Corpul energetic şi transformarea yin-yang

Când ne uităm la noi credem că, corpul fizic reprezintă totul, că noi suntem doar corpul fizic. În realitate suntem formaţi din două părţi, corpul fizic fiind doar o parte. Cea de-a doua parte o reprezintă mintea sau spiritul. Deşi mintea este invizibilă, ea influenţează profund corpul fizic, singura parte pe care o vedem. Acest exemplu este un caz particular al unei legităţi profunde din natură, faptul că totul are o natură duală yin-yang. Corpul fizic, partea vizibilă, este yang, iar spiritul, partea invizibilă, este yin.

Partea yin şi partea yang sunt inseparabile precum catodul şi anodul unei baterii. Qi-ul leagă şi este într-o continuă mişcare între cele două părţi precum curentul electric care circulă de la anod la catod. O baterie aflată într-un circuit închis se consumă şi se descarcă. În activităţile lor obişnuite oamenii doar consumă energie, în principal energia primită la naştere numită yuan qi (qi originar). Energia introdusă prin aer şi alimente este absorbită în cantităţi prea mici (trebuie să ne gândim că însăşi procesele metabolice necesită energie, la fel cum au nevoie organele implicate pentru a avea o bună funcţionare). De-a lungul anilor energia depozitată în organism treptat scade şi din acest motiv corpul se degradează tot mai mult, îmbătrâneşte şi moare.

Acest proces de consumare a energiei are loc la o scară mai mică în decursul unei zile. Dimineaţa suntem proaspeţi, plini de energie, iar seara suntem obosiţi, epuizaţi. Noaptea în timpul somnului profund ne reîncărcăm parţial bateriile şi a doua zi o luăm de la capăt. Ziua suntem concentraţi pe activităţile corpului fizic, partea yang, care au un maxim la amiază între orele 11-13. Noaptea, în timpul somnului profund au loc schimbări de care nu suntem conştienţi în partea yin a organismului nostru, care au un maxim la miezul nopţii între orele 23-1. Permanent există o comunicare între partea yin şi yang, care este mai intensă dimineaţa, între orele 5-7. În această perioadă schimbările părţii yin din cursul nopţii se transmit şi părţii yang, corpul fizic şi ne simţim reînnoiţi. Seara, toate impresiile din timpul zilei sunt adunate de partea yang pentru a fi studiate de partea yin noaptea. Între orele 17-19 există un maxim al acestui transfer şi transformări yin-yang.

Transformarea yin-yang este un proces natural care întăreşte şi învigorează corpul fizic. Bolile apar ca blocaje energetice care distrug unitatea dintre cele două părţi yin şi yang. Cu mult înainte ca să se manifeste în corpul fizic, bolile se fac simţite în partea yin a organismului. De aceea ele pot fi diagnosticate şi tratate încă înainte de  apariţia unor simptome explicite. În acest sens, qigongul este o medicină preventivă. În medicina occidentală boala este tratată doar în momentul manifestării sale, uneori când este într-o formă mult mai gravă şi când sunt necesare eforturi mult mai mari de a o elimina.

În sporturile occidentale se întăreşte corpul fizic. Este o plăcere să priveşti corpul muşchiulos frumos clădit al unui culturist sau a unui sportiv. Suntem uimiţi de performanţele obţinute de sportivi la diferite concursuri, dar după o foarte scurtă perioadă de glorie nu mai ştim nimic despre aceşti campioni, ei dispar în anonimat, capacităţile lor fizice sunt epuizate, ei sunt nevoiţi să se retragă de pe scenă. Problema este că ne mulţumim să contemplăm doar partea vizibilă, vedem stejarul, dar nu ştim cum este trunchiul în interior, găunos şi scorburos sau plin de sevă şi puternic. L-am admirat pe regele boxului care încheindu-şi de tânăr cariera are acum Parkinson. La ce îi foloseşte faima dobândită, că este un rege al boxului, când acum nu se poate mişca fără ajutorul unui îngrijitor. El nu are un corp puternic, chiar dacă i-a învins pe mulţi alţi boxeri.

Adevărată putere poate fi dobândită doar antrenând interiorul. De exemplu maestrul de qigong Hai Deng, avea 70 de ani când a făcut un turneu în anii 80 în SUA. El urca în ring, lua poziţia mabu, a călăreţului de fier, şi permitea oricui dorea, inclusiv boxerilor şi karatiştilor, să-l lovească în orice parte a corpului fără ca el să mişte un deget şi să se apere. Dobândise o măiestrie înaltă. Totodată el nu putea fi împins sau mişcat de nimeni. Dobândise capacitatea specială de inamovibilitate. Pentru a fi imobil şi de neclintit ca un munte în partea vizibilă, este necesară o mişcare foarte intensă a energiei qi în partea invizibilă. Un braţ prin care circulă qi-ul este asemenea unui furtun de pompieri prin care circulă apa: dacă încercăm să-l îndoim, acesta devine foarte rigid, torentul de apă se opune şi nu reuşim. Voinţa unui singur gând, cea de a circula qi-ul pe un anumit traseu, permite realizarea acestui miracol. Când qi-ul circulă prin picioare, acestea sunt ţintuite şi ancorate adânc, adânc, în pământ, precum rădăcinile unui stejar secular.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: