Ba Duan Jin sau Tehnica Brocartul de Aur (II)

(de pe site-ul Qilingong Oradea)

de Carmen Şerbescu

Precum am promis în Partea Întâi al acestui articol, Vă voi povesti mai pe îndelete despre acest personaj legendar, Yue Fei.

De ce ne interesează pe noi cei care suntem bine ancoraţi pe tărâmurile noastre mioritice? Din mai multe motive. Una ar fi că, exerciţiul Ba Duan Jin (sau Brocartul în 8 Secţiuni, Brocartul de Aur, etc.), i se atribuie ca paternitate a ei. Şi din acest punct de vedere, pentru o mai bună înţelegere a exerciţiului, este binevenită cunoaşterea originei acestuia.

Dintr-ul alt punct de vedere, viaţa şi opera tânărului general Yueh Fei, transcende graniţa culturală chineză, prin atitudinea morală umană general valabilă fiinţei umane în general.

Şi-acum după această introducere să purcedem la drum, să vedem cine a fost şi ce a făcut acest domn Yue Fey.

Citim în Wikipedia la Yue Fei că:

Yue Fei, (24 martie 1103 – 27 ianuarie 1142) a fost un patriot general renumit care a luptat pentru dinastia Song împotriva armatelor invadatoare barbare din Nord ale etniei Jin. De la moartea lui Yue Fei a ajuns să devină modelul loialităţii în cultura chineză.

Yue Fey

La naşterea lui, pe acoperişul casei a aterizat o pasăre mare şi a scos un sunet înfricoşător. Tatăl a înţeles semnul care prevestea fiului său o viaţă agitată dar totuşi măreaţă. Din această cauză i-a dat copilului numele de Fei (în chineză – a zbura).

La vârsta lui Yue Fei de o lună, fluviul galben a ieşit din matcă iar mama a reuşit să-l evacueze cu ajutorul unui ceaun mare care i-a servit de barcă. La întoarcere, după ce apele au revenit în matcă, au găsit casa lor luată de ape.

Mama lui Yue Fei era o femeie săracă dar instruită şi avea curajul, intelectul necesar instruirii fiului său, dându-i idealuri nobile.  Copilul sorbea învăţătura, cărţile. Îi plăceau mai ales cărţile de istorie şi de ştiinţe militare. Din Sun Tzu – Arta Razboiului, a deprins acele principii de bază care i-au călăuzit cariera militară de mai târziu.

Când era tânăr avea pământ în arendă de la un boier. Cănd termina cu lucrul la pământ, se grăbea să ajungă acasă ca să-şi continue studiul. Pentru asta dar şi pentru constituţia atletică deosebită, se bucura de stima colectivă. Aşa cum nimeni nu putea să se ia la întrecere cu cultura lui, la fel nimeni nu putea să-l întreacă nici la puterea sa, nici la rapiditate.

Aceste caracteristici minunate au fost remarcate de un învăţat care locuia în aceeaşi zonă, Zhou Tong, şi care,învăţase artele marţiale la mănăstirea Shaolin. De la el a învăţat tânărul Yue Fei, toata gama de arte marţiale, lupta cu mâinile goale, folosirea armelor, cunoştiinţe de tactică militară, cţlărie, trasul cu arcul şi altele de acest gen.

La 19 ani. Yue Fei decide să se înroleze ca soldat în armata Song, ca să-şi ajute ţara în lupta împotriva cotropitorilor, popoarele nomade Jin.

Yue Fei s-a dovedit a fi un soldat extrem de capabil, talentat. După doar şase ani a ajuns la gradul de general. Mai târziu a devenit conducătorul armatei care lupta împotriva etniei Jin, având rangul de mareşal. Sub conducerea sa, s-a introdus pentru prima oară antrenamentul Wushu, ca parte obligatorie în pregătirea novicilor. Nu peste mult timp armata pe care o conducea, a devenit una extrem de eficientă şi de succes. În general succesul trupelor sale era dat de trei elemente: prima era intruirea strictă şi cu pricepere a trupelor. A doua se referă la instituirea unei structuri militare eficiente şi bine organizate. În al treilea rând, ce este mai important, Yue Fei a dezvoltat pentru trupele proprii două stiluri de Wushu. Acestea, bazate pe tehnici simple, ușor de învățat, au asigurat succesul trupelor sale pe câmpurile de bătălie. Având astfel o armată bine pregătită, a pornit contraofensiva împotriva trupelor Jin, pentru eliberarea patriei. Acumulând victorie după victorie, conducătorii Jin , văzând că pierd teren, au apelat laun subterfugiu. În timp ce Yue Fei, lupta pentru onoarea țării sale, conducătorii Jin au reușit să-l mituiască pe Qin Kuai, figură notorie a istoriei chineze, pentru a putea să-l oprească pe Yue Fei. La vremea respectivă Qin Kuai era prim ministru şi reprezentantul cel mai influent al curţii imperiale corupte.

În timp ce trupele sub comanda lui Yue Fei înaintau spre nord pentru eliberarea ţării, Qin Kuai printr-un ordin imperial, având pecetea imperială, a cerut lui Yue Fei să se întoarcă la curte. Pentru a întări importanța poruncii, conform tradiţiei, Qin Kuai a trimis 12 ordine cu pecete de aur în aceeași zi.

După ce Yue Fei s-a întors la curte, imediat a fost arestat. Qin Kuai a cerut funcţionarului său, He Zhu, să caute ceva în viaţa lui Yue Fei cu care să-l poată incrimina. Acesta n-a găsit nimic. Yue Fei trăia o viaţă spartană, era mai sărac ca un agricultor. Un singur lucru putu doar relata despre Yue Fei: Atunci când mama sa l-a lăsat în armată i-a tatuat pe spate textul: jing zhong bao guo, cu acul de cusut, ca să-i reamintească „serveşte ţara curat şi loial” (fapt atestat istoric). Neputându-l acuza, Qin Kuai a pus ca Yue Fei să fie otrăvit. Nobilul general a murit tradat de propriul conaţional, fără glorie, într-o închisoare la vârsta de 38 de ani. Mai târziu a fost asasinat şi fiul său adoptat la 12 ani Yue Yun, respectiv adjunctul său Zhang Xian.

Aproape douăzeci de ani Yue Fei a fost considerat în mod oficial ca un răufăcător. După ce în 1166 un nou împărat a venit pe tron, Xiao Zong, el nu a crezut povestea trădării lui Yue Fei, şi a mutat mormântul într-un loc minunat (Hangzhou). În faţa mormântului au fost aşezate statuile îngenunchiate ale lui Qin Kuai şi a soţiei, îngenunchiaţi în semn de pocăinţă şi ruşine în faţa lui Yue Fei. Secole la rînd aceste statui au fost blestemate, scuipate şi urinate de tineri şi bătrîni, cei care vin la mormântul generalului Yue Fei să-şi aducă prinosul de recunoţtiinţă acestui mare erou.

Împăratul Xiao Zong i-a şi dat un nou nume lui Yue Fei, nume care sugerează adevărata sa natură: Wu Mu – luptătorul cel onest şi onorabil.

Şi ca să revenim la Brocartul nostru, Yue Fei este considerat a fi părintele acestui set de 8 exerciţii. A realizat acest set de exerciţii pentru a îmbunătăţii starea fizică a soldaţilor săi. Tradiţia zice că iniţial erau 12 exerciţii, dar ele pe parcursul secolelor de practică au ajuns să fie 8 la număr. Ele au fost adoptate de toate şcolile de qigong, şi-au asigurat sănătatea unui întreg popor, secole la rând.

S-au folosit materiale din cartea: Eight Simple Qigong Exercise for Health, by Dr. Yang, Jwing-Ming şi de pe Wikipedia

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: