Qigong şi cancerul

Există două modalităţi de tratament qigong:

– externă, când un maestru de qigong sau un practicant avansat extrage energia patogenă Bing Qi a tumorii şi o înlocuieşte cu energie sănătoasă prin emisie de qi.

– internă, când pacientul practică regulat exerciţiile de qigong şi energia sănătoasă Zhen Qi acumulată atacă tumoarea şi o dizolvă în timp.

Studiile extensive asupra cancerului au fost începute de L. Feng şi prezentate la Conferinţa mondială a qigongului medical din 1988. El a arătat că qi-ul emis de maeştrii de qigong asupra unor culturi de celule canceroase de şoareci de laborator au produs schimbări cantitative măsurabile. Ulterior s-au făcut studii in vivo, pe animale, în special pe  şoareci.  La emiterea qi-ului s-a observat că creşterea tumorilor canceroase maligne a fost inhibată.

Încurajaţi de succes cercetătorii au studiat efectul qigong-ului asupra oamenilor. În fazele incipiente de cancer qigong-ul poate vindeca complet pacientul. Cel mai cunoscut studiu clinic a fost făcut de Q. Sun şi L. Zhao asupra unor pacienţi într-o fază avansată de cancer malign. S-a ales  un grup de 97 de pacienţi care practicau qigong şi un grup de control format din 30 pacienţi. Toţi pacienţii au primit un tratament medicamentos, iar grupul studiat a practicat 2 ore qigong între 3-6 luni. Ambele grupuri şi-au îmbunătăţit sănătatea, dar grupul practicanţilor de qigong prezenta o îmbunătăţire de 4-9 ori mai mare decât grupul de control la 5 parametrii fundamentali: vitalitate (8,5 ori), apetit (6,5 ori), fără diaree (7 ori), creştere în greutate de 3 kg (5,5 ori), rata de fagocitoză (a crescut de 2 ori). Ultimul parametru este semnificativ, deoarece în grupul  de control rata de fagocitoză, care este o măsură a bunei funcţionări a sistemului imun, a scăzut aproximativ cu aceeaşi valoare cu care a crescut la practicanţii de qigong.

Până în ultima decadă a sec. XX nu s-au făcut multe studii clinice asupra terapiei qigong special pentru cancer. Majoritatea materialului publicat s-a bazat pe tehnicile Noului Qigong ale doamnei Guo-Lin în combinaţie cu alte terapii. Doamna Guo-Lin a fost o pacientă cu cancer într-un stadiu avansat, care a reuşit o remisie completă practicând singură qigongul. După recuperare a creat tehnicile Noului Qigong.

În literatura publicată nu există verificarea clinică „dublu-oarbă”, deşi majoritatea studiilor au un grup de control. (Metoda dublu-oarbă constă în etichetarea secretă a probelor de către un observator independent astfel încât atât persoanele care lucrează cu probele în laborator, cât şi cercetătorii care trag concluziile legate de probele clinice nu ştiu până la stabilirea rezultatelor finale care dintre probe au fost supuse unei terapii qigong şi care au făcut parte din grupul de control.)

Studiile efectuate până în prezent prezintă un tablou consistent cum că grupul tratat după terapia qigong are în medie o îmbunătăţire substanţială a sănătăţii şi o rată de supravieţuire mai mare decât grupul tratat cu metode convenţionale. Unele studii prezintă şi cazuri în care s-a obţinut o remisie completă în stadiile avansate de cancer sau pentru cancerul în metastază

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: