Qigongul medical

de T.A.Martinov

Există mai multe direcţii şi şcoli de qigong. Cea mai veche din ele are 7000 de ani, iar qigongul medical ştiinţific are deja o vârstă de câteva decenii. De-a lungul mileniilor practica qigong era considerată o metodă secretă şi aparţinea ramurii de „cunoştiinţe tainice”. Doar unele aspecte ale qigongului, legate de terapie, au fost introduse treptat în arta vindecării occidentale, începând cu sec. XVII.

După formarea în 1949 a Republicii populare chineze sistemul qigong a dobândit un statut oficial, în particular în sistemul de stat medical şi terapeutic. S-a început un studiu sistematic a mecanismelor de acţiune a qigongului asupra omului în clinici, institute şi academia de ştiinţă chineză. În prezent învăţarea qigongului este inclusă în programa şcolară a universităţilor, iar la predare sunt invitaţi maeştrii cunoscuţi de qigong, care aparţin celor mai variate direcţii, inclusiv celor care trăiesc în mănăstiri. O atenţie deosebită se acordă metodelor profilactice de terapie şi însănătoşire. Această direcţie a ajuns de mult dincolo de hotarele Chinei şi este larg răspândită în diferite ţări unde predau maeştrii qigong sau specialişti în domeniul medicinii educaţi de maeştrii.

Prima dată când qigongul a atras atenţia publicului larg din întreaga lume a avut loc în 1979 cu ocazia conferinţei de qigong din Beijing. Atunci s-a organizat Societatea mondială academică a qigongului medical, iar în 1996 şi 1998 la Beijing au avut loc Conferinţele mondiale a 3-a şi a 4-a pe tema qigongului medical. La conferinţe au fost prezentate  lucrări legate de cercetările teoretice a proceselor fiziologice a organismului şi a funcţiilor active a omaenilor obişnuiţi  (lot de control) şi a practicanţilor de qigong şi de asemenea  rezultatele practice obţinute prin metodele qigong asupra unui spectru lart de boli, care de multe ori nu puteau fi tratate prin alte metode.

În Europa prima ţară care a introdus o aplicare metodică asupra qigongului medical a fost Suedia acum 20 de ani (anii 1980). În prezent acolo există Universitatea europeană de qigong şi Academia medicală de qigong şi totodată o serie de centre medicale şi de învăţământ. În SUA primele instituţii interesate de qigong au fost Universitatea din California şi Institutul de fiziologie şi psihologie a Universităţii din New-York, în Anglia – Academia de ştiinţe Burbach, iar în Germania – Universitatea de stat.

Pentru a ne da sema cât de mare este interesul faţă de qigong în Japonia ca metodă de influenţare a nivelului fiziologic şi intelectual al practicantului se poate deduce din  lista de organizaţii care şi-au prezentat lucrările la ultima conferinţă din Beijing asupra unui proiect cincinal aupsra qigongului: Agenţia japoneză de ştiinţe şi tehnologie, Şcoala japoneză medicală, Universitatea din Tokyo, Institutul de cercetări japoneze în qigong, Asociaţia japoneză de qigong. În principal se pune accentul asupra cercetărilor activităţii cerebrale şi măsurarea diferitelor parametrii ai funcţiilor fiziologice la maeştrii şi la practicanţii de qigong comparativ cu oamenii obişnuiţi, în particular cei care-şi utilizează intens intelectul, de exemplu la învăţare (studenţi, profesori). Se crează baze de date, programe speciale pe calculator numite Sisteme de însănătoşire şi Sisteme de dezvoltare a capacităţilor. Pe aceste direcţii lucrează intens şi cercetătorii din Europa de Vest şi SUA: În SUA zeci de centre introduc în practica terapeutică elemente de terapie qigong, pentru copii sunt programe qigong pentru creşterea capacităţilor intelectuale, iar pentru businessmeni există metodici speciale de relaxare. Posibilitatea acţiunii qiului pentru vindecarea multor îmbolnăviri este într-adevăr remarcabilă. Este greu să se găsească vreo grupă de boli în care practica qigong să nu fi adus o îmbunătăţire măsurabilă, atât obiectivă (măsurabilă prin parametrii fiziologici), cât şi subiectivă (măsurabilă prin parametrii psihici).

Pentru ilustrare vom prezenta câteva direcţii principale de cercetare, prezentate la ultimele conferinţe în qigong medical:

–          vindecarea hipertoniei

–          vindecare paraplegiei traumatice

–          vindecarea bolilor cardicae şi sanguine

–          prevenirea şi vindecarea bolilor oncologice

–          vindecarea distrofiei musculare

–          aplicarea qigongului în chirurgie

–          terpaia qigong în bolile produse de virusul hepatic

–          vindecarea leucemiei prin metoda emisiei de qi.

–          vindecarea hipotoniei

–          aplicarea qigongului la vindecarea traumelor osoase

–          vindecarea traumelor craniene

–          qigongul muzical în scopuri de vindecare

–          qigongul în scopul măririri capacităţii intelectuale şi capacităţilor latente

Toate sistemele de qigong se bazează pe 3 principii de bază, comune atât Universului ca întreg cât şi tuturor fiinţelor vii terestre. Aceste principii sunt: principiul Yang-Yin, Wu-Xin şi de asemenea cel legat de existenţa punctelor bioactive şi canalelor energetice. Aceste principii stau la baza reflexoterapiei din toate ţările lumii.

Principiul Yang-Yin se referă la două calităţi contrare, complementare, interlegate în care se pot împărţi toate cele existente în Univers, în particular părţile organismului uman. Aceste calităţi sunt imposibil de separat la fel cum nu se pot separa polul Nord şi Sud al unui magnet. Ele trebuie să fie în echilibru, în caz contrar omul este bolnav atât fizic cât şi psihic şi emoţional. De exemplu, în cazul unui exces de Yang omul este emoţional instabil, isteric, coleric, bătăuş, uşor de enervat. I se dereglează somnul, funcţionarea ficatului, sistemului sanguin şi cardiac etc. În cazul excesului de Yin şi insuficienţei de Yang omul se oboseşte uşor, este somnoros, patic, fără vlagă, predispus la răceli, în timp îşi pierde memoria şi concentrarea atenţiei, apare susceptibilitaea, ideile obsesive şi impotenţa sau frigiditatea. La tineri scade dramatic capacitatea reproducerii informaţiei nou dobândite, în primul caz datorită lipsei de concentrare şi atenţiei, în al doilea caz datorită “lipsei de vlagă” a proceselor intelectuale. De aceea este aşa de important în prezent să învăţăm metodele de reglare şi echilibrare Yang-Yin din organism, a căror dezechilibru este produs de situaţiile de stres şi suprasolicitarea.

În concepţia Wu-Xin există o clasificare a celor 5 stihii sau în limbaj modern a celor 5 substructuri fundamentale în care se împart toate procesele din natură şi din organismul uman. Aceste substructuri sunt interlegate conform cercului Wu-Xin, iar surplusul sau lipsa unei componente din organismul uman conduce inevitabil la dereglarea funcţionării diferitelor organe.

Canalele energetice leagă organele interne cu suprafaţa corpului. Ele sunt folosite în terapia qigong, îmbunătăţind şi normalizând conductivitatea canalelor prin adoptarea diferitelor posturi qigong, diferitelor practici respiratorii şi a diferitelor reprezentări vizuale.

Scopul principal al qigongului este dezvoltarea omului ca individ, ca personalitate, activarea capacităţilor latente şi talentelor native, înţelegerea locului său în lume, a misiunii sale. Omul dobândeşte o capacitate deosebită de adaptare la situaţii noi, nu cedează stresului, are o mare stabilitate psihologică şi comunicabilitate cu semenii săi, îşi întăreşte tonusul vital şi sănătatea fizică. Iar toate acestea contribuie la îmbunătăţirea climatului social al ţării respective.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: