul se vor uni. Deschiderea sa este facilitată de practicarea tehnicii „Cocorul nemuritor duce ciocul să bea apă”.

Bai Hui

Bai Hui /  O sută de  Confluenţe /GV20 (cod pct. acupunctură) (Guvernor 20)

Bai Hui se află la punctul de întâlnire al tuturor energiilor Yang din corp (observaţi că nu este vorba de meridiane Yang). În acest punct se întâlnesc meridianele: Guvernor, Vezică Urinară şi Vezică Biliară şi Trei Focare (Încălzitoare) (San Jiao) şi Ficat.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: