Cinci elemente esenţiale în practica Şcolii Qilingong


Practicarea qigongului de unul singur în cel mai bun caz necesită un timp mai îndelungat pentru dobândirea capacităţilor. Acelaşi lucru este adevărat şi în cazul în care practicantul nu ştie care sunt elementele esenţiale ale exerciţiilor practicate şi cerinţele pe care trebuie să le satisfacă. Am constatat din  proprie experienţă că există exact cinci elemente esenţiale  şi fiecare din ele este la fel de important, indiferent de tipul de qigong practicat.

1. Poziţia (reglarea corpului)

În unele tipuri de qigong acest element este numit reglarea corpului. De exemplu, poziţia în care se execută zhuang-ul degetelor sabie arată astfel: picioarele sunt depărtate la o distanţă mai mare decât o lăţime de umeri, genunchii sunt uşor îndoiţi, braţele sunt relaxate şi ridicate în faţă în poziţie orizontală: Nici una dintre cerinţele acestei poziţii nu trebuie ignorată. Picioarele trebuie să fie la o distanţă mai mare decât lăţimea umerilor pentru a crea o stabilitate suplimentară. În caz contrar apar rapid mişcări spontane involuntare. Condiţia ca picioarele să fie depărtate la o distanţă mai mare decât lăţimea umerilor se extinde la toate tehnicile în care apare poziţia Mabu, a Călăreţului de Fier. Este necesar să ţinem bine minte acest aspect.

În poziţia şezând a “Micului Circuit Ceresc” este important ca pieptul să nu fie bombat spre exterior, spatele să fie drept, bărbia uşor lăsată în jos. O astfel de poziţie are un efect rapid. De fiecare dată când vă relaxaţi şi intraţi în “starea de linişte” luând o asemenea poziţie, “qi-ul intern” începe să se mişte spontan şi circulă în sus pe coloană fără a întâlni nici-un obstacol. Dacă însă se îndoaie spatele, atunci qi-ul se va aduna în Dantianul de mijloc (Zhong Dantian), putând determina un “şoc energetic”.

2. Activitatea mentală (reglarea inimii)

Acest element în qigongul tradiţional este numit reglarea inimii. El descrie maniera în care trebuie să gândim în cursul practicii qigong.

Înaintea exerciţiilor se recomandă “să fiţi destinşi, să vă deschideţi inima, să zâmbiţi uşor şi să ascultaţi sunetele îndepărtate”. Asta vă va permite să vă concentraţi şi să intraţi în “starea de linişte”.  Activitatea mentală în qigong mai are un aspect specific, legat de “concentrarea atenţiei” pe Dantian, adică în concentrarea mentală pe Dantianul inferior (Xia Dantian). Un rol însemnat îl are activitatea mentală la executarea diferitelor exerciţii dinamice, alergare,  sau în poziţie culcată. Pe inspiraţie trebuie să ne vizualizăm mental că “qi-ul primordial” cosmic (Zhen Qi) pătrunde prin toţi porii corpului în Dantianul inferior, iar în timpul expiraţiei că “energia patogenă” (Bing Qi) este eliminată prin pori în exterior. Dacă suntem atenţi numai la respiraţie fără s-o însoţim de activitatea mentală, rezultatul va fi cu totul altul. Indiferent de tehnica utilizată, trebuie să vă fie cât se poate de clar ce activitate mentală trebuie să aveţi, pe ce anume să vă fie concentrată atenţia.

3. Metoda de respiraţie (reglarea respiraţiei)

Acest element în qigongul tradiţional este numit reglarea respiraţiei. Pentru fiecare tehnică în parte există cerinţe distincte asupra respiraţiei. La zhuang-ul degetelor sabie inspiraţia se execută cu întregul corp, iar expiraţia prin degetele sabie. Aceasta este de fapt respiraţia corporală. La cultivarea qi-ului respiraţia trebuie să fie naturală. La executarea exerciţiilor dinamice, alergare, sau culcat este necesară “respiraţia corporală”. Neglijarea metodei de respiraţie corectă poate conduce la probleme grave.

4. Circulaţia energiei (Traseele energetice)

Cum circulă qi-ul în organism? În cursul tehnicii “Micul Ciruit Ceresc” qi-ul circulă în plan transversal, pe meridianele Du Mai şi Ren Mai. În exerciţiile dinamice, circulaţia caracteristică a qi-ului este în plan orizontal. Acest aspect este de asemenea important de reţinut.

5.  Efectele (scopul tehnicii)

Efectele sunt de trei feluri: efecte generale asupra stării de sănătate, efecte în vindecarea unor afecţiuni specifice, efecte de stimulare a manifestării capacităţilor speciale. Primele două efecte, deşi se deosebesc, sunt strâns legate între ele.

Cunoaşterea şi aplicarea corectă a celor cinci elemente permite scurtarea considerabilă a căii către o măiestrie veritabilă, dobândirea unui gong fu înalt.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: