Remedii tradiţionale: Borşul

 

Borşul este cunoscut pentru eficienţa sa în scăderea tensiunii arteriale. Următoarea reţetă de borş a fost verificată de nenumărate ori de tatăl meu. Ultima oară a fost în această primăvară. Tatăl meu avea tensiunea arterială 180 cu 85, iar cea din fundul de ochi 65. Ca să-şi scadă tensiunea s-a apucat să bea borş, 4 căni pe zi (cam 1 litru pe zi). După o săptămână se simţea mai bine, avea tensiunea arterială 150 cu 75 şi  tensiunea la fundul de ochi era 40.

Reţeta pentru borş este foarte simplă şi presupune să aveţi tărâţe de secară şi apă. Pentru a face borş trebuie să ai tărâţe fermentate sau cum li se spune în Ardeal „plămădeală” sau „huşte”. Huştele se fac luând un pumn de tărâţe uscate (50 g) peste care se pune apă puţină, care să le ude bine (1/2 l). Se lasă cam 3 zile într-un loc cald până ce fermentează, apoi apa rămasă se aruncă.

Dacă ai deja huşte, iei cam un pahar de 100 ml de huşte, un pumn de tărâţe uscate (cam 50 g) şi apă călduţă (3 litri). Le amesteci şi le laşi 3 zile într-un loc cald până fermentează, după care strecori apa. În apa strecurată adaugi puţină sare şi o laşi să dea în clocot (e important să nu fiarbă prea mult timp), după care adaugi usturoi (4 căţei de usturoi). Apa o pui la răcit şi gata – ai borşul făcut! Tărâţele umede rămase în urma preparării (huştele) pot fi folosite pentru prepararea unei noi şarje de borş.

Unii folosesc acest borş ca înăcreală la supe, în loc de oţet. Dacă borşul vi se pare prea acru, lucru ce se întâmplă dacă-l lăsaţi să fermenteze mai mult de 3 zile, atunci puteţi să-l diluaţi cu apă fiartă.

Borşul iasă mai bine dacă tărâţele fermentează într-o oală de lut. Cele mai bune tărâţe sunt considerate cele de secară, dar sunt bune şi cele de grâu şi porumb.

Poftă bună şi tensiune scăzută!

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: