Baterea punctelor Nei Guan

de Gabriela Mihală, Bogdan Andone

Multi dintre noi se confrunta cu afectiuni mai mult sau mai putin grave ale organelor interne. Avem probleme cu plamanii  sau inima ne joaca feste; tiroida isi face de cap  cu tot cortegiul ei de efecte insuportabile sau aparitia unor noduli la san ne trimite direct pe  masa de operatie. Daca aveti asemenea probleme, primul lucru pe care trebuie sa-I faceti  este sa fiti optimisti: lucurile nu stau chiar atat  de rau pe cat vi se pare. In qigong exista multe  exercitii extrem de simple (prea simple, ar zice unii), dar care pot ameliora mult acest  gen de afectiuni ,,incurabile”; in unele cazuri,  printr-o practica  perseverenta pe o perioada lunga de  timp, s-a ajuns  chiar la vindecare  completa. Un astfel  de exercitiu II constituie tehnica de  batere a punctelor  A Shi Xue, adica  punctele dureroase,  care reflecta de obicei existenta unei  afectiuni la nivelul organului respectiv.

Punctele Nei Guan sunt localizate pe fata  intema a  antebratului, cam la  trei degete de  incheietura palmei.

Exercitiul este foarte simplu; in ceea ce  priveste postura, trebuie sa acordati atentie urmatoarelor aspecte:

POSTURA

1.Adoptati o pozitie relaxata si fireasca; se  recomanda sa stati in picioare, talpile usor departate, greutatea repartizata uniform pe  ambele picioare.

2.Ridicati antebratul stang, indoind usor  cotul, astfel incat palma relaxata sa priveasca cu podul palmei spre cer (se bate  mai intai punctul de pe antebratul stang).

3.Inchideti pumnul drept, fara a contracta musculatura bratului sau pe cea a  degetelor.

4.Bateti punctul NEI GUAN in ritm de trei;  baterile vor avea fennitate, dar nu vor fi rigide, ele realizandu-se corect daca forta loviturii apare din greutatea bratului. Daca se
inregistreaza durere in punctul Nei Guan,  nu va opriti, ci continati cam 5 minute. In caz contrar, baterile nu vor inceta pana la aparitia durerii.

Se efectueaza aceleasi bateri si la antebratul drept.

Ca in orice exercitiu de  qigong, baterile sunt asociate cu o anumita activitate mentala. Inainte sa vorbim  despre aceasta, sa vedem  ce se intampla la nivelul  punctelor Nei  Guan. Pentru  cei pasionati  de teoria meridianelor  energetice si de acupunctura, aceste  puncte se afla  pe fata interioara a antebratului, pe  meridianul pericardului – cam la 3 degete de  la incheietura mainii. Dar cum este vorba de qigong, iar nu de acupunctura, rezultatul este  ca se stimuleaza intreaga zona din jurul punctelor Nei Guan. Astfel, se activeaza nu  numai punctul Nei Guan, ci si puncte de pe meridianele adiacente – meridianul inimii si  meridianul plamanului. lata de ce acest exercitiu are efecte benefice in primul rand la  nivelul inimii si al plamanilor. In aceasta situatie activitatea mentala este una generala  si se aplica tuturor tehnicilor de batere. Prin vibratiile produse de caderea pumnului, in  punctul respectiv se aduce un aport de qi care are ca efect deblocarea meridianelor, stimularea functionarii organelor si inducerea, in acest mod, a starii de sanatate.

Actionand asupra punctului Nei Guan, un  practicant de qigong initiat in tehnicile inalte  ale scolii QilinGong, referitoare la activitatile  mentale specifice, poate obtine rezultate bune in ameliorarea afectiunilor organelor plasate  in zona ,,incalzitorului superior” (,,incalzitorul superior” este asociat partii corpului  omenesc de la diafragma in sus, reprezentand tot ce se afla in cutia toracica si deasupra  acesteia). De exemplu, printr-o practica corecta si perseverenta se pot trata probleme de noduli la san, afectiuni ale tiroidei, ganglioni inflamati etc.

Cei sanatosi pot practica exercitiul cu  efect profilactic, pentru a regla eventualele dezechilibre la nivelul organelor, de a le intari si de a face energia sa circule mai bine la nivelul lor.

ATENTIE !

-Loviturile aplicate trebuie sa fie energice;  primul semn al exersarii corecte este acela ca zona punctului Nei Guan devine foarte dureroasa.

-La inceput, loviturile nu vor fi foarte putemice; pe masura ce avansati in practica, treptat, baterile vor fi din ce in ce mai putemice, pana la limita durerii.

In unele cazuri, destul de rare, se poate  intampla in primele zile de practica sa se invineteasca zona antebratului supusa  baterilor; este un semn ca loviturile au fost prea energice. In acest caz, este bine sa  opriti practica cateva zile, pana cand dispare vanataia, dupa care sa reluati exersarea, lovind mai usor; in timp, veti putea creste intensitatea loviturilor.

AVANTAJE

1.Procedura este simpla sub aspectul posturii  si al executiei,

2.Domeniul de actiune terapeutica este vast.

3.Tehnica prezentata se poate folosi ca instrument de sine statator in profilaxie sau ca solutie terapeutica complementara in  tratarea unor maladii care vizeaza organele, glandele si tesuturile situate in  partea superioara a diafragmei.

Vom incheia spunand ca, pentru a va  atinge scopul propus (profilaxia sau vindecarea) , trebuie consecventa, ritmicitate si stricta respectare a detaliilor privind postura si activitatea mentala in timpul practicii.

Anunțuri

2 comentarii (+add yours?)

 1. dobrea nicoleta
  Feb 17, 2016 @ 18:21:41

  putem practica qigong daca am avut operatie la ficat pt.eliminarea bilei?

  Răspunde

 2. dobrea nicoleta
  Feb 17, 2016 @ 18:22:33

  va multumesc

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: