Zhuang-ul degetelor sabie

Acest exerciţiu, atât de dificil pentru începători (care cu uşurare l-ar evita la sală), stă la baza tuturor practicilor energetice începând cu qigong, terapia bioenergetică şi terminând cu artele marţiale. Deşi scopul exerciţiului este rezumat foarte lapidar ca „exerciţiu pentru echilibrarea energiilor yin-yang”, această definiţie ascunde o mulţime de fenomene de reglare a metabolismului organelor interne şi de armonizare cu condiţiile externe din natură.

Maestrul Lin Kai Ting spunea că dacă practici zilnic timp de 1 oră, chiar şi numai acest exerciţiu, timp de 1 an de zile, orice boală din corp te părăseşte şi devii practic imun la orice nouă boală care ar putea să te afecteze. Începătorul ar putea spune: „sigur, mersi, uşor de zis”. Mai ales că cei care s-au ocupat de arte marţiale ştiu că una din probele prin care erau admişi aspiranţii pentru a studia în templul Shaolin era cea de a sta în una din poziţiile de zhuang timp de 1 oră: în mână li se punea un beţişor parfumat aprins care se stingea  după o oră. Aspiranţilor li se testa tenacitatea şi voinţa, nu forţa fizică. Erau mulţi care erau deosebit de puternici fizic, dar nu reuşeau să treacă de această probă. Iar Maestrul ne spunea că la noi în ţară are eleve, femei de peste 60 de ani, care puteau fără un efort deosebit să stea 1 oră. Exemplul său preferat era doamna Ţâbuleac, cântăreaţă la operă, care zilnic practică acest exerciţiu, putând sta fără greutate 2 ore. Dânsa, deja pensionară, întrebată cum se simte la această vârstă cu totul onorabilă, exclama: „Ştiţi că fiecare cântăreaţă de operă are o perioadă de vârf după care urmează declinul şi vocea o lasă. Unii spectatori, un pic răutăcioşi, vin la concertele mele special ca să vadă când mi se va întâmpla şi mie acest lucru. Este cu totul remarcabil că nu numai nu mă simt obosită după recitaluri, dar acest exerciţiu îmi imprimă o vitalitate cu totul şi cu totul extraordinară. Nu m-am mai simţit atât de în formă de mult, cred că din anii studenţiei.”

(foto de pe site-ul Medias Qilingong)

Acest exerciţiu există în foarte multe variante, toate numite zhuang, dintre care există trei din ele sunt practicate în şcoala Qilingong: zhuang-ul degetelor sabie, Trei cercuri, Palma lui Buddha. Fiecare din zhuang-uri este la fel de util, dar la curs se învaţă zhuangul degetelor sabie care constă din poziţia statică şi din formele de încheiere, care sunt obligatorii. Întrebarea principală este cum să ajungi de la un timp de 12 minute, cât se face la curs, la 1/2 de oră, timpul minim după care încep să apară efectele benefice ale exerciţiului, şi apoi la o oră. Răspunsul Maestrului este dezarmant de simplu, aproape că-ţi vine să spui: „ştiam şi eu asta, nu trebuia să-mi spuneţi”. Maestrul spune: „măreşti în fiecare zi, câte puţin, timpul poziţiei statice. Azi un minut, mâine alt minut, după o lună poţi sta jumătate de oră”.

La început toţi spun că simt că le cedează ba picioarele, ba mâinile, simt că fac cârcei, muşchii încep să se contracte spasmodic, şi gata, îşi spun: „renunţ, nu mai pot să stau!” Sau dacă stau într-o poziţie prea joasă sau prea încordată simt o apăsare în piept, că nu mai au aer. Treptat încep să-şi dea seama că dacă ţin spatele mai drept (nu mă refer la coloană, care are o formă naturală de S), pentru că majoritatea au tendinţa să-şi ţină bazinul în faţă şi să se lase pe spate ca o contragreutate la braţele întinse, deci dacă-şi ţin spatele mai drept realizează că le este mai uşor să stea. Cei mai în vârstă au tendinţa să se aplece mai mult decât e necesar în faţă, de frică să nu-şi piardă controlul şi să cadă pe spate. După ce treptat aceste temeri şi încordări sunt treptat depăşite, practicantul realizează că dificultatea menţinerii zhuangului se datorează  în mare măsură lipsei de relaxare a muşchilor şi poziţiei nenaturale a corpului. Când practicantul reuşeşte să conştientizeze aceste încordări şi să-şi relaxeze muşchii cefei, a umerilor, a braţelor, muşchii abdominali şi ai picioarelor, atunci începe să simtă frumuseţea exerciţiului.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: